Kodların başlangıcı nasıl oldu?

sqy0r

Femtopat
Daha fazla  
Kodlar şu anda hayatımızın bir parçası ve kodların çalışması için de çeşitli uygulama ile diller var. Peki ya, kendi yazılım dilimizi nasıl yapabilirdik? İlk yazılan kod nasıl ve ne ile yazıldı? Bunlar kafamı çok yoruyor bilen biri varsa cevaplayabilir mi?

İlk olarak 19. yüzyılda diye hatırlıyorum bir askeri üstte oda büyüklüğünde bilgisayar oldu ilk kodda orada olmuştur herhalde bilgisayar olmadan kodu yazmasın çünkü.

Eksiğiyle, yanlışıyla bildiklerimi anlatayım. Kod dediğimiz şey yani software, bir işlemciye veya mikroişlemciye neyi yapması gerektiğini söylemektir. Bu ise üzerindeki transistörlerde voltaj var veya yok, 0 veya 1, true veya false mantığı ile mümkün. Çünkü bütün bilgisayarlar kısaca işlemciler binary(ikilik) sayı tabanında çalışır. İlk başlarda insanlar belli yöntemlerle yaptı. Bir dönem veri aktarımı Punched Card dediğimiz delikli kartlara delikler açılarak 0 veya 1 olduğu makinelere anlatıldı. Zaten ilk bilgisayarın yapılmasıyla da ilk programlama dili açığa çıktı diyebiliriz. Çünkü bilgisayara ne yapacağını söylemek için bir yöntem kullanmak zorundayız buna da ilk dil diyebiliriz. Zaman ile makine dilini daha insanların anlayabileceği şekillere çevirirken farklı şekilde dil aileleri şekillenmeye başladı. Yeni oluşan diller insan diline yakınlaştıkça yani makine dilinden uzaklaştıkça teoride performans olarak düştü fakat ulaşılabilirliği ve öğrenilebilirliği arttı. O yüzden Low-level dediğimiz yüksek performanslı(C, C++) dillerin sektörde kıymeti biraz daha yüksek. Driver, hardware, multimedya, uzay sanayii gibi alanlarda performans ve düşük hata payı olması çok önemli olduğu için bu diller daha çok tercih ediliyor.

Dediğim gibi eksiğiyle yanlışıyla bildiğim kadarını anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.

Benim bildiğim makine kodları(01'ler) daha sonrasında assembly, fortran gibi düşük seviyeli çevirici diller var. Tabi ki gittikçe kolaylaşması için daha yüksek seviyeli diller yazıldı. Zamanla neredeyse düz İngilizce seviyesindeki yüksek seviyeli diller ortaya çıktı. Bu arada bilmiyorsanız seviye düştükçe makine diline yaklaşırsınız, performans açısından düşük seviyeli iyidir ama yazması uzun sürer. Yüksek seviyeli diller ise bir noktadan sonra yavaş kalıyorlar. O yüzden ihtiyaca göre değişmekle beraber dengeli yani orta seviyeli diyebileceğimiz diller kullanılır. Gerçekten çok detaylı bilgi sahibi değilim ama dediğim gibi benim bildiğim kadarıyla mantık bu şekilde.

Şöyle de bir ek yapayım:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı