Kredili ürün kullanılmalı mı?

Canary27

Megapat
Daha fazla  
Merhaba, bu akşam Yapı Kredi play kartıma limitini 1000'den 1500 yapmak istediğimde reddetti. Bunun öğrenci kartı olduğundan kaynaklandığını düşünmekteyim. Lakin şöyle bir durum var: Öylesine esnek hesap başvurusu yaptığımda aynı bankadan bana 9950 TL esnek hesap ve onaylı 100k ihtiyaç kredisi çıktı, kabul etmedim. Bunun sebebi öğrenci kartı olmasından dolayı mı? Olmazsa onu ödeyip iptal edip kredi kartımı alayım. Fakat bunu arayıp sorduğumda başvuru yapmadan kart limiti önceden öğrenilemeyeceğini ve başvuru yapmam gerektiğini söylediler. Çünkü direkt kart gelmektense evime ön bilgi maksadında öğrenmek istedim. Önceden limit sormamın nedeni de az limitli verirse bu topa hiç girmemek olacak, hâlihazırdaki kartı hiç iptal etmem. Akbank ise 2000 TL artı para limiti veriyor ama onda kartım mevcut. Ayrıyeten bu Yapı Kredi'de gözüken limitin onaylanan belli bir süresi olduğu, 2-3 gün olduğu, çalışan kişi tarafından söylendi. Bu sürede onaylamazsam esnek hesabı bu limitin veya durumun değişebileceğini söyledi, bu doğru mu? Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? Krediden ziyade esnek hesap alınır mı? Veya play kart iptal edip yeni kart alınır mı? Hangisi mantıklı olur süre olduğunu varsayarsak. Süre yok ise kafama estiği veya ihtiyaç durumunda başvuru yaparım veya esnek hesabı almayı düşünürüm. Bilgisi olan söylerse sevinirim, buna hiç bulaşmamam konusunda tavsiye vermekten ziyade içinde bulunduğum durum hakkında yardımcı olunursa sevinirim, hâlihazırda Akbank'tan kredi kartım bulunmakta. Esnek hesapta şundan bir tık aklıma yattı: Acil nakit ihtiyacında iyi olur gibime geldi. Çünkü sorduğumda 9950'nin hepsini kullandığımda sonraki ay ödeyeceğim toplam tutara 600-700 civarı ek ödeme çıkıyormuş. Hatta çok ayrı bir konu daha var toplam 35k borcum bulunmakta kredi kartlarına bu tutarda kredi çekip hepsini ödemekte mantıklı olur mu tek bir çatı altında toplanmış olur kafamda deli sorular mevcut.

Ek olarak şöyle bir düşünce bastı kafama borcum kadar kredi çekip kartları tamamen ödeyip sadece kredi ödemek çok mantıklı geldi. Her ay asgari ödeyip geçiyorum ve önünü alamıyorum bana öyle geliyor. Faizi de cabası oluyor. Bu süreçte kredi ödenirken taksitleri hem param kalacak kartlara saldırmama gerek kalmayacak. 40k çeksem 60k ödeme veriyor Yapı Kredi uzun vadede ne kadar mantıklı olur bu hamle?

Son düzenleme:
Esnek hesabı tanımlamanız doğru bir seçim olur. Kötü günün ne getireceği belli olmaz. Eğer (inşallah) hiç kullanmazsanız da banka sizi kredili işlem kullanmanız için %0,99 %1,99 gibi düşük faizlerle esnek hesap verir ve hiçbir yatırım bilginiz yoksa bile vadeli hesaba atıp %0.5 %1 gibi çay çorba parası kazanabilirsiniz. Ama esnek hesabı kendi kullandığınız hesaba değil de yeni bir hesap açıp ona tanımlamanızı tavsiye ederim. Çünkü ufak dikkatsizliklerle faiz ödeyebilirsiniz. Play kartı iptal etmeden önce limit arttırımını müşteri temsilcisiyle yapmanızı tavsiye ederim öyle de olmazsa "Ben kartımı iptal edeceğim" diyip ararsanız da büyük ihtimalle kartı iptal ettirmeyin diye arttırlar diye tahmin ediyorum çünkü ben Play karta başvurduğumda 22 bin lira limit çıkmıştı. Kredi çekip kart borcunu kapatmak konusuna gelince kredi kartlarının faiz oranından daha düşük bir faiz oranı bulabilirsiniz kredide ama krediyi ödeyemezseniz iş çok çok daha sarpa sarar ama krediyi ödeyebileceğiniz garanti ise kredi çekip ödemeniz mantıklı olur. Ama belirsiz bir geliriniz varsa (freelancer gibi) bence kredi kartı borcunuzu kredi çekmeden ödemeniz daha mantıklı olur.

Şöyle söyleyeyim kartları kullanmamak üzere kredi çekip borcum kadar ödeyip onun taksitlerini yatırmaya kalktığımda cebimde para kalacak karta saldırmama gerek kalmayacak. Fakat asgari ödediğim için her ay faiz işliyor sürekli ve kartlar limit ve nakit avansa kapandı öyle bir durumda var. Part time sigortalı olduğum ve oldukça gündelik işlere gittiğim için tek çatı altında ay ay krediyi ödemek fazla ödeme yükünü tek kanala toplayıp beni gereksiz faizden kurtarabileceği düşüncesindeyim. Limit arttırımından ziyade borçlardan kurtulmayı ana hedef olarak belirledim kendime. 40k çekersem 60k geri ödeme istiyor Yapı Kredi aylık 5K ödemesi var zira şu an Akbank ortalama 4K ve ziraat 2K civarı geldiğini söylersem ve faizlerini düşündüğümde krediyi alıp ödemek mantıklı geliyor şahsen. Ek olarak hala bile gerekli krediyi alıp ek hesap tanımlatabilirim zor günler için. Müşteri hizmetleri onu istediğim vakit iptal edebileceğimi ayrıyeten belirtti. Düşüncelerinizi ekstradan merak ediyorum.

Eğer krediyi havada karada öderim diyorsanız dediğim gibi krediyi en fazla 9 ay vade ile almanızı öneririm çünkü örnek veriyorum 2-3 ay %4.5 faizden kaçmak için 24 ay %2.99 kredi almak mantıklı değil.

Kredi çekerken bankalar farklı vadelerde farklı faizler uyguluyor. Örneğin 12 aya kadar %4,5 faiz uygulayan banka vade 12 ayı geçince faizi indirebiliyor. Bu durumda cep uygulamasından farklı vadelerde faiz oranının ne kadar olduğuna bakmak lazım. 12 ay yerine mesela 13 ay vade yapıldığında faiz düşebilir. Eğer faiz düşerse, hem borç biraz daha uzun vadeye yayılmış olur, hem de ödenen faiz miktarı düşebilir.

Dediğinizi uyguladım 12 ay için %5.29 iken 13 ay yapınca %4.79'a çekiyor faizi aylık ödenen tutar 500 TL azalırken toplam ödenmesi gereken tutar bir nebze düşüyor şu an 40k kredi alıp kartları kapatmak çok isabetli geldi bana. Ben bunu yapsam ödenmesi gereken taksitten fazla yatırsam ya da elime fazla para geçtiğini varsaysak ve yüklü ödemelerle erken kapatma mümkün mü bir sorun yaratır mı? Ek olarak buna esnek hesapta tanımlatmayı da düşünüyorum zor zaman olursa diye verilen limit gayet güzel gözüküyor.

Aylık %4,79 oldukça yüksek bir faiz oranı, ayrıca buna %15 bsmv ve %15 kkdf ekleneceğini düşünürseniz. Ayrıca sigorta ücreti var mı bilmiyorum. Bunları da göz önünde bulundurun.
Yine de bu şekilde yaparsanız, toplam borcunuzu bilirsiniz, hangi ay ne kadar ödeyeceğinizi bilirsiniz. Kredi kartının her ay asgarisini ödeyip, kalanını faizlendirmekten iyidir.
Kredinizi erken öderseniz, erken ödeme indirimi alırsınız. Ayrıca isterseniz vadesiz hesabınıza ek hesap tanımlatabilirsiniz. Yalnız ek hesabın faizi oldukça yüksektir. Ek hesabı uzun vadede değil de kısa vadede kullanmak daha mantıklı. Yine de paraya sıkıştığınızda namerte muhtaç olmaktansa bankadan borç almak daha iyi.

Ek hesap alayım o halde ayrıca kredide sigorta gibi tüm masraflar dahil gösteriyor bana ayrıca kartı sürekli faizlendirmektense bu dediğiniz yine mantıklı geliyor bana hepsini tek cepheye toplama işi. Erken ödeme indirimi bilmiyordum oda güzel geldi kulağıma. Sanırsam kredi çekip bu işi yapacağım. Tek bir yere ödeme yapmak ve gereksiz faizlerden kurtulmak çok iyi geldi. Akbank'ı ne zaman yatırsam sonraki ekstrede 2K ya yakın limitim eksiliyor ödediğim hep boşa çıkıyor en azından böyle her ay sabit ödeme yapacağım erkende kapatırsam o indirim olayı çok ilaç gibi gelir gibime geldi. Bu süreçte kartları dondurup yoluma devam edeceğim gibi çünkü bu faizlenme olayında sürekli paramın çoğu ona gidiyor ve yine karttan harcama yapıyorum kısır döngüdeyim, kredi olayında en azından ne ödeyeceğim belli ve bana kendime yetirecek kadar para kalıyor kartlar denklem dışı kalıyor bu senaryoda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…