Kötülük insanlığın doğasında olan bir şey midir?

Autistic Boy

Kilopat
Katılım
17 Ocak 2014
Mesajlar
3.098
Makaleler
24
Çözümler
1
Yer
Japonya - Akihabara
Merhaba. Sizce kötülük insanlığın doğasında olan bir şey midir? Yoksa sonradan gelen birşey olabilir mi? Çünkü bu hayatı insanlar oluşturdu ve hayatın iyi mi kötü mü olacağını da insanlar belirledi. Hep merak etmişimdir neden bazı insanlar bencil, inatçı, şeref ve onurdan yoksun olabilir? Kötü koşullar mı? Kötü bir ailede büyütülmüş olması mı? Böyle durumlar olsa bile bir insan iyi olmak için çabalayıp, sonuç alamaz mı? Veya bu tür kötü büyümüş insanlar için neden özel kurumlar yok? Kötü insanları, iyi olmaya teşvik etmeye yönelik kurumlar neden yok? Ben hayatta kötü insanlar yüzünden çok acı çektim. Özellikle sosyal medyalarda ve diğer sanal mecralarda. Sizin görüşünüz nedir bu konuda?

MBTI testinde INFP olan ve Enneagram'ım 2w3 olan biri olarak insanları anlayamıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
INFP olmak çoğu insan için iyi bir şey değil. Dünya nüfusunun sadece %4'ünü oluşturan INFP'ler olarak yanlış anlaşılma riskimiz yüksek. Ancak kötü bir kişilik değiliz. :/

Bizim milletin temel özelliklerin birisi çeşitli rahatsızlıklarla bile övünmek olduğundan (ipini koparanın anksiyetem var demesi gibi) eklemek istedim. İlk mesajının altında o kısım sırıtmış maalesef. Neyse konuya geri dönersek iyiliğin insan doğasında olduğunu kim söyledi pekala? İnsan basit bir memeli canlıdan fazlası değildir, düşüncelerimiz ve kendimize olmasından çekindiğimiz şeylerden dolayı buraya kadar geldik. Bir insanı bazı şeylerden yoksun bıraktığında vahşi doğasına geri dönecektir. Katliam demişsin örneğin, öldürme/zarar verme içgüdüsü engellenemez. Her insanın içinde vardır yalnızca farklı koşullarda tetiklenir veya ölene kadar hiç tetiklenmez.
 
Bizim milletin temel özelliklerin birisi çeşitli rahatsızlıklarla bile övünmek olduğundan (ipini koparanın anksiyetem var demesi gibi) eklemek istedim. İlk mesajının altında o kısım sırıtmış maalesef. Neyse konuya geri dönersek iyiliğin insan doğasında olduğunu kim söyledi pekala? İnsan basit bir memeli canlıdan fazlası değildir, düşüncelerimiz ve kendimize olmasından çekindiğimiz şeylerden dolayı buraya kadar geldik. Bir insanı bazı şeylerden yoksun bıraktığında vahşi doğasına geri dönecektir. Katliam demişsin örneğin, öldürme/zarar verme içgüdüsü engellenemez. Her insanın içinde vardır yalnıza farklı koşullarda tetiklenir veya ölene kadar hiç tetiklenmez.
Katliam yapan insanların ruh hastası olduğu bir gerçek değil mi? İçgüdüsel olduğunu düşünmüyorum.
 
Hangi kesimde olduğunuz hangi testten ne yaptığınızın gram önemi yok bunu anlamak için. Biraz gözünüzü açın lütfen. Çok safça konuşuyorsunuz. Beklediğiniz şey renk körü birine renkleri anlatmak gibi. Kötülüğü kendi içinizde arayın. Sonra onu kabullenin. Ve kötü olmak çoğu zaman o kötülüğün mağduru olanlar için kötüdür. Yani neyi niye düzeltmek istesin? Kötülüğü yapan kendi çıkarını korumak için yapmış olabilir, terfi almak için yapmış olabilir, para kazanmak için yapmış olabilir. Duygularıyla hareket eden temiz kalpli bir insan için bu ömür boyu çekeceği bir eziyete dönüşebilir evet ama kötü olabiliyormuş bunu anladık değil mi? Belki de psikolojik bozuklukları vardır zevk aldığı için. Kendini sadece insanları ezerek yükselten biri içinse kendini değerli hissetmek için gibi gibi bir ton şey. Ve buraya kadar okuduysan eğer insanları suçlama ve kendini kısır döngüye sokma. İnsanlar kötü bu yüzden mutsuzum diyerek ömrünü harcama. Bazı insanlar vardır ve kendi çıkarları için çok rahat kötülük yapabilirler. Evet bunu hayal bile edemiyor olabilirsin anlıyorum ama bu insanlar var. anlasanda anlamasanda.. bu yüzden bu insanları yok edemeyeceğimize göre kendini korumayı öğren. kötülüğün herkesten gelebileceğini anla.
 
Katliam yapan insanların ruh hastası olduğu bir gerçek değil mi? İçgüdüsel olduğunu düşünmüyorum.

Buna basitçe bir cevap veremem, psikoloji çok büyük bir sosyal bilimdir. İçgüdü ve mantık çoğu zaman çelişir, örneğin cinnet getiren ve bir anda çevresindeki herkesi öldürmeye çalışan/öldüren kişiler. Cinnet geçirenlerin önemli bir kısmı ruh hastası değildir. Burada genellikle kişinin bir şekilde patlayıp o içgüdüsüne teslim olmasını görürüz, cinnet getirenlerin bir kısmı da intihar ederler bu içgüdü mantık çatışmasının sonunda. Bazı durumlarda içgüdülerin seni kontrol etmeye başlar ve sen mantığının o olduğunu zannedersin. Hormonlarının, beyindeki kimyasal reaksiyonların illüzyonu işte.
 
Bu arada benim hayati hedeflerimin başında her zaman, her daim daha fazla iyi olmayı amaçlamak, insanlara yardım etmektir. İnsanlara yardım ettiğimde, elbette bazen karşılığını beklemek isteyebilirim ki bu kötü amaçlı ve zararlı olmayan, hafif bir bencilliğe girebilir belki ancak bir kibir olmadığına eminim. İnsanlara yardım edebildiğimi anladığım zaman mutlu olurum. Böyle bir kişiliğim var diyebilirim.
Ancak birşeyi itiraf etmem gerekirse, bu dünyada öyle bir derecede iyiliğe ulaşmak istiyorum ki, seçilmiş, özel bir birey olabilecek kadar olmak istiyorum.
Zaten bu konuda benim kastettiğim şey kötü amaçlı bencillik ve inatçılıktır. Benim sevmediğim ve olmasını istemediğim şey bu zaten. Kötü amaçlı bencilliktir.
 
Bütün canlılar gibi insanında esas güdüsü hayatta kalmaktır. Haliyle güdülerin önemli bir alanı bencildir. "Kötü" diye nitelendirilmiş davranışlara sebep olan güdülerimiz olabilir.
 
Acaba insanlar neden böyle yaratılmış olabilir?
Yaratılma konusuna bir şey diyemem ancak evrimin hali nedeniyle böyle olduğumuzu söyleyebilirim. Ve ne ilginçtir ki tüm bu bencilce güdülerimiz bir kenara, ahlaki yetilerimiz mevcut ve kendi çıkarlarımızı başkalarının çıkarlarıyla eşitleme potansiyeline sahibiz.

Aslına bakarsak ahlaki yetilerimiz ve çıkar eşitleme durumu bencilce güdülerin bir sonucu olabilir. Çünkü grup yaşamı dediğimiz şeyi bir arada tutabilmek ve karşıtlığı en aza indirmek grubun başı diyebileceğimiz kişi veya kişiler için çok önemlidir. Eğer karşıtlık olursa ve beraberlik bozulursa güç sahiplerinin varlığı ve mülkü tehdit altında olur.
 
Son düzenleme:
İnsan doğduğunda kötülük nedir bilmez. Sonradan kazanılır. Buna sebep olanda çoğunlukla yaşadığı ve yetiştirildiği yer ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü içinde ufacık bile art niyet olmayan birçok çevrem var.
 

Geri
Yukarı