Küre modellerinde katmanlar arası boşluk

Murat Döner

Megapat
Yer
Amasya
Daha fazla  
Meslek
Bilişim Teknolojileri
Merhaba, creality ender 3 S1 cihazım var. Robo90 filamentlerini kullanıyorum ve hangi modeli basarsam basayım neredeyse reçineli yazıcı kadar kaliteli sonuç alıyorum. Ama dairesel ve küre şeklindeki modellerde katmanlar arası boşluk oluyor bunun sebebi nedir hangi ayar ile oynamam gerekiyor? Örnek fotoğrafları buraya bırakıyorum.

IMG_20240204_110801.jpg

IMG_20240204_110811.jpg

Merhaba, creality ender 3 S1 cihazım var. Robo90 filamentlerini kullanıyorum ve hangi modeli basarsam basayım neredeyse reçineli yazıcı kadar kaliteli sonuç alıyorum. Ama dairesel ve küre şeklindeki modellerde katmanlar arası boşluk oluyor bunun sebebi nedir hangi ayar ile oynamam gerekiyor? Örnek fotoğrafları buraya bırakıyorum.

Eki Görüntüle 2106850

Eki Görüntüle 2106849
Bu sorundan bağımsız olarak söylüyorum. FDM türü bir yazıcıyla alacağınız baskı kalitesinin SLA bir yazıcıdaki kadar iyi olması neredeyse imkansız.

Bu sorundan bağımsız olarak söylüyorum. FDM türü bir yazıcıyla alacağınız baskı kalitesinin sla bir yazıcıdaki kadar iyi olması neredeyse imkansız.

Tabii ki o kadar iyi olamaz, öyle olsa kimse sla kullanmazdı belki. Demek istediğim 0.2mm nozzle ve 0.05 gibi bir katman kalitesi ile alınan baskı hemen hemen sla kadar pürüzsüz ve detaylı oluyor. Aslında burada yazıcımda normalde bir sorun olmadığını, normal şartlarda mükemmel baskı alırken küre veya kubbe şeklindeki modellerde böyle bir sorun yaşadığımı belirtmek istedim.

Kaç duvar kalınlığında ve katman genişliğinde baskı alıyorsun?
Duvar kalınlığım ve katman genişliğim (ekstrüzyon genişliği) : 0,42mm
Katman yüksekliği : 0.2mm

Son düzenleme:
Öncelikle modelden başlayalım, bazı modellerin kendisinde hata olabiliyor.

Parça ön izlemesinde sorunlu yerler sorunsuz olarak gözüküyor mu?

Modellerin hatasız olduğuna emin isen sonrasında nozülde kısmi tıkanma ve/veya extruderda akışı engelleyen bir problem var mı diye kontrol edilebilir.

Baskı hızın fazla ise o da sorun oluşturuyor olabilir.

Makineyi kullanmaya başladıktan sonra e-step ve flow rate ayarı yapmış mıydın?

Öncelikle modelden başlayalım, bazı modellerin kendisinde hata olabiliyor.

Parça ön izlemesinde sorunlu yerler sorunsuz olarak gözüküyor mu?

Modellerin hatasız olduğuna emin isen sonrasında nozülde kısmi tıkanma ve/veya extruderda akışı engelleyen bir problem var mı diye kontrol edilebilir.

Baskı hızın fazla ise o da sorun oluşturuyor olabilir.

Makineyi kullanmaya başladıktan sonra e-step ve flow rate ayarı yapmış mıydın?
Model prusaslicer üzerinde sıkıntısız gözüküyor, hata olan yerlerde herhangi bir boşluk gözükmüyor.
Bu baskıyı alırken nozülü sıfır taktım, CSA marka. Extruder akışında da herhangi bir sorun yok, e-step ayarım mükemmel fakat flow rate ayarını elimde kumpas olmadığı için tam olarak doğru yapabildiğimden emin değilim. Şimdi hatırladığımda CS:GO oyununa ait bir karambit baskısı aldığımda bıçağın en üst yüzeylerinde aynı bu şekilde boşluklar var. Fakat o baskıyı 0.2mm nozzle ile almıştım belki ince gelmiştir diye düşündüm üst yüzeyi kapatma konusunda. Sizce akışı mı biraz arttırmalıyım? Kumpas olmadan flow rate ayarı nasıl yaparım basit bir şekilde?

Flow rate için kumpas dışında kullanılabilecek yöntemler de var. Orcaslicer'da bu kalibrasyonlar hazır olarak bulunmakta. Prusaslicer kullanıyorsan profile ait değer ile oynamış olabilir misin?

Hız değerlerine değinmemişsin.

Hatırladığım kadarıyla düz S1'de nozül ile temas halinde olan PTFE boru da var, nozül ile tam öpüşmemiş ise araya filament dolup akışı bozuyor da olabilir, öncelikle ona bakardım.Boruyu bir sebeble kısalttıysan o da doğal olarak aynı sorunu oluşturur.

Son düzenleme:
Flow rate için kumpas dışında kullanılabilecek yöntemler de var. Orcaslicer'da bu kalibrasyonlar hazır olarak bulunmakta. Prusaslicer kullanıyorsan profile ait değer ile oynamış olabilir misin?

Hız değerlerine değinmemişsin.

Hatırladığım kadarıyla düz S1'de nozül ile temas halinde olan PTFE boru da var, nozül ile tam öpüşmemiş ise araya filament dolup akışı bozuyor da olabilir, öncelikle ona bakardım.Boruyu bir sebeble kısalttıysan o da doğal olarak aynı sorunu oluşturur.

Hızı çok yüksek tutmuyorum genelde 35-45mm/s olarak sabitledim duvar olsun dolgu olsun hepsini.
Barelimi ise değiştirdim, borulu barel değil all metal kullanıyorum orada bir problem olmadığına eminim.
Prusaslicer üzerindeki profilde birkaç değişiklik yaptım evet fakat akış değerleri ile oynamadım, destek ayarlarıyla vs. daha çok uğraştım. Orcaslicer ile birkaç kalibrasyon yapmakta fayda var o halde.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı