Laptop İşlemci Değişimi

K4NG4L

Kilopat
Daha fazla  
Herkese merhabalar.
Konumuz belli. Laptop işlemcileri değiştirilmez kanısını yıkmamız gerek. Gayet de değişebilir. Bunun için bazı ölçütleri göz önünde bulundurmamız gerek.

Bunlar;
-Anakartımızın soket yapısı,
-İşlemcinin TDP değerleri ,
-İşlemcinin voltaj değerleri,
-BIOS tarihinin işlemci ile uygunluğu,
-İşlemcinin desteklediği RAM türü ve slotu (bunu son anda fark ettim ve farklı bir işlemciye yöneldim),
-Anakart çipseti,

Aşağıda eski ve yeni işlemcimin karşılaştırma linki var aynı sitede sizde kendiniz için benzer şekilde karşılaştırma yapabilirsiniz. Sitede verilen karşılaştırma değerleri gösterildiği kadar yakın değil kullanımda fark ettim.
Ama bizim işimiz o kısımla değil zaten alt taraftaki soket yapıları vs. karşılaştırmaları var onlar uyumluysa işlemcinizin kesinlikle olacağını söyleyebilirim.

Değişim sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç husus var onlara değinmek istiyorum. İşlemcinizin sokete oturması için fazla güç uygulamayın o zaten yolunu bulunca oturuyor. Kullandığınız termal macun duruma göre değişkenlik gösterebilir fakat ben mahalle bilgisayarcısından 5 liralık bir macun kullandım sıkıntı çıkmadı marka isteyenler için onunda linkini aşağıya yazacağım. Vidaların hepsini çıkardığınızdan emin olduktan sonra açmaya çalışın.

İşlemci soğutucusunun vidasını çok sıkmayın ama gevşek de bırakmayın çekirdek mobil işlemcilerde açık olduğu için kırabilirsiniz. Macunu bulamaç etmenize gerek yok ince bir katman sürseniz yeter . Yardım isterseniz bu başlığa yazabilirsiniz tarihi önemli değil. Başlığa mesaj geldiğinde bildirim alıyorum gönül rahatlığıyla sorabilirsiniz.

Kolay gelsin...

Intel Pentium 2020M vs Core i5 3210M
BIODATA BT-TM01/02 TERMAL MACUN

@Recep Baltaş @Ali Güngör hatalı gördüğünüz bir konu var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle, bildiğim kadarıyla Technopat Sosyal'de cpuboss.com gibi sitelere link yasak. Yani demek isteniyor ki bu siteler yanlış ölçüm yapıyor.
Konuya gelirsek eski bir Casper Nirvana TW7'm var. İşlemcisi Intel Core2Duo t7300. Merom kod adlı bir işlemcidir. 2007 model ve bu işlemci sökülebiliyor. Ancak bildiğim kadarıyla artık böyle bir uygulama yok. Yani işlemcinin sonunda "m" var ise entegre oluyor çoğu. Fakat sizinki de eski dediğim türe giriyor maalesef. Yani bu bir kanıyı yıkmak değil, eski işlemciyi gün yüzüne çıkarmak gibi bir şey oluyor. Hem zaten çıkarınca eline ne geçecek ki? İşlemcin çöp.
Konumuz belli. Laptop işlemcileri değiştirilmez kanısını yıkmamız gerek. Gayet de değişebilir.
Böyle bir kanı yok ve isteyen internetten bakabilir. Söylediğim gibi eline hiçbir şey geçmez. Hatta tak çıkardan dolayı benimkinde soket yalama yaptı ve artık işlemci yuvasını sıkınca değil biraz açınca bilgisayar açılıyor. Sıkıntılı bir iş ve önermem. Recep BALTAŞ a soracak hiçbir şey yok.

Öncelikle laptop anakartlarının çoğu soketli yapıya sahiptir ve işlemci upgradesi kolaylıkla yapılabilir. Sonunda M olan işlemcilerin hiçbiri BGA (gömülü) entegreli değildir. Genel olarak sonunda U olan işlemciler anakart PCB'sine BGA şeklinde gömülüdür. Laptop anakartları soketli yapıdaysa işlemci yükseltmesi cihaza extra işlem gücü katar ve transistör sayısı yüksek bir işlemci takılmışsa güzel performanslar elde edilir. CPUboss ve GPUboss gibi sitelerin %90'ı donanım karşılaştırmalarını yanlış şekilde sonuçlandırır.

Selam, benim Samsung RF511 laptopum var ve anakartı soketli. i5 2520M İşlemcimin oyun performansında anormal kayıplar yaşıyorum. Donanım ömrüyle alakalı olduğunu sanıyorum. İkinci el dahi olsa aynı veya farklı bi model işlemcinin fark yaratabileceğini düşünüyorum. Örneğin laptopumun i7 li modelinde 2670qm veya 2630qm işlemcileri vardı, bunlar aynı soket grunun aynı nanometre üretimi. Yalnız bu ikisinin TDP değerleri 45 watt. Benimkinin ise 35. Bu sorun oluşturur mu?

Öncelikle merhabalar eğer aynı laptopun farklı verisyonunda 45w tdp ye sahip işlemci kullanılmışsa sıkıntı yaşıycağını düşünmüyorum. Yabancı forumlarda 35w tdp ye sahip işlemcisini 45w tdp ye sahip işlemciye yükseltmiş insanların olduğunu vede sorun yaşamadıklarını gördüm . Ben ise şu anda fcbga988 soketli pentium işlemcimi i7 3630qm gibi bir işlemci ile swaplamayı düşünüyorum, en azından bios güncellemesi yapıldığı zaman pratikte bir sıkıntı yaşamıycam. Eğer tdp ile ilgili sorun yaşanırsa xtu üzerinden işlemciye ufak bir ayar çekilebilir

BGA işlemciler anakarta lehimli.
tam olarak konuya hakim olmamakla birlikte sanırım bga kodu ile başlayan işlemciler anakarta lehimli,1 hafta önce termal macun değişimi esnasında fcbga988 soketli işlemcimi biraz meraktan soketinden çıkardım en azından fcbga lar lehimli değil

HP15-BW053NT bilgisayarım var. İşlemcisi AMD A12 (MD A12-9720P Radeon R7, 12 COMPUTE CORES 4C+8) bunun işlemcisi Ryzen serisi yapılabilir mi? Yoksa entegre mi yardımcı olabilir misiniz?

Number of cores 4 (max 4)
Number of threads 4 (max 4)
Name AMD A12
Codename Bristol Ridge
Specification AMD A12-9720P RADEON R7, 12 COMPUTE CORES 4C+8G
Package Socket FP4 (968)
CPUID F.5.1
Extended CPUID 15.65
Core Stepping BR-A1
Technology 28 nm
TDP Limit 15.0 Watts
Core Speed 2694.5 MHz
Multiplier x Bus Speed 27.0 x 99.8 MHz
Stock frequency 2700 MHz

Chipset
-------------------------------------------------------------------------

Northbridge AMD K15 IMC rev. 00
Southbridge AMD Carrizo FCH rev. 11
Graphic Interface PCI-Express
PCI-E Link Width x0
PCI-E Max Link Width x0
Memory Type DDR4
Memory Size 8 GBytes
Channels Dual
Memory Frequency 931.4 MHz (3:28)
CAS# latency (CL) 13.0
RAS# to CAS# delay (tRCD) 13
RAS# Precharge (tRP) 13
Cycle Time (tRAS) 30
Bank Cycle Time (tRC) 43
Uncore Frequency 1097.8 MHz

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…