125'lik modeller genel olarak insanların ilk motorları yani başlangıç motorları oluyor. Daha rahat olacağını düşünüyorum. Ben 3 yıl önce motor kullanıyordum, şuan kullanmaya başladığımda daha basit geldi.
öncelikle motordan anlamam. tek tük sürdüğüm scooterları saymazsak hiç motor kullanmayı da bilmiyordum. ilk defa motor aldım. geçen yıl kasımın ortasında aldım. kredi kartına taksitle 82k ya. öncelikle en öne çıkan tarafından başlayayım motor estetik olarak gayet tatmin edici. lastik ebatları yine öyle, r25’le aynı ebatları galiba. çevirmede caddede vs. herkes 250cc falan zannediyor. ara gaz diye atlayan çocuklar cabası. 5.500km oldu sürüyorum. marşı flanşörleri dörtlüleri falan gayet iyi. arka stop, fren lambası çok okey benim için. etkililer baya.
VİTES ten bahsedeyim. vitesler hepsi aşağı 5’ten sonra bidaha N. vites geçişleri aşırı gürültülü hala alışmadım. 1den 2 ye, 3ten 2 ye her aldığımda vites kutusunun orada dişliler parçalanıyor zannediyorum. ustaya falan sordum anormal bi durum yok dedi. ama vites atarken doğru deviri yakalayınca çok yumuşak geçiyor ona alışmak lazım. vites düşürürken de aragazla düşürünce yine yumuşak oluyor. ama hiçbir şey yapmadan atınca küt diye sesler geliyor. yine dediğim gibi bu bir sorun değil.
FRENden bahsedeyim. cbs diye bi fren sistemi var arka freni bastığınızda %30ön %70arka olarak tutuyor. zayıf değil kaç defa yaya çıktı önüme önce arka sonra ön fren şeklinde kombinasyon ile abandım arka teker kayarak gayet güvenli şekilde çarpmadan durdum. yalnızca ön fren tutmak biraz sıkıntı limon taktiğini mutlaka kullanın(rip aea) ön freni tutacaksanız da tek parmakla( işaret ya da orta parmak) tutun ki orantısız kuvvet uygulayamayın. iki kere düştüm o yüzden. birinde kaldırımda düşük hızda ön freni sert tutup yere kapaklandım. diğerinde petrolde pompaya yanaşırken yine düşük hızda ama seri gelip sert tutunca yere kapaklandım. sağ grenajı ve gaz kütüğünü kırdım serviste deli paralar istediler değişim için çıkma ayarladı usta taktım devam.
YAKITtan bahsedeyim 14L deposu var son çubuk yanıp söndüğünde kesin bitti zannedip dolduruyorum her seferinde max11,5L alıyor. 6-7bin devir arasında kullanınca 1 litre ile 40-45km yapıyor. daha fazla sıkıştırınca oran 1L/35km ye kadar düşüyor. fulleyince diğer fullemeye kadar bi depoyla aşağı yukarı 400km yapıyorum şehir içinde. uzun yolda hiç kullanmadım. üniversite-iş-ev gidip geliyorum.
FARLARdan bahsedeyim biraz. kısa farı pek etkili değil görüş mesafesi uzun değil. ben bide miyopum gece sürerken ekstra ekstra dikkatli oluyorum. selektörü gayet iyi çalışıyor ama yıldırım gibi çakıyor mübarek gece aşırı etkili. kime selektör yapsan çekiliyor. ama kısa görüş açısı zayıf.
KONFORdan bahsedeyim. konfor gayet iyi oturuş pozisyonu vs çok anlamam. ama rahat bi motor bir iki kere cg falan sürdüm kendi motoruma binice her seferinde ne kadar rahat olduğunu fark ettim. amortisörler lastikler konforlu baya.
GELELİM ARIZALARA.
iki kere düşürmeme rağmen bir sorunla karşılaşmadım. iki üç kere tam ışıklarda durun ca stop etti. tekrar marş basınca sorunsuz çalışıyor. sıkıntı yok. serviste bakımı yaparken söyledim gaz ayarı dediler ayarladılar ve çözüldü. ama bi süre sonra bi kaç kere yine tekrarladı. heralde kendi kendine gevşeyen bi mekanizma ama dediğim gibi marşı basınca devam ettim her seferinde hiçbir problem yok.
BUNUN DIŞINDA AKLIMA GELEN BİR ŞEY YOK. ALACAK ARKADAŞLAR İÇİN FİKİR OLMASI AÇISINDAN YARDIMCI OLABİLİRSEM NE MUTLU BANA. BEN ALIRKEN HİÇBİR YORUM BULAMADIM.
SORUSU OLAN VARSA CEVAPLAYABİLİRİM.