Konservatuar Okuyan Var Mı?

Makaleler
2
Yer
İstanbul
Arkadaşlar merhabalar. 2015 Yılında üflemeye başladığım Ney sayesinde müziğe olan yeteneğimi keşfettim. Öncesinde müziği hiç sevmezdim, boş iş gibi görürdüm ama ney üflediğimden beri müzik benim için çok başka bir şey oldu. Şu anda 11.sınıfım, turizm lisesi okuyorum, seneye üniversite sınavına girdikten sonra konservatuara girmeyi düşünüyorum. Aşçı olacağım diyordum ama herhalde aşçı olursam 2.gün bıçaklanırım bu beceriksizlikle :d Yani yabancı dilim felan da var iyi düzeyde ama müziğe karar verdim ben. Şimdi bu konservatuara nasıl gireceğim, en az kaç puan almalıyım, konservatuara girmek için ağırlıklı olarak sayısal mı yoksa sözel mi bilmeliyim, özel yetenek sınavları nasıl oluyor bunlar hakkında hiç bilgim yok. Ney hocalarıma da bu hafta soracağım ama size de sormak istedim. Konservatuara giren ve şu anda okuyan veya daha önce okuyup bitirmiş olan varsa yardım istiyorum sizden.

Sayısal da sözel de sayılmaz. Taban puanının üstünde puan aldığında(ki çok düşüktür) yetenek sınavlarını da geçersen girebilirsin. Ancak genel kültürün olmalı zira bir sanatçı adayısın. Müzik hakkında ufaktan da bir giriş bilgin olsun. Sanat hakkında (resim, tiyatro, edebiyat(kitaplar) hakkında bilgin olsun. Bilgi her yerde sana avantaj sağlayacaktır.

Sayısal da sözel de sayılmaz. Taban puanının üstünde puan aldığında(ki çok düşüktür) yetenek sınavlarını da geçersen girebilirsin. Ancak genel kültürün olmalı zira bir sanatçı adayısın. Müzik hakkında ufaktan da bir giriş bilgin olsun. Sanat hakkında (resim, tiyatro, edebiyat(kitaplar) hakkında bilgin olsun. Bilgi her yerde sana avantaj sağlayacaktır.
Yetenek sınavında ne soracaklar ne yapmam gerekiyor onları bilsem bı.

Hatta yapacağın en iyi şey direkt konservatuvara gidip hocalarla ve öğrencilerle konuşman. Yetenek sınavlarında hangi seviyede ne sorulacağını detaylıca öğrenirsin. Öğrendiklerini kendi üzerinde test eder, ona göre planını programını yapar, gerekiyorsa yetenek sınavlarına hazırlık için özel derse başlarsın. Benim zamanımda sorulanlar en hafif ve basit olarak; Tek ses tekrarı, aralık ayırma, akor ayırma (3 ses), melodi tekrarı, ritm tekrarı, dikte (basit tek sesli melodiler) vb. idi. Bölüm enstruman ana sanat dalıysa, enstrumanın girmek istediğin seviyenin müfredatını çalman. Lise seviyesi piyanoya girmek istiyorsan, ilkokulda konservatuvara başlamış, liseye gelmiş ve sınavları geçmiş kişinin tüm bilgisini ortaya koyman lazım. Bu yüzden enstruman bölümleri (Batı enstrumanları tabi) zordur. Öte yandan üzerinden çok geçti. Türkiyede eğitim sistemi son 15-20 yılda oldukça düştü. Belki artık daha kolaydır. Benim bahsettiğim şeyler devlet konservatuvarı için geçerli tabi. Konservatuvar olmayan müzik bölümleri, özel üniler falan ayrı. Bilgim yok onlar hakkında. Enstrumanın ney olduğuna göre, muhtemelen konservatuvar olarak İTÜ Devlet Konservatuvarı olacaktır en üst seçimin. Türk enstrumanları olan devlet konservatuvarı sadece o var bildiğim kadarı ile.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı