Kondansatörün sızması

Daha fazla  
Merhaba. Bir kaç gün gece yatmadan önce diğer odada bir plastik kokusu aldım. Ne olduğunu görmek için gittim ve "çat çat" gibisinden sesler geliyordu. Sonra prizi kapattım ve düzeldi. İlk başta prizde sorun olduğunu düşündüm. Oysaki sorun bundaymış. İçini açıp baktığımda bunu fark ettim. Bu büyük kondansatörün altı biraz garip duruyor? Sanki çikolatayı eritmişsin gibi garip duruyor. Sorun burada mı sizce? Bu arada güç verince herhangi bir sinyal vermiyor. Hiçbir ışığı yanmıyor.
IMG_20210831_115241.jpg

Bu arada belirtmeyi unutmuşum. D-Smart. Uydu alıcı.

Selamlar hocam. O "çikolatamsı sıvı" dediğiniz kondansatörde iki metal plakanın arasına koyulan iletkenliği engelleyen süngere yedirilir. Eğer o sıvı aktıysa ömrünü dolsurdu demektir. Aynı değerlerde yeni bir kondansatör ile değiştirilebilir veya direk yeni bir uydu alınabilir.
Benim şahsi görüşüm kondansatörün değişmesidir. Herhangi bir elektromarkette bulabilirsiniz. 2-3 lira bir şey eğer çalışmaz ise o zaman atarsınız. Devre elimde olmadığı için bir şey diyemiyorum ama kendinizde yapabilirsiniz.
Selamlar hocam. O "çikolatamsı sıvı" dediğiniz kondansatörde iki metal plakanın arasına koyulan iletkenliği engelleyen süngere yedirilir. Eğer o sıvı aktıysa ömrünü dolsurdu demektir. Aynı değerlerde yeni bir kondansatör ile değiştirilebilir veya direk yeni bir uydu alınabilir.
Benim şahsi görüşüm kondansatörün değişmesidir. Herhangi bir elektromarkette bulabilirsiniz. 2-3 lira bir şey eğer çalışmaz ise o zaman atarsınız. Devre elimde olmadığı için bir şey diyemiyorum ama kendinizde yapabilirsiniz.

Hocam resime baktımda cihaz yeni gibi duruyor. Devre temiz yani. Ne süredir kullanıyorsunuz.

Son düzenleme:

Hocam resime baktımda cihaz yeni gibi duruyor. Devre temiz yani. Ne süredir kullanıyorsunuz.
Rahat 8 seneyi geçti.

Merhaba. Hocam, besleme kartında 220 volt giriş kısmında bu akımın giriş pini ve elektrolitik kondansatöre kadar giden tüm ara elemanları soğuk lehime karşı gözle ve ölçerek kontrol ederek gitmek gerekir. Kondansatörün dış görünüşünden iç elektrolitik sıvısının kuruduğu pek anlaşılamaz, bunu ölçen kapasitemetreyle, LCR metre ile ölçüp sığa kaybı olup olmadığı anlaşılabilir. Üzerinde şişkinlik veya yırtılma olsaydı o zaman mutlaka değişmesi gerekirdi. Yerinden söküp avometreyle omaj kısmında bu kondansatörü ölçerken, önce yavaş şarj olup sonra sabit kalabilmesi lazım, çok sağlam olabilmesi için. 220'den itibaren SMPS trafosuna yani anahtarlandığı MOSFET'lere kadar çok dikkatli devre takibi yapılmalıdır. Kolay gelsin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı