Laf yapma sanatı

Makaleler
6
Arkadaşlar, bazen derler ya "senin ağzın iyi laf yapıyor". İşte o bende yok. Yakın bir arkadaşımda var mesela o yetenek. Sosyal ilişkileri çok iyi. İkili ilişkileri harika. Bu doğuştan gelen bir şey mi yoksa ailede verilen bir şey mi yoksa üzerine gidilirse çözülecek, sonradan kazanılabilinecek bir yetenek mi?

Kelime dağarcığını genişletmeli ve bolca kitap okumalısın. Tabii ki doğuştan kazanılan bir şey değil. Sosyal ortamlarda ne kadar çok bulunursan o kadar iyi laf yaparsın

Bu kabiliyetin derecesinin kitap okumakla doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz. Ama kimi insanlar vardır, okuma - yazma bilmemesine rağmen çok başarılı bir şekilde konuşarak karşısındaki insanı ikna edebilir. Bu insanlar genelde hayatın gerçekleriyle ufak yaşlarda tanışır.

Bu konuda kendinizi geliştirmeniz için çok sayıda insanla muhatap olmalı ve fazlasıyla okumalısınız. Biraz da girişken bir kişiliğe sahip olmanız gerek. Ne kadar pratik yaparsanız o kadar tecrübe edinirsiniz. Filmlerdeki ve romanlardaki replikleri inceleyin mesela. Bir replikten sonra gelen karşılığı tahmin etmeye çalışın, bu şekilde kendi seviyenizi ölçersiniz biraz.

Yüz yüze konuşurken mutlaka karşınızdaki insanın gözlerinin içine bakın, bu sizi daha otoriter yapar. Gözlerini kaçıran insanların öz güveni düşük demektir. Bir de dış görünüşe aldanmayın asla. Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Karşınızdaki insanı sırf dış görüntüsünden ötürü kendinizden üstün görmeyin. Önemli olan konuşma konusundaki kabiliyetidir.

Bazı özellikler doğuştan gelir fakat bu öyle bir şey değil benim zannımca. Çok utangaç bir insan kendini geliştirerek binlerce kişinin önünde konuşma yapabilme kabiliyetine erişebilir.

Çok konuşun da boş konuşmayın yeter ki.

Kelime dağarcığını genişletmeli ve bolca kitap okumalısın. Tabii ki doğuştan kazanılan bir şey değil. Sosyal ortamlarda ne kadar çok bulunursan o kadar iyi laf yaparsın

Katiliyorum benim agzim eskiden pek iyi laf yapmazdi mesela. Simdi herkes agzima bakiyor gibi bir sey.
Simardim mi ne?

Açıkçası sadece kitaba bağlamamak lazım. Bilhassa hayat standartları da öyle. Zengin doğan bir çocuk statü olarak olmasa da daha rahat davranabildiğinden kendini daha iyi ifade eder böylece daha konuşkan birisi olur. Yaratıcılık, diksiyon, konuşma ve dinleme bunların hepsi dahil. Şahsen benim ağzımda çok iyi laf yapar. Diksiyonum iyidir ve konuşmayı seviyorum. Biraz da sevmekle alakalı.

Konuşmamız gerektiğinde neyi nasıl anlattığımız önemlidir. Dakika başına düşen kelime sayısının bir anlamı yoktur. Boş konuşmak, sohbeti bir yere taşıyamıyor olmaktansa suskun olmak yeğdir. Atacak çok palavrası olan adam da çok konuşabilir, derin ve kaliteli fikirleri olan adam da. Akıcı ve anlamlı konuşmak için kaliteli sohbetlerde bulunmak gerekir. Bunun en kolay yolu da kitap okumaktır.

Kız isen kızlarla konuş, git yakışıklı erkeklerin yanına mesela selam falan de abi ne kadar zor selam dicektir o da, erkeklerin ne kadar kolay düştüğünü söylememe gerek yok, nefes alsın yeter. Ayrıca her türlü konu olabilir durakta otobüs beklerken kaça binceksin ben de o otobüsle gidicem falan kız tacize uğradığını sanabilir çok fazla sırnaşık olmayın lütfen b.kunu çıkarmadan konuşun okuldan bölümden girin cevap verir illa ki zaten cevap verme şeklinden anlarsınız konuşmaya devam edip etmeme isteğini, egolu kız anlaşılır. Misal hangi okuldasın falan diye sorulduğunda snne yha diye bi cevap aldığınızda oradan koşarak uzaklaşmanızı tercih ediyorum. Bir kezbana yakalanmışsınız. Ama kezban güzel diyelim sanane cevabı üzerine saman yee hahaha diyip gülüceksiniz kız espirinize gülücektir bende hep yaradı, sen ne kadar komikmişsin derse gülüp öyleyimdir beraber otobüse binelim mi diye teklifte bulunun kabul ederse oldu bu iş. Etmezse kendini ağırdan satan bi kezbana denk gelmişsinizdir o zaman siz de telefonunuz çalıyomuş gibi yapıcaksınız arkadaşlar bakın burası çok önemli. Sonra açıp aşkım otobüse binicem birazdan kapatmam lazım sonra görüşürüz öptüm diyip telefonu cebinize koyun. Yanınızdaki kezban sizin gibi yakışıklı bi elemanı kaçırmak istemeyeceği için hemen kim o kız dicek sıra sende yapıştır sananeyi beraber otobüse binelim mi dediğinde atlayın hemen artık bir sevgiliniz var.
(Lütfen yazdıklarımı troll algılayın. )

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…