Kreatin kullanımı nasıl olmalı?

MehmetWeasly

Centipat
Daha fazla  
Merhaba. Bugün Proteinocean'dan kreatin kullandım ilk defa kutunun üstünde 3 gr yazıyordu, kupaya koydum ve 3 gr tükettim yaşım 15 boy 178 kilo 55 civarı. Günlük kaç litre su içmeliyim ve günlük kaç gr kullanmalıyım?

Öncelikle 15 yaşında temiz beslenerek de kreatine gerek kalmadan maksimal gelişimi gösterebileceğini düşünüyorum bunu bir kenara alırsak. Beslenmeni ve spor amacını özetlersen daha spesifik yol gösterebilirim fakat özet olarak söylenebilecek birkaç şey var. Suyu içebildiğin kadar iç çünkü dehidrasyon kreatin kullanırken daha ciddi hasarlar yaratabiliyor, günlük 3 litreden aşağıya düşürmemeye çalış. Eğer diyetteysen 5gr, kütle koyuyorsan 3gr uygun diyebilirim günlük kreatin alımı için. Arada ara vermeni öneririm (6 ay 1 yıl gibi hiç ara vermeden uzun süre kullanmak sorun yaratabilir). Genetik saç dökülme yatkınlığın varsa direkt başlama derim, kreatin kullanırken alkol almamalısın sabah simpsons gibi uyanırsın böbrekleri hiç edersin. Vitaminler, temiz beslenme ve (enerji düşüklüğü varsa, setler total hareket sayısı çıkmıyorsa) pre-workout ile hiçbir eksiklik kalmıyor emin ol.

Arada ara vermeni öneririm (6 ay 1 yıl gibi hiç ara vermeden uzun süre kullanmak sorun yaratabilir).
Kreatinin böbrek fonksiyonuna bir etkisi yok. Ara vermeyi gerektiren bu durum yok.
Genetik saç dökülme yatkınlığın varsa direkt başlama derim
Kreatin DHT arttırmıyor ve saç folikülü sağlığına bir etkisi yok.

Kreatinin böbrek fonksiyonuna bir etkisi yok. Ara vermeyi gerektiren bu durum yok.

Kreatin DHT arttırmıyor ve saç folikülü sağlığına bir etkisi yok.
Tamam kısa yazınca bilmiyoruz gibi anlaşılıyor farkındayım ama böyle de uğraşıyoruz her seferinde. Neyse uzun uzun anlatalım bakalım. Sadece bahsettiğim konular üzerinden anlatmaya çalışacağım ki karşılıklı al ver yapmaya devam etmeyelim.
"Kreatinin böbrek fonksiyonuna bir etkisi yok. Ara vermeyi gerektiren bu durum yok."
Günlük hayatta deneylerdeki gibi kontrollü şekilde terleme ve su alımı gibi değişkenleri kontrol altında tutamıyor ve takip edemiyoruz, bu sebeple herhangi bir dehidrasyon durumu kreatin kullanımı ile daha tehlikeli olabiliyor.

Ayrıca biraz daha göz gezdirirsen kreatin kullanımına ara vermenin, vücudun doğal denge ve toleransını korumak amacıyla faydalı olabileceğini gösteren fazlasıyla çalışma bulabilirsin.

Çalışma 3 yıl önce yayınlanmış ve bir kez bile alıntılanmamış, literatürden uzak bir biçime sahip hiç detay içermiyor. Sadece okuduk böyleymiş gibi bir cümlesi var. Zaten lehçe bir çalışma sanırım ingilizce paylaşılmış özete bakıp direkt örnek gösterdiniz.
"Kreatin DHT arttırmıyor ve saç folikülü sağlığına bir etkisi yok."
Bu çalışma da kreatin ile saç dökülmesi ilişkisini inceleyen ve deney grubuna sahip olan nadir çalışmalardan olsa da 12 haftalık deney yapıp görsel analiz ile tespit etmeye çalışılmış (başka bir şey dememe gerek yok sanırım). Konu özelinde deney grubu olan çalışmalar 2 elin parmağını geçmiyor.

Kreatin kullanımının erkek tipi kellik riskine etkisi, genetik ve hormonal faktörlerin bir kombinasyonu olarak ele alınıyor bu sebeple sınırlı sayıdaki çalışmalara dayanarak sadece kullanıcılar ve tedarikçiler bu kadar kesin bir konuşabiliyor maalesef.

Tarama ve derleme çalışmalarının yapısı gereği soruya cevap bulmak amacı ile yazıldığından kesin gibi görünen söylemler içermesi kafanızı karıştırıyor sanırım. Derleme ve tarama yayınlarında, "şu şu şu çalışmalarda böyle bir ilişki bulunmamış" cümlesini görünce "Heh, tamam o zaman yok işte!" diyorsunuz haliyle.

Özet olarak
  • Başlıklara değil tam metinlere bakarsak kesin konuşmak için çok erken olduğunu görüyoruz.
  • Böbrek problemleri olanlara önerilmemesi laf olsun torba dolsun diye değil.
  • Saç dökülmesine odaklanan deney grubuna sahip çalışmalar yetersiz.
  • Kreatin kullanımı DHT seviyelerini arttırıyor, arkadaşa ödev veriyorum lokal DHT ve dolaşımdaki DHT'lerin farkını araştırsın haftaya sözlü yapacağım onu.
  • FDA bile supplementleri regüle etmiyorken, 200tlye alınmış kreatini gözünüz kapalı savunuyorsunuz.
  • Creapure ve monohidrat çeşitliliğinden bahsetmedim bile, creapure yaygınlaştığında ve deneysel çalışmalar çoğaldığında farklı sonuçlar görürseniz zamanı geri mi alacaksınız ?
En sevdiğim de "Kreatin hakkında en çok araştırılma yapılmış supplement" savunması, omega-3 ve vitaminleri supplement saymıyorlar nedense sadece whey var pre workout var.
Spesifik olarak kreatin ve saç dökülmesi konusunda yayını olan, sağlık kongrelerinde dönemsel olarak benzer konular hakkında söyleşiler yapan bir spor bilimci olarak okuduklarım, tecrübelerim ve bilgi birikimim doğrultusunda asla zararlı demedim sadece dikkatli kullanmasını önerdim arkadaşa, yine de sizin kadar kesin konuşamıyorum tabi 🙂

Son düzenleme:
Öncelikle 15 yaşında temiz beslenerek de kreatine gerek kalmadan maksimal gelişimi gösterebileceğini düşünüyorum bunu bir kenara alırsak. Beslenmeni ve spor amacını özetlersen daha spesifik yol gösterebilirim fakat özet olarak söylenebilecek birkaç şey var. Suyu içebildiğin kadar iç çünkü dehidrasyon kreatin kullanırken daha ciddi hasarlar yaratabiliyor, günlük 3 litreden aşağıya düşürmemeye çalış. Eğer diyetteysen 5gr, kütle koyuyorsan 3gr uygun diyebilirim günlük kreatin alımı için. Arada ara vermeni öneririm (6 ay 1 yıl gibi hiç ara vermeden uzun süre kullanmak sorun yaratabilir). Genetik saç dökülme yatkınlığın varsa direkt başlama derim, kreatin kullanırken alkol almamalısın sabah simpsons gibi uyanırsın böbrekleri hiç edersin. Vitaminler, temiz beslenme ve (enerji düşüklüğü varsa, setler Total hareket sayısı çıkmıyorsa) pre-workout ile hiçbir eksiklik kalmıyor emin ol.

Hocam biyandan kilo almaya çalışıyorum biyanda da kullanıyorum işte creatini şu ana kadar çok şüküt bir problem yok böbreklerimde 3gr mı kullanayım?

Hocam biyandan kilo almaya çalışıyorum biyanda da kullanıyorum işte creatini şu ana kadar çok şüküt bir problem yok böbreklerimde 3gr mı kullanayım?
5'te kullanabilirsin, zaten bazıları yükleme dönemiyle başlıyor 3 4 ölçek kullanarak başlıyorlar, öyle korkulacak bir supplement değil sadece kontrollü tüketmek gerekiyor. Böbreklerde bilinen bir problem yoksa sorun yaratmaz sadece alkol aldığın günler kullanmamaya çalış.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı