Laptop soğutma

Ömer Fa.Ac

Centipat
Daha fazla  
Laptoplarda genellikle termal macun kullanılıyor. Çak sağlam bir oyuncu laptopunu soğutmak için bazen yeterli olamıyor. Termal macunun kalitesini gösteren W değeri sıvı metalde var mı? Bunu sormak istiyorum. Yoksa sıvı metal sıvı metal midir? Bana detaylı bilgi verebilir misiniz?
Bir de termal macunda W değeri arttıkça nasıl bir sonuç çıkıyor deneyimi olan varsa söyleyebilir. Mesela ürünlere baktığımda 12.5W/mk ve 73W/mk gibi seçenekler görüyorum.
Derdimi tam olarak anlatamadım kusura bakmayın bilgili olanlar zaten detay verdikçe cevapları bulacağımı düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Laptoplarda genellikle termal macun kullanılıyor. Çak sağlam bir oyuncu laptopunu soğutmak için bazen yeterli olamıyor. Termal macunun kalitesini gösteren W değeri sıvı metalde var mı? Bunu sormak istiyorum. Yoksa sıvı metal sıvı metal midir? Bana detaylı bilgi verebilir misiniz?
Bir de termal macunda W değeri arttıkça nasıl bir sonuç çıkıyor deneyimi olan varsa söyleyebilir. Mesela ürünlere baktığımda 12.5W/mk ve 73W/mk gibi seçenekler görüyorum.
Derdimi tam olarak anlatamadım kusura bakmayın bilgili olanlar zaten detay verdikçe cevapları bulacağımı düşünüyorum.
Hocam laptopta fabrika çıkışı olmayan sıvı metale pek bulaşmayın akma ihtimali yüksek oluyor genellikle risk almaya değmez. Ptm 7950 ye göz atabilirsiniz sıvı metalle hemen hemen aynı performansı veriyor akma sızma pumpout olma derdi yok taşınabilir cihazlarda çok daha iyi termal macundan.

Merhaba iyi günler diliyorum. Bahsi geçen konuyla ilgili bir profesyonellik iddia etmiyorum ancak geçmiş zamanlı tecrübelerim dahilinde birkaç paylaşımda bulunmanın fayda sağlayacağına inanıyorum.

Sıvı metal'in W (Yüzey gerilimine oranla sıcaklık tahliye katsayısı) değeri genellikle 30 üzeri olanlar için geçerlidir (Kesin değildir, spesifik araştırma gereklidir).
Sıvı metal'in kullanım amacı genellikle son derece ekstrem faaliyetlerin yürütüldüğü/ciddi kaynak harcamasının yapıldığı cihazlar için kullanılmaktadır. Tecrübelerim dahilinde bunlara veri tabanı yönetimi için kullanılan cihazlar, sunucular, büyük veri işlemeden sorumlu cihazlar ve yapay zekayla ilgili yüksek frekansta faaliyet gösteren cihazlar örnek verilebilir (Emin değilim ancak belki 3B boyutlu modelleme üzerine kaynak tüketen cihazlar da örnek verilebilir, spesifik araştırma gereklidir).

Halk arasında "Termal Macun" olarak adlandırılan ancak genel olarak silikon ve seramiğin (belki farklı elementler de kullanılıyor olabilir) bir karışımı olan ürünler ise 30 W'nin altında kalan ürünleri temsil etmektedir (Kesin değildir, spesifik araştırma gereklidir).

Ek olarak kendi şahsi düşüncem: Sıvı Metal bazlı soğutma görevi görecek ürünlerin kesinlikle ama kesinlikle profesyoneller aracılığıyla uygulanması gerektiğine inanıyorum. Kendi tecrübem dahilinde iş yerinde ürünün tercihinden uygulanma prosedürüne kadar oldukça çetrefilli ve hassas işlemlerin yapıldığını anımsıyorum.

(Tüm düşüncelerim tavsiye niteliğindedir, spesifik araştırma gereklidir.)

Son düzenleme:
Merhaba iyi günler diliyorum. Bahsi geçen konuyla ilgili bir profesyonellik iddia etmiyorum ancak geçmiş zamanlı tecrübelerim dahilinde birkaç paylaşımda bulunmanın fayda sağlayacağına inanıyorum.

Sıvı metal'in W (Yüzey gerilimine oranla sıcaklık tahliye katsayısı) değeri genellikle 30 üzeri olanlar için geçerlidir (Kesin değildir, spesifik araştırma gereklidir).
Sıvı metal'in kullanım amacı genellikle son derece ekstrem faaliyetlerin yürütüldüğü/ciddi kaynak harcamasının yapıldığı cihazlar için kullanılmaktadır. Tecrübelerim dahilinde bunlara veri tabanı yönetimi için kullanılan cihazlar, sunucular, büyük veri işlemeden sorumlu cihazlar ve yapay zekayla ilgili yüksek frekansta faaliyet gösteren cihazlar örnek verilebilir (Emin değilim ancak belki 3B boyutlu modelleme üzerine kaynak tüketen cihazlar da örnek verilebilir, spesifik araştırma gereklidir).

Halk arasında "Termal Macun" olarak adlandırılan ancak genel olarak silikon ve seramiğin (belki farklı elementler de kullanılıyor olabilir) bir karışımı olan ürünler ise 30 W'nin altında kalan ürünleri temsil etmektedir (Kesin değildir, spesifik araştırma gereklidir).

Ek olarak kendi şahsi düşüncem: Sıvı Metal bazlı soğutma görevi görecek ürünlerin kesinlikle ama kesinlikle profesyoneller aracılığıyla uygulanması gerektiğine inanıyorum. Kendi tecrübem dahilinde iş yerinde ürünün tercihinden uygulanma prosedürüne kadar oldukça çetrefilli ve hassas işlemlerin yapıldığını anımsıyorum.

(Tüm düşüncelerim tavsiye niteliğindedir, spesifik araştırma gereklidir.)
Benim alacağım Laptopun soğutma sistemi yeterli değilmiş. Yüksek performanslarda 100 dereceye ulaşan sıcaklık oranları var. 80 dereceyi indirme gibi bir amacım yok. 100 olsun 75-80.
Peki Cihazın orijinalinde Sıvı metal kullanılmamasına rağmen yetkili kişiler sıvı metal uygulama talebini kabul ederler mi ki?
(Sıvı metal uygulamasını izledim her kez 'çok zor' dese de sanki yapılabilir gibi)

Laptop cihazına uygulanma konusunda herhangi bir yorum yaparsam haddimi aşmış olurum. Fakat şahsi düşüncem bunun pek mantıklı olmadığı yönündedir (Tavsiye Niteliğindedir). Sonuç olarak son derece kompakt bir alana, oldukça kompleks bir mühendislik tasarımıyla entegre edilmiş donanım bileşenlerinden bahsediyoruz.

Örneğin ASUS isimli marka TUF ve ROG isimli laptopları için; yüksek sıcaklık üreten donanımları kullanıcının klavye kullanımı esnasında (özellikle W,A,S,D butonları) rahatsız olmaması adına kasanın sağ üst ve sol üst kısımlarına entegre etmiştir ve bu donanımların oluşturduğu sıcaklıkların cihazdan tahliye edilmesi için bile oldukça kaliteli elementlerden meydana gelen hava tahliye borularını kullanmışlardır. Kullanıcı deneyimini optimum seviyede tutmak adına böylesine mühendislik faaliyetleri yürüten firmaların bahsettiğiniz ürünü kullanmamalarının mutlaka mahiyetli bir sebebi bulunmalıdır (belki de kullanıyorlardır emin değilim).

Sonuç olarak tekrar belirtmem gerekirse ben pek kullanılması taraftarı değilim ancak elbette ki bu soruyu bir profesyonelin cevaplaması daha mantıklı olur, en nihayetinde yanlış bir metodun uygulanması durumunda küçük ya da büyük herhangi bir zararın oluşmasını hiç kimse istemez.

Ek olarak ben bir ASUS TUF Laptop kullanıcısıyım ve oldukça uzun yıllardır laptop kullanan birisi olarak 85-100 derece sıcaklıklar için pek endişelendiğimi ya da spesifik bir çözüm üretmek için uğraştığımı söylemem. Genellikle yoğun güç tüketimi yapan uygulamayı kullanmaya 10-15 dakika ara verir ve sonra devam ederim. Dizüstü bilgisayarların sıcaklığı dışarıya tahliye etme bakımından masaüstü bilgisayarlara oranla çok daha zayıf olduğu kabul edilmelidir ve bu bağlamda temkinli bir şekilde kullanılmalıdır.

@Astiva üstadım, bu konuyla ilgili önerileriniz nelerdir? Ek olarak hatalı bir yorumlamada bulunduysam eğer belirtirseniz sevinirim.

Son düzenleme:
Alacağınız laptop nedir? Sıvı metal kesinlikle fark yaratan bir şey fakat söylendiği gibi sonradan yapmanın bazı riskleri mevcut. Yapılamaz değil, kapton bant ile iyi korunursa ve kaliteli bir sıvı metal, mesela Thermal Grizzly veya Ice Dragon alırsanız ve çok taşınmayan bir laptop olacak ise yapılabilir. Onun dışında gerçekten sağlam termal macun veya termal pad macunlar mevcut. PTM7950 veya Ice Dragon Pullwark Bold gibi bileşenler de kullanılabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı