Laptopa copper mod yapılır mı?

DryreL

Megapat
Yer
İstanbul/Köln
Daha fazla  
Meslek
Dijital Oyun Tasarımı
Merhaba arkadaşlar,

Son zamanlarda insanlar YouTube'da masaüstü ekran kartlarına copper mod yapıyor. Türkçe anlamıyla ısınan VRAM, GPU, CPU gibi parçaların üzerine bakır ekliyor. Bakırın ısı iletkenliği çok yüksek olduğu için ısıyı çok hızlı bir şekilde soğutmaya iletiyor ve ısı hızlıca uzaklaştırılmış oluyor. Bu da 15-25 derece düşüşe neden oluyor ki çok güzel bir şey. Birkaç video izledim kimisi elektrik kaçağı olmasın diye komponentlerin üzerini sarı bir bantla bantlıyor, sanırım bu da yalıtım için.

Videoların hepsinde masaüstü ekran kartlarına yapılıyor. Ben bu işlemi laptopa yapmak istiyorum. Sizce bir sıkıntısı olur mu? Ve bu modun uzun vadede parçalara bir zararı olur mu? Teşekkürler.

Örnek video:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Pumpout effect olabilir ben laptoplar için kesinlikle önermem narin makineler zaten yapılan işlemleri kaldıramayabilirler.

Isı bloğu zaten GPU silikonuna ve çevredeki diğer VRAM gibi komponentlere sıfır değecek şekilde üretiliyor. VRAM üzerine bakır koyarsan GPU ile arası açılır. Üstteki arkadaşın dediği gibi VRAM termal ped ile soğutuluyorsa arada zaten boşluk vardır, onların yerine konulabilir ama bence gerek yok.

Isı bloğu zaten GPU silikonuna ve çevredeki diğer VRAM gibi komponentlere sıfır değecek şekilde üretiliyor. VRAM üzerine bakır koyarsan GPU ile arası açılır. Üstteki arkadaşın dediği gibi VRAM termal ped ile soğutuluyorsa arada zaten boşluk vardır, onların yerine konulabilir ama bence gerek yok.
Evet haklısınız, masaüstü kartlarında da termal padin inceliğinde bakır ile değiştiriyorlar.

G14 (2021) laptopa sahibim ve oyunlarda CPU 95 derece, ekran kartı 86 dereceye çıkıyor. Bir de normalde 60W çalışan ekran kartını 95W'a modladım. Şimdi daha fazla fps almama rağmen bu çok kısa sürüyor çünkü ısıyla birlikte darboğaz oluyor.

Benim asıl amacım VRAM'den daha çok direkt GPU ve CPU die üzerine koymak.
Ben size laptop içerisinin bir ekran görüntüsünü paylaşalayım siz de yorumlayın (Görüntü internettendir).

1667049526166.png

Pumpout effect olabilir ben laptoplar için kesinlikle önermem narin makineler zaten yapılan işlemleri kaldıramayabilirler.
Pumpout effect'i biraz açıklayabilir misiniz?

Laptopla yapabilmeniz için tek şans var diye tahmin ediyorum eğer ekran kartı RAM'leri termal ped ile soğutuluyor ise oraya koyabilirsiniz. Başka türlü zor zaten laptoplara çok müdahale şansı tanınmıyor.
Üstte paylaştığım görselde borular kaldırıldığında altında termal pad var mıdır sizce? Standartında oluyorsa ASUS da koymuştur diye düşünüyorum

İşlemci ve GPU silikonu üzerine denk gelen kısımlar zaten bakırdan üretilir, ekstra bakır koymanın faydadan çok zararı olur. Kaliteli bir macun alıp ince bir kat sürün, fanları temiz tutun yeter. Bu arada anlaşılan overclock tarzı işlerden anlıyorsunuz, işlemciyi undervolt yapmayı deneyebilirsiniz. Performansı çok az etkileyip ısıyı ciddi ölçüde azaltabiliyor. Modelden modele değişir tabii.

İşlemci ve GPU silikonu üzerine denk gelen kısımlar zaten bakırdan üretilir, ekstra bakır koymanın faydadan çok zararı olur. Kaliteli bir macun alıp ince bir kat sürün, fanları temiz tutun yeter. Bu arada anlaşılan overclock tarzı işlerden anlıyorsunuz, işlemciyi undervolt yapmayı deneyebilirsiniz. Performansı çok az etkileyip ısıyı ciddi ölçüde azaltabiliyor. Modelden modele değişir tabii.
Masaüstü ekran kartlarında bu koydukları bakırın üzerine bir kat daha termal macun sürüp üzerine soğutma bloğunu yerleştiriyorlar. Laptoptaysa zaten üstünde bakır var diye gereksiz mi olur sizce?

Bu arada işlemci de normalde 45W'a kadar çıkıyordu, Turbo Boost'u kapattım şimdi 22-25W'larda çalışıyor. Hızı da 4.5Ghz'den 3.2Ghz'ye sabitlendi. Buna rağmen yüksek sıcaklıklara çıkıp bana mısın demiyor.

Tabii, bakır ve silikon arasında her zaman boşluk kalacak. Zaten macun bu yüzden var. Şu an sizin işlemcinizle fan bloğu arasında sadece 1 kat macun var, eğer bakır koyarsanız 2 kat macun ve bakır olacak. Bu da ısı iletimini düşürecek. Bu yüzden bakır koymanın size hiçbir faydası yok.

Sizin model hakkında çok bilgim yok ama genel olarak laptoplarda işlemcinin 100 derecenin yakınında gezmesi normal sayılabilir zaten. Bilgisayarı bu sıcaklıklarda kullandıktan sonra birden kapatmazsanız lehimlerin çatlayacağını sanmam.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı