Atıyorum tamamen sizce mesela komşumuz üst katınızda oturuyor ve ona kibarca bir teklifte bulunuyoruz. Bize internet paylaşabilir misiniz faturayı yarı yarıya ödeyelim gibisinden. Böyle bir teklifte bulunmak sizce ayıp mıdır? Sizin görüşünüz nedir? Komşum bana böyle bir teklifte bulundu benim hayatımda internet hızı önemli olduğu için kibarca bir sebepten ötürü reddettim.
Ortada "ayıp" olarak nitelendirilecek bir durum yok. Gayet nezih bir şekilde sana bir teklifte bulunmuş, sen de reddetmişsin. Neden gelip sana bir teklifte bulunması ayıplanacak bir durum olsun ki?
Bence isteyen kişi çocuklu ve durumu çok iyi olmayan bir aileyse ver gitsin ama durumu iyiyse mobil faturadan kurtulmak için istiyorsa verme internet şifresini verirsen sana saygıları artar.
Atıyorum tamamen sizce mesela komşumuz üst katınızda oturuyor ve ona kibarca bir teklifte bulunuyoruz. Bize internet paylaşabilir misiniz faturayı yarı yarıya ödeyelim gibisinden. Böyle bir teklifte bulunmak sizce ayıp mıdır? Sizin görüşünüz nedir? Komşum bana böyle bir teklifte bulundu benim hayatımda internet hızı önemli olduğu için kibarca bir sebepten ötürü reddettim.
İnterneti elektrik gibi sanan insanlar bu teklifi yapmakta problem görmüyor yani bir kablo da bize çekelim faturayı paylaşırız kafası, ama belirttiğiniz şekilde internet paylaşımının hızı etkilediğini ve sizin için sorun çıkacağını belirtip reddetmek lazım. Yoksa biz de isteriz paylaşalım faturayı ama hız yetmiyor demek lazım.
Bu arada ver gitsin ne olacak diyen arkadaşlar da ilginç. Çok iyi tanıdığım güvendiğim biri değilse ben kesinlikle verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ne yapacağı belli mi? Niye yani istedi diye vermeyince kötü insan ben mi oluyorum?
İstemek bana göre cahillik, vermemek ise (hele şu devirde internet üzerinden işlenen suçların dışarda suç işlemekten daha yaygın olduğu bir dönemde), doğru olan şey.
Neden istemek cahillik diyorum, birincisi internetin su ya da elektrik gibi olmadığını anlamamakla ilgili bir cahillik, ikincisi ise internette kendisinin bilerek ya da bilmeyerek karışacağı şeylerle ben niye zan altında kalacağım? Bunu bilmiyor olabilir ama izah etmek lazım o zaman.
Bizim bir komşu istemişti eşimden o da hayır diyememiş, ben de bir misafir ağı oluşturup hızını 1Mbps yaptım 2 hafta sonra da ağı sildim. Bir daha da istemediler.