Kondansatör yerinden çıktı

MehmetMelih1461

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar eski bir fotoğraf makinemin açılınca titreme sorunu vardı. Bugün canım içini açmak istedi ve yanlışlıkla flaş için olan kondansatörü yerinden çıkardım ve yerine koymaya çalışınca beni çarptı. İlk defa elektrik çarptı. Kondansatörün özellikleri 315v ve 106 mikrofarad. Kondansatörü tekrar yerine koymak için ne yapmalıyım? Elimde bir tane kontrol kalemi var 100v ~ 500v için. Ayrıca kondansatörün uçları ile metal arasında 1 milimetre falan var. 1 defa beni çarptı bir defa da metaller değip küçük bir ışık çıktı. Deşarj oldu mu tam bilemiyorum.

Dosya Ekleri

• 17184516365977243396638835333225.jpg
    99,2 KB · Görüntüleme: 79
Son düzenleme:
Düzeltmek için, lehim teli ve havyaya ihtiyacın var, lehim olmadan düzeltemezsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Düzeltmek için, lehim teli ve havyaya ihtiyacın var, lehim olmadan düzeltemezsin.
Hayır kondansatör çalışıyor fakat eski yerine nasıl koyacağını bilmiyorum. Beni bir defa çarptı, bir defa daha çarpmasından korkuyorum. Neyle tutabilirim bunu?

@MehmetMelih1461 bir defa carpti cunku sen kondansator tam bosalmadan vucudunla kisa devre yaptin ve seni carpti. Tum batarya ve enerji kaynagini cikarttiktan sonra, birkac saniye bekleyebilirsin, garantiye almak istiyorsan lastik eldiven takabilirsin.

Deşarj oldu mu tam bilemiyorum.
Kutuplari kisa devre yaptigin icin desarj olmustur muhtemelen.

Beni çarpmadan önce ana bataryayı çıkarmıştım ve ortalama 10dk sonra işleme koyuldum. Aslında kondansatörü çevresine sarılı olan plastik kısımdan tutup çıkarmaya çalıştım yani + ve - uçları dokunmadım fakat beni çarptı.

@MehmetMelih1461 yüksek tutuma sahip kondansator oldugu icin olabilir. Kalem ile kutuplari kisa devre yaptiktan sonra, ki soylediginize gore yapmissiniz, carpmamasi gerek. Carpiyorsa başka sebebi olabilir. En mantikli korunma eldiven kullanmak.

Kutuplari kisa devre yaptigin icin desarj olmustur muhmuhtemelen
İlk beni çarptıktan sonra deşarj olmamıştı çünkü cihazın metaline değdikten sonra tekrar küçük bi patlama gibi birşey oldu ışık falan çıktı.

@MehmetMelih1461 yüksek tutuma sahip kondansator oldugu icin olabilir. Kalem ile kutuplari kisa devre yaptiktan sonra, ki soylediginize gore yapmissiniz, carpmamasi gerek. Carpiyorsa başka sebebi olabilir. En mantikli korunma eldiven kullanmak.
normal temizlik eldiveni iş görür mü? Bu içinde pudra gibi birşey olan

@MehmetMelih1461 kapasitör aninda desarj olamaz. Fizik kurallarina aykiri . Patlamanin sebebi kisa devre yaparken kondansatorde olan yuksek gerilim bosalma yapiyor. Dedigim gibi kalemle veya elinizde multimetre varsa onunla voltajini kontrol edebilirsiniz. Sifir gerilim olustuktan sonra carpma olmaz.Yine de carpmasindan korkuyorsanizmutfak eldiveni gibi deligi olmayanbir sey isinizi gorur.

Normal temizlik eldiveni iş görür mü? Bu içinde pudra gibi bir şey olan.

Pudrali nasıl oluyor bilmiyorum ama temiz ve kuru bir eldiven lazim. Sulu ve tozlu bir şey kisa devre yapabili.

İnşallah bir defa daha çarpılmam yada bu kondansatör patlamaz.

Korkmayın hocam deşarj olmuştur, emin değilseniz kontrol kaleminin ucunu kondansatörün iki ucuna kısa devre ettirin eğer içerisinde enerji var ise çok hafif bi pat sesi duyarsınız korkulacak değerde değildir. Tam nereye oturtacağınızı anlayamadım ama keşke hiç sökmeseydiniz çünkü çok kompakt cihazlar olduğundan kabloları bile flex oluyo oldukça kolay yırtılabiliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…