Okuduğun bölümün TYT ile aldığını varsayıyorum.
Evet. Eski dediğin puanın senin üniversiteye girmeni sağlayan puan. Sen o puanla girdiğin bölümü bitirene ya da kaydını silene kadar eskimeyecek.
Günümüzde 2 tür yatay geçiş var. Biri merkezi yerleştirme puanı ile, diğeri de aslında sadece yatay geçiş diye geçen ama ortalama ile demenin anlam karmaşasını önlemesi yüzünden ortalama ile denilen.
TYT puanın ikisinde de kullanılıyor. Birinde %100 etkili iken diğerinde başvurduğun okula göre değişik formüllerde kullanılarak elde edilen puanın bir parçası oluyor. Elde edilen o puana göre başvuran öğrenciler sıralanıyor ve en iyi puanı olanlar alınıyor. Mesela %30 ortalama, %70 üniversite sınav puanı gibi bakan okullar var. Sayı değeri değişebilir. Ortalamanla üniversite sınav puanını çarpan okullar da var. Başka şekilde hesap yapanlar da olabilir.
TYT yüzünden geçememe ile karşılaşırsın. Diğer türlü kötü okula gidip 4,0 ortalama yapıp herkes Boğaziçi öğrencisi olurdu.