Arkadaşlar merhaba, bildiğiniz gibi forumda imza bölümünde "Kural 60" kapsamında özel iletişim adresi paylaşmak yasak. Bu kural, maalesef bazı olumsuz olaylara sebebiyet veren gruplaşmalardan dolayı getirildi fakat ben artık bu kuralın işlevsiz ve gereksiz kaldığını düşünüyorum. Gelin, anlatayım.
Daha öncesinde bu kural maddesi, başta "Discord" isimli sesli ve yazılı grup iletişimi platformunda olmak üzere, çeşitli sosyal medya platformlarındaki gruplaşmaları önlemek için getirilmişti. Yararlı gruplaşmalar da vardı, ancak çoğu grup maalesef hoşlarına gitmeyen mesajları ve üyeleri linç etme, moderasyon ekibinin işleyiş düzenini bozma, haksız bir şekilde mesaj ve beğeni sayısı edinme, birbirlerini kullanarak kargaşa çıkarma gibi amaçlar güdüyordu. Bu durum da forumun ortamında bozulmalara sebebiyet verdiğinden yönetim ekibi bir karar aldı ve "Kural 60" maddesi eklenerek imzada özel iletişim adresi paylaşmak yasaklandı.
Maalesef bu kural maddesi ilk devreye girdiğinde pek bir işe yaramadı. Önceden mevcut olan gruplar aynen yerinde duruyordu, bu şekilde neden böyle bir işe giriştiğini anlamadığım kişiler yine kötü amaçla haraket etmeye devam ediyorlardı. Üstelik bu sefer de farklı forum sitelerinde burayı ilgilendiren gruplaşmalar başlamıştı. Konularda linç amacıyla alenen link paylaşılıyor, hatta küfür ve hakaret eden kişilere destek olunuyor, birbirlerinden beğeni ve çözüm sayısı isteniyordu. Bunun gibi durumlara karşı moderasyon ekibi anonim hale getirildi, konu dışı bölümlerde mesaj sayısı kapsam dışına çıkarıldı ve reaksiyon sayma sistemi kaldırıldı. Hala aralardan küçük çaplı fireler olsa bile genel olarak amaçları kesilerek bunun gibi olumsuz oluşumlar önlendi.
Lakin bir de işin şu boyutu var: İmza bölümünde spam reklam olmamak şartıyla sosyal medya/iletişim adreslerini paylaşmak forum kültürünün bir parçası. İnsanlar alışveriş, oyun buluşma, tanışma, özel soru gibi sebeplerle bir araya gelebiliyor, birbirlerine daha yakın olabiliyorlar bu şekilde. Daha öncesinde bu şekilde oyun grupları kuruldu, sanal ortamdan çıkıp gerçek hayatta buluşuldu, hatta yaklaşık 40 kişi anlaşıp filo indirimiyle araç satın aldı. Bu kuralın doğma sebebi artık neredeye kesildi, ayrıca kural da pek bir işe yaramamıştı zaten. Yarasaydı bile sadece bazı kişiler suistimal ettiği için bu hakkı herkesin elinden almak ne kadar doğru? Örnek olarak otomobillerimiz otobanlarda yüksek hıza çıkabiliyor (yararlı nedenler), ancak bu hızlara otoban dışında (şehir içinde) çıkmamız riskli olur (zararlı gruplaşma). Bu nedenle şehir içinde yüksek hızlara çıkmamaları için tüm araçların hızlarını 50`ye limitlemek (Kural 60) zaten şehir içinde tümsekler varken (Beğenilerin ve konu dışı mesajların kaldırılması) ne kadar doğru olur?
Dediğim gibi, artık bir işlevi kalmayan bir nedenden dolayı insanların iletişimini kısıtlamak bence yanlış olur, kuralın belli şartlar altında (Direkt gruba yönlendirme yapmama gibi) kaldırılmasının gerektiğini düşünüyorum.