Laptop oksitlenmesi nedir?

• Konuyu başlatan EMOyt
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 16
  • Görüntüleme 2.532

EMOyt

Hectopat
Hocalarım birkaç saat önce konu açmıştım, Buradan ulaşabilirsiniz. Laptopta oksitlenme falan olabiliyormuş. Laptop oksitlenmesi nedir? Eğer oksitlenirse ne gibi sorunlara yol açabilir ve bunu tamir etmek zahmetli bir iş midir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sıvı veya buhar teması sonrası kullanımda oluşabilen oksitlenme, genelde iletken yüzeylerin üstünde oluyor ve belli bir süre sonra o yüzeyi kullanılamaz yani iletken olmayan hale getiriyor. Genelde yeşil mavi tonlarında görünüyor.

Hocalarım birkaç saat önce konu açmıştım, Buradan ulaşabilirsiniz. Laptopta oksitlenme falan olabiliyormuş. Laptop oksitlenmesi nedir? Eğer oksitlenirse ne gibi sorunlara yol açabilir ve bunu tamir etmek zahmetli bir iş midir?
Mesela Harddisk kullanıyorsan ve oksitlenmişse bağlanma performans vb. gibi sıkıntılara yol açar.

Laptop büyük olduğu için direkt olarak pirince yatırmak pek iş yapmayacağından parçaları söküp ayrı ayrı kurutmak daha mantıklı olacaktır fakat bunu yapma imkanınız yoksa en kısa sürede bilgisayarcıya gidin.

Laptobu bozar mı?
Geri dönülemez sorunlara yol açabilir direkt parça değişimi gerektiren.

Laptop büyük olduğu için direkt olarak pirince yatırmak pek iş yapmayacağından parçaları söküp ayrı ayrı kurutmak daha mantıklı olacaktır fakat bunu yapma imkanınız yoksa en kısa sürede bilgisayarcıya gidin.
Bilgisayarcıya gitme imkanım maalesef yok. Açtığım konuda nedenini söyledim.

Oksitlenme paslanma demek, kasa ve devre kartı hariç elektrik ileten parçalar demir/bakır gibi iletkenlerden yapıldığından nem ya da doğrudan suyla temas edince bir süre sonra paslanıyor. Pas da haliyle elektriği iletmediğinden o noktanın işini yapmamasına ve hatalara yol açıyor.

Sıvı teması olduğu zaman en iyi yöntem tüm kasayı dağıtıp açıkta kurutmaktır. Ayrıca karbonat/pirinç gibi evde kolay bulunan nem emici maddeler de işe yarar.

Ne gibi soruna yol açacağı tamamen şansa kalmış bir şey. Laptop'a sıvı temasında çoğunlukla sadece klavyede tuş arızası yaşanır, eğer sıvı anakarta ulaşmışsa güç ileten yerlerde, örneğin USB yuvalarında arızaya yol açabilir, tümden kısa devre yapıp hiç açılmamasına yol açabilir vs..

Örneğin sıvı temaslı bir cihaz çalıştığı için umursanmamıştı ve tarafıma getirildi. Cihazla denize girdiğiniz söyledi arkadaşa fakat olayın 1 hafta önce gerçekleştiğini ve bundan kaynaklanmadığını düşündüğünü söyledi. Arsından cihazı açtık ve anakart bölümündeki tüm metal yüzeyler oksitlenmişti. Cihaz çöp olarak çekmecede duruyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı