Ne kodlamak istiyorsun?
Yani çok geniş bir alan. Atari cihazından cnc tezgahına, pc oyunundan mobil aplikasyonuna, erp'sinden akıllı ev çözümlerine, web aplikasyonlarından makine öğrenmesine kadar (bir çırpıda aklıma gelenler) bir sürü kodlama var. Rijit bir şeyden bahsetmiyoruz. 25 yıldır c kodlayıp, c de her şeyi yapıp, javascript yapısını anlayamayan adam tanıdım mesela.
Genelde ilk adım olarak
Scratch üzerinde biraz zaman geçirtiliyor diye duydum. Benim ilk adımlarımda dergilerde verilen demo cd lerdeki idelerle takılıyordum.
Youtube'da CS50 derslerini bulabilirsin. İngilizcen yoksa onu Türkçe'ye çeviren bir proje yürütülüyordu bilmiyorum ne durumda.
Sonrasında codecademy, freecodecamp gibi adreslere yönlenebilirsin (Tabi bunlar web ağırlıklı),
Ama asıl adımın kendi kendine proje planlayıp başlayıp bitirebildiğin zamanlarda olacak. Yani bu platformlarda istediğin kadar çalış, oturup gerçek bir şey üzerinde kendi kendine çalışmadan öğrenemiyorsun ama yinede bu bahsettiğim adımlara ihtiyacın var. Kendi projeni bitirmek için ise mecburen Dokümantasyon okumayı, doğru araştırmayı öğreneceksin. Yani ilk başta ufacık bir şey için bütün gününü belki haftanı harcarken, sonrada 2 saatte halledebilir hale geleceksin. Zor bir süreç ama seviyorsan çoğu zaman zevklide.
Bir diğer tavsiyemde kitap oku; think like a programmer gibi kitaplardan başla sonra teknik şeylere geçersin.