Şehir içinde olmasa bile lokasyon olarak diğer sanayi şehirlerine oldukça yakınsınız sıkıntı olmaz. Muhtemelen Yalova dışına da çıkmanıza gerek yok.Anladım eve geçince fiyatlara ve durumlara bakacağım. 50-100cc de olur çünkü düz ayak bir şehir bu konuda da önerilerinizi alabilirim. Yalova çevresinde bakım durumları konusunda da bilginiz varmı acaba?
Belirli kurumsal firmalarda çalıştım satış danışmanı olarak ama yorulduğuma ve ücrete deymiyordu. Onun için kuryeliğe geçme kararı aldım. Yine asgari alırım ama en azından başımda şu hedefi tamamla şunu yap şunu götür şunu sat diye bırbırlanan bir müdür olmaz diye düşünerek başlama kararı aldım.
Günde 12 saat değil yine 9 saat 6 gün civarı çalışmayı düşünüyorum veya hafta içi 12-14 saat yapar 2 gün hafta sonu dinlenirim gibi bir düşüncem var. Çünkü ailemle vakit geçirmek ve kendime biraz vakit ayırmak istiyorum.
Şirketi kapatırsanız KDV ödersiniz kısmını tam anlayamadım o konuyu da biraz açar mısınız?
Kuryelikte vakit bulamazsınız tam tersi Full time yapılan bir meslek. Motorun giderlerini göstermek için motoru şirket envanterine almanız gerekiyor, şirketi kapatacağınız zaman motoru satmanız veya kendinize tekrar fatura kesmeniz gerekiyor. Kuryelikte de tamamlamanız gereken haftalık ve günlük bonuslar var bu bonuslar zaten bütün kazancınızı oluşturuyor.
Kurye sömürü sisteminde 1. şirket Trendyol GO: Akşam 6 - 10 arası zorunlu alevli çalışma saatin var, asgari ücretin üstünde kazanabilmek için sabah erken saatlerde zorunlu saatin sonuna kadar çalışmalısın. Yemeksepetinde zorunlu saat yok, haftalık ve günlük bonus var aynı şekilde bunları doldurmadan hiçbir şey elde edemezsin. Diğer firmaların hepsi benzer sistem.
Şirkete açıp 2 ay sonra kapatmak istediğin zaman, şirketi kapatsan dahi bir süre damga vergisi, gelir vergisi stopaj gibi vergiler gelecek, kapattım her şey bitti olmuyor. Bunlar 300-600 TL rakamlar önemli değil ama yukarıdaki mesajımda harcayacağın rakamları da hesaba katman gerekiyor. Yapılacak bir meslek değil hocam ben sana söyleyim zamanını çöpe atarsın, illa gireceğim diyorsan hiçbir şey söyleyemem girdikten sonra sistemi öğrendiğinde anlayacaksın.
Şehir içinde olmasa bile lokasyon olarak diğer sanayi şehirlerine oldukça yakınsınız sıkıntı olmaz. Muhtemelen Yalova dışına da çıkmanıza gerek yok.
Daha önceden belirttiğim modelleri tercih etmenizi tavsiye ederim. 50CC grubuna bulaşmayın özellikle kuryelik için maksimum 1 ay dayanırsınız 1 ay sonrasına illallah ettirir size.
Hayır muaf olmayacaksınız, sadece gelir vergisinden yaklaşık 200.000 tl ye kadar devlet karşılayacak ve 1 sene bağkurunuzu devlet karşılayacak, KDV, stopaj, damga vergisi hepsini ödeyeceksiniz. Şirketi kapatsanız dahi bu vergiler çıkacak.Anladım. Ben genç girişimci olarak açacağım için şirketi vergilerden ve işte bağkur vs 1 yıl muaf olacağım. Bu süre zarfında biraz birikim yapmayı sonrasında da kuryeliği bırakıp başka bir girişim bulmayı düşünmüştüm. Motoru da kendim kullanmaya devam ederdim şehir içinde.
Doğru dün iki kişi bindik 90kgdan motor 35'i geçmedi.
Hayır muaf olmayacaksınız, sadece gelir vergisinden yaklaşık 200.000 TL'ye kadar devlet karşılayacak ve 1 sene bağkurunuzu devlet karşılayacak, KDV, stopaj, damga vergisi hepsini ödeyeceksiniz. Şirketi kapatsanız dahi bu vergiler çıkacak.
Herhangi bir muhasebeciyi arayarak sorabilirsiniz detaylı bilgileri, 2-3 kere daha çıkacak. Motor şirket üstüne alındığı için şirketi kapatırken envanterden çıkartılması gerekiyor, yani en düşük kasko değerinin biraz altı bir rakamda fatura kesmeniz gerekecek, yani 30.000 TL'ye motoru üstünüze keserseniz 6000 TL kdv ödemesi çıkar.Şirketi kapattıktan sonra nasıl ödeme çıkıyor o kısmı anlamadım. Yani elimde motor olmayacak ve bir gelir olmayacak. Buna rağmen stopaj ve daga vergisi 1 kereye mahsus mu çıkacak yoksa her ay mı ödenecek? 1 kereliğine çıkıyorsa problem yok.
Herhangi bir muhasebeciyi arayarak sorabilirsiniz detaylı bilgileri, 2-3 kere daha çıkacak. Motor şirket üstüne alındığı için şirketi kapatırken envanterden çıkartılması gerekiyor, yani en düşük kasko değerinin biraz altı bir rakamda fatura kesmeniz gerekecek, yani 30.000 TL'ye motoru üstünüze keserseniz 6000 TL KDV ödemesi çıkar.
Sıfır değil de ikinci el almanız daha mantıklı kuryelik yapılacağından dolayı. Sıfırda maalesef Çin'den yukarıya pek çıkamazsınız.
İkinci elde önerebileceğim modeller şunlar;
Honda grubunda - spacy 110 ve spacy 110 Alpha, belki diyor.
Honda grubunun kmleri yüksek kalabilir bu fiyat bandında daha düşük isterseniz TVS jupiter daha mantıklı.
Çin olarak kuryelik performansı bakımından bence en mantıklı olan motosiklet motolux CEO110.
Kısaca Honda grubuna değil de ya TVS jupiter ya da motolux CEO110 benim tavsiyem motolux CEO110 olurdu. Çevremde çokça kullanan arkadaşım var ve gayet memnunlar ve genelde de paket motoru olarak kullanılıyor. Şahıs olarak kullanan arkadaşlarım da vardı hız ve performans olarak gayet tatmin edici bakım masrafları da diğer modellere göre oldukça uygun. Sağlamlığı da çoğu Çin modellerine göre oldukça iyi seviyede.
Bunlara ek olarak TVS ntorq u da önerebilirim fakat onu bu modellerin hiçbirisi olmazsa tercih etmeniz daha mantıklı. Bu model pakete uydurulabilir fakat paket için çok da uygun olmayan bir model.
Motosikletin yaşının kaç olması gerektiği tamamen kişinin kendisine kalmış bi seçenek. Oradaki yaşın genç olma muhabbeti tamamen motorun ne kadar el değiştirdiği konusuna tekabül ediyor. Ne kadar genç motor o kadar az kullanılmış motor oluyor. Fakat km muhabbeti de var. Mümkün mertebe düşük km ve genç bir motosiklet tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır, hele ki motor bakımından veya tamirinden anlamıyorsanız bu seçenekleri değerlendirmeniz daha iyi olacaktır.Tamam bende abartılı sayılardan bahsediyoruz sanmıştım sorun değil o zaman.
Peki şöyle yapabiliyor muyuz mesela hafta içi 14 saat çalıştık hafta sonu çalışmamazlık yapabiliyor muyuz? Veya çalışma saati zorunluluğu nedir varsa?
Hocam tekrar bir sorum olacaktı Honda spacy Alpha modeline bakıyordum da 2020 model civarına yeni olsun diye. Ama orası da 50k civarı. Kuryelikte motor yılı önemli mi? Bazı yerlerde Max 4 yaşında motor olması gerekiyor gibi yazılar okudum da.
Motosikletin yaşının kaç olması gerektiği tamamen kişinin kendisine kalmış bir seçenek. Oradaki yaşın genç olma muhabbeti tamamen motorun ne kadar el değiştirdiği konusuna tekabül ediyor. Ne kadar genç motor o kadar az kullanılmış motor oluyor. Fakat km muhabbeti de var. Mümkün mertebe düşük km ve genç bir motosiklet tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır, hele ki motor bakımından veya tamirinden anlamıyorsanız bu seçenekleri değerlendirmeniz daha iyi olacaktır.
Kimisi yüksek km olsun ama Japon olsun kafasında fakat şöyle bir durum da var eğer motorun bakımı düzgün yapılmadıysa bilinçli kullanılmadıysa Japon olması maalesef yine kurtarmamakta. Eğer sorunsuz olsun bakımını yapıp devam edeyim derseniz düşük km makine tercih etmeniz daha doğru bir karar olacaktır.
Kısaca motor yılı elbette önemli fakat km daha da önemli. Motorun kondisyonunun iyi olmasına özen gösterirseniz üzülmezsiniz. Motoru iş için para kazanmak için kullanacağınızdan masrafsız olması oldukça önemli, paraya kıyıp Japon tercih edip kafanız rahat çok uzun bir süre devam edebilirsiniz. Bütçeden yana sıkıntınız olduğundan başka modellere yönelmeniz daha mantıklı olacaktır. Bir süre sektörde çalıştıktan sonra eğer devam etmek büyütmek isterseniz japona geçmeniz başlangıç olarak başka modelleri (TVS, motolux CEO110 gibi) tercih etmeniz şu anlık daha mantıklı olacaktır. Şu anda motokurye piyasasında en çok kullanılan modellerden biri de CEO110. pişman olmazsınız.
30-40 ı geçmese yeterli olur. Tabii ki bütçenize göre bu en uygunu olur, fakat bu km lerde motorun kondisyonunun iyi olduğundan emin olmanızı tavsiye ederim aksi taktirde hem maddi hem de manevi zarar görebilirsiniz.Peki Japon'da km aralığı ne olmalı? Daha önce önerdiğiniz Honda da.