Laptop gece şarjda mi boşta mı durmalı?

miachel

Centipat
Arkamızda bıraktığımız hafta içinde Lenovo L340 Gaming laptop aldım ve genellikle fişe takılı kullanıyorum. 2-3 günde bir fişe takmadan kullanıyorum. Ancak geceleri fiste mi yoksa boşta mi durması uygundur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Fark etmez. Ama forumlarda şunu duydum, haftada bir gün, sadece pili boşaltip tekrar doldurmak gerekli imiş. Sürekli şarjda olursa, pilin ömrünü yer. Çıkartıp pili kullanmasak da bu sefer pilin ömrünü yer.

Şehir efsanesi olabilir mi? Pek sanmam ama pek çok kişi bunu tavsiye etmiş.

Kullanırken zaten fişe takmıyorsan takılı durabilir ama uzun takılı kalmamasına dikkat et.Eğer kullanırken fişe takılı kullanırsan önceden fişe takılı kalmamalı bence.

Arkamızda bıraktığımız hafta içinde Lenovo L340 Gaming laptop aldım ve genellikle fişe takılı kullanıyorum. 2-3 günde bir fişe takmadan kullanıyorum. Ancak geceleri fiste mi yoksa boşta mi durması uygundur?
Bir bataryanın ömrünü şarja takılı süre değil, kaç kere şarja takıldığı etkiler. Zaten çoğu Laptop 6-12 ay arasında pil ömrünü dolduruyor, fişe takılı olarak kullanılıyor. Demek istediğim o ki sabaha kadar boşta durması pil ömrü için daha iyi olacaktır.

Anakartlar uzun bir süredir akımı kesiyor zaten. Geceleri şarjda takılı kalmasında bir sakınca yok. L340 ile aynı bataryaya sahip S145 modelini kullanıyorum. %10'un altına çok düşürmediğin sürece ve ara değerlerde çok fazla şarjdan sök tak yapmadığın sürece ömrünü yemezsin bataryanın.

Fark etmez. Ama forumlarda şunu duydum, haftada bir gün, sadece pili boşaltip tekrar doldurmak gerekli imiş. Sürekli şarjda olursa, pilin ömrünü yer. Çıkartıp pili kullanmasak da bu sefer pilin ömrünü yer.

Şehir efsanesi olabilir mi? Pek sanmam ama pek çok kişi bunu tavsiye etmiş.
Sizin dediğiniz eski tip bataryalar için geçerli. Li-On bataryalar ise %20'nin altına içilmeyecek şekilde kullanılması gerek.

Li-Po bataryanın içindeki her bir hücrenin gerilimi 3.5 voltun altına düşmediği sürece kolay kolay eskimez pil. Anlayacağın %25'in altına düşürmediğin sürece ister şarjda bırak ister boşta.

Öyle yada böyle her türlü pilinin ömrü erken bitecek. Laptop pilleri çok dayanıklı zımbırtılar değillerdir. Çalışırken takılı tut ki elektrikler gittiğinde PC zarar görmesin. Gerisini çok önemseme nitekim gereksiz düşüncelere dalmak insanı yorar. Gece yatarken pili takmışsın çıkarmışsın 6 ay sonra farketmicek en geç.

Ben bataryayı aldığım günden beri çıkarmadım. Oyun oynarken şarjda oynadım (batarya takılıydı). Pilin %0 olduğu zamanlar da oldu. Alalı 4 sene oldu ve hala bataryası sağlam. Bana göre bataryayı çıkar tak pek sağlıklı değil.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı