Merhaba öncelikle şunu söyleyeyim spora yeni başladım 14 yaşındayım protein tozu veya kreatin alınır mı? Kime sorarsam sorayım yarısı al yarısı alma diyor. Google'da okuyorum protein tozu bırakıldıktan sonra vücudu eritir diyor kreatin bırakıldıktan sonra kas azalır diyor bazıları da 3. aydan sonra düzenli bir şekilde kullan diyor ne yapmalıyım?
Merhaba öncelikle şunu söyleyeyim spora yeni başladım 14 yaşındayım protein tozu veya kreatin alınır mı? Kime sorarsam sorayım yarısı al yarısı alma diyor. Google'da okuyorum protein tozu bırakıldıktan sonra vücudu eritir diyor kreatin bırakıldıktan sonra kas azalır diyor bazıları da 3. aydan sonra düzenli bir şekilde kullan diyor ne yapmalıyım?
Daha yaşın bile büyük değil. Sen git hele önce kendi sınırlarını zorlayacak seviyede geliş, ondan sonra gelişiminin yavaşladığını görünce kreatin al. Kreatin kaslarda su toplar. Bu yüzden kas büyür. Sporun başında aniden kasların büyüyecek, gelişimin yavaşladığı zaman "takviye de kullanıyorum, gelişemiyorum, işe yaramıyor" diyeceksin.
Protein tozunu da protein kaynağı olarak görme. Eksik kalan proteinin tamamlayıcısı olarak gör.
Protein tozu ilaç değil bir şey değil, 100gr tavuktaki protein oranını hızlıca tüketmek gibi düşün. Sen protein tozunu kullanmayı bıraktıktan sonra gidip hiç protein almazsan ve spora gitmezsen tabii kasların yavaş yavaş küçülecek. Kreatin de aynı şekilde bıraktığın zaman sadece kendi etkisini geri çekecek fazlasını yapmayacak. Gerek var mı konusuna gelirsek spora yeni başlamışsın zaten şimdilik kreatin kullanmana gerek yok önce spora adapte ol. Protein tozunu da günlük yeterince protein alamıyorsan takviye olarak alabilirsin. Yanında fazla su içmeni de öneririm eğer kullanırsan.
Daha yaşın bile büyük değil. Sen git hele önce kendi sınırlarını zorlayacak seviyede geliş, ondan sonra gelişiminin yavaşladığını görünce kreatin al. Kreatin kaslarda su toplar. Bu yüzden kas büyür. Sporun başında aniden kasların büyüyecek, gelişimin yavaşladığı zaman "takviye de kullanıyorum, gelişemiyorum, işe yaramıyor" diyeceksin.
Protein tozunu da protein kaynağı olarak görme. Eksik kalan proteinin tamamlayıcısı olarak gör.
Dediğim gibi sporda bir yere kadar kendi emeklerinizle gelişip, artık gelişimin yavaşladığını düşündüğünüz zaman başlayıp kendinize takviyeler almaya başlayın. Yani bu dediğim de bence en az 3-4 aylıkken(spor geçmişi olan birisi için) başlamalı. Vücut daha kendi kaldırabildiği ağırlığı görmeden takviye almayı saçma görüyorum.