Ladybird: Tamamen Bağımsız Bir Web Tarayıcısı

Phonica

Picopat

Ladybird, herhangi bir kâr amacı gütmeksizin sıfırdan geliştirilen bir web tarayıcı projesidir.

Bu web tarayıcısının temeldeki özelliği başka browserlarla hiçbir kod paylaşmadan tamamen çekirdekten geliştirilmesi. İlk olarak bakıldığı zaman SerenityOS ismindeki bir hobi işletim sistemi için HTML görüntüleyicisi olarak tasarlanmış, fakat daha sonraları bunun kendi başına bir web tarayıcısı olarak geliştirilebileceğini fark edilince Unix benzeri işletim sistemleri için web tarayıcısı olarak tasarlanmış.

Peki bu proje neden önemli?
  • Son dönemlerde web tarayıcıları tamamen Chromium tabanına geçti. Alternatif olarak kalan Firefox'un yönetimi artık ciddiyetsizce olduğu düşünüldüğü için Firefox'un geleceği de riske girdi sayılır.
  • Eğer yazılımcı olarak tarayıcılar alanında tecrübe edinmek isterseniz muhteşem bir fırsat. Tarayıcılar gibi olgunlaşmış bir alanda projeler olgunlaşınca açık kaynak geliştiricisi olarak bu projelere destek olmak gayet zorlaştı. Ladybird ise buna oldukça elverişli.

Son düzenleme:
Helal olsun, sıfırdan web tarayıcısı geliştirmek her yiğidin yapabileceği bir şey değil. Özellikle kar amacı gütmeyerek. Yolları açık olsun diyelim.

Github'un kurucusundan 1 milyon dolarlık yatırım almış, daha önce de Shopify'dan 100 bin dolarlık bir yatırımı varmış.

Ek olarak, bu proje ve SerenityOS için özel geliştirilmiş bir programlama dili de varmış:

Son düzenleme:

Ladybird, herhangi bir kâr amacı gütmeksizin sıfırdan geliştirilen bir web tarayıcı projesidir.

Bu web tarayıcısının temeldeki özelliği başka browserlarla hiçbir kod paylaşmadan tamamen çekirdekten geliştirilmesi. İlk olarak bakıldığı zaman serenityos ismindeki bir hobi işletim sistemi için HTML görüntüleyicisi olarak tasarlanmış, fakat daha sonraları bunun kendi başına bir web tarayıcısı olarak geliştirilebileceğini fark edilince UNIX benzeri işletim sistemleri için web tarayıcısı olarak tasarlanmış.

Peki bu proje neden önemli?
  • Son dönemlerde web tarayıcıları tamamen Chromium tabanına geçti. Alternatif olarak kalan Firefox'un yönetimi artık ciddiyetsizce olduğu düşünüldüğü için Firefox'un geleceği de riske girdi sayılır.
  • Eğer yazılımcı olarak tarayıcılar alanında tecrübe edinmek isterseniz muhteşem bir fırsat. Tarayıcılar gibi olgunlaşmış bir alanda projeler olgunlaşınca açık kaynak geliştiricisi olarak bu projelere destek olmak gayet zorlaştı. Ladybird ise buna oldukça elverişli.

Güzel gelişme, tarayıcı savaşları tekrar kızışıyor.

arc ile beraber (her ne kadar chromium kullansa da) alternatifler geliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı