Laptoplara karşı ön yargıyı yıkmak!

Laptop için ön yargıyı kıramazsınız. En azından benim için. Nedenine gelince 2 sene sonra ekran kartı yetmediğinde, ekran kartını çıkartıp yenisini takıp kullanmaya devam etme şansım var.

Bunu genelleme olarak da görebiliriz. Dolar kuru ve ülkenin alım gücünü göz önüne alırsak, insanlar 2 senede bir laptop değiştiremiyorlar. Ama masa üstü bilgisayarda bir parçayı değiştirerek 1-2 sene daha idare edebiliyorlar.

İyi laptoplar var mı? Tabii ki de var ama fiyatları uçuk vaziyette. Oyun zaten masaüstü bilgisayarda oynanır. Gamer notebook ve normal notebook kullandım mı? Kesinlikle evet. Aynı tadı aldım mı diye sorarsanız kesinlikle hayır.

Dediğim gibi,
  • Ne laptopu ya çöp laptop çöp performans çöp
  • Moruk laptop ne ya 10 FPS oynarsın artık

yorumunda bulunanları ciddiye almaya gerek yok. Ama özelliklerine göre de bu durum değişir.

Neredeyse 40 yaşına gelmiş biri olarak ön yargılıyım. Nedenine gelince; her ne kadar bütçemi sarmayacak bile olsa oyun için dizüstüne o kadar para veremem. Alırım orta seviye bir dizüstü eğer çok mobil isem, geri kalan paramı masa üstüne yatırırım. Şu anki durum bu zaten. Ekran kartının yetmediği durumda da satarım yenisini alırım.

Yıllar boyunca laptop kullandım. 1 tane değil hem de, elimden 4 tane laptop geçti, hepsinde bir sorun oluştu. Oluşan sorun da ekran kartının bozulması ile ilgiliydi. Laptoplarda ekran kartını 1 fan yeterli soğutmuyor. Haliyle ekran kartının çipleri ısıya dayanamayıp lehimleri atıyor. Ama kasalı öyle mi, örnek olarak istediğin kadar soğutmayı ve anakartına uygun yeni bir işlemci takabiliyorsun. Tabii laptopların taşınma özelliği var, orası ayrı.

Laptop kullanan biri olarak ileride asla ama asla laptop almayacağım. Eğer işim gereği lazım olursa alırım ama oyun için asla almam. Yükseltmeye açık değiller, çok ısınıyorlar ve ısındıkları zaman çok ses çıkartıyorlar. Ekran olarak da pek kaliteli değiller zaten. Hem tepki süreleri yüksek hem de çoğu TN panel kullanıyor, ayrıca renk destekleri de masaüstü monitörlerine göre daha az. Konuda belirten arkadaşımız gibi FPS değerleri birbirine yakın olsa bile aradaki fiyat farkı çok uçuk. 2060/2070'li masaüstü bilgisayar toplanabilecek para ile 1060'lı laptop alınabiliyor. Ayrıca laptopu dize koyup kullanmak erkekler için tavsiye edilmiyor. Isınan laptopun testislere zararı oluyormuş.

Ben laptopu sizin bahsettiğiniz gibi eleştiren görmedim ama varsa cahilliğindendir yani başka laf yok.
Ben laptop almam şahsen. Nedeni kötü olması felan değil.
Kişisel sepler :
  1. Öncelikle masaüstü sistem şık duruyor yani ışıklandırması falan
  2. Masaüstü bilgisayara uğraşması hoşuma gidiyor. Açıp bakmak, temizlemek, yeni şeyler eklemek, ışıklandırma yapmak falan yani hobi tarzı.
Genel sebepler :
  1. 5000 TL'lik massasüstü bilgisayar 7000-8000 TL'lik laptopa bedel ki bu çok yüksek bir rakam. Fiyatı yüzünden.
  2. Biraz fazla ısınıyor. Çok sorun teşkil etmiyor gerçi ama ısınmasını sevmeyenler mevcut yani.
  3. Temizlenemiyor.
  4. Yükseltme yapılamıyor çoğunluğu.
  5. Bir de genelinde ekran küçük ve çok iyi değil (Düşük bütçe için konuşuyorum.)
Elbette laptop alınmaz değil yani. Sonuçta laptopun da ayrı iyi tarafları var taşınabilir olması VS. Gerektiği yerde laptop kullanacaksın elinde kasayla dolaşamazsın
Ama eğer üniversiteye felan gitmiyorsanız oyun için masaüstü bilgisayar almak daha mantıklı.

Son düzenleme:
Özet ile bu ön yargının en büyük sebebi (Genelleme yapıldığında) tamamen duygusal olmasıdır.

Göçebe bir hayatım olduğundan dolar 3.75 iken falan i5 8300, gtx1050ti laptop aldım 3.500 TL'ye. Daha iyi sistem toplanabilirdi masaüstü olarak fakat göçebe hayatta çok iş görüyor.

Ödevin varsa okula götür slaytını sun, arkadaşlarınla oyun atacaksan gir oyna, single player güncel oyunları oynayacaksan aç oyna, film izleyeceksen aç izle-yat izle, futbol oyunu oynuyorsan (pes fifa gibi) soğutucu ayaklığı ile ayarla koy yatağına, tak oyun kolunu yatarak oyna gibi işlerimi görmektedir şuan.

Geçen ay rx580’li masaüstümü yayın açmak isteyen bir arkadaşa sattım,1060lı monsterı vardı çağ atladığını söylüyor üstelik ben 144hz monitör dahil verdiğim fiyat laptopundan daha ucuza geldi onun İçin, yükseltmeye gelirsek ekran kartlarının çekirdek frekansları düşük soğutmaları kötü,ramlerin frekansları düşük aynı mhz ram masaüstünde kat kat ucuz,bakımı zor yükseltmesi zor,ısınıyor oyunlarda drop yiyor,aynı nesil işlemciler laptoplarda daha verimsiz, çoğunda dahili ses kartı 7.1 bile değil çoğu firma periyodik bakım vermiyor parçalarda zarar gören olursa o parçadan kurtulmak kolay değil, çok taşımak istesem itx kasa toplarım laptop almam bir yerler sunumu laptop ekranından değil hdmi ile bağlayıp projeksiyondan yapılıyor ekranı taşımaya gerekte yok.En önemlisi luzümsuz pahalı.

Taşımaya ihtiyaç yoksa laptop gereksiz bence. Laptop alıp da evde masanın üzerinde kullanılacaksa gereği yok. Ayrıca daha pahalı oluyor fiyat/performans açısından. Yükseltme yapmak da çok zor. Temizleme ve soğutma dertleri de oluyor laptopların.

+ oyun için bilgisayar düşünüyorum. dota oynarım çoğunlukla bazen age of empire, medieval gibi oyunlar oynarım.

- Oyunlar genelde hafif oyunlar. Fazla bir gereksiniminiz yok.

+ laptopun taşınabilirliği, kendi bataryasının olması, artıları

- Ben gerçek anlamda "taşınabilir" bir oyun laptopu görmedim. Benim limitim 1500 gram.

+ pc nin donanım yükseltme olanağı gibi artıları var.

- Aynen.

+ eksileri aklıma gelen laptop ta donanım değiştirme olanağı yok,

- Tam olarak değil. Üst düzey cihazlarda (Apple hariç!!!) donanımın çoğu değiştirilebilir.

+ pc de batarya yok.

- Çok önemliyse kesintisiz güç kaynağı? NAS?

+ sizin aklınıza gelen artı eksi özellikleri öğrenebilir miyiz?
bu durumda kararsız kalanlara yardımcı olabilir belki bu konu.

- Oyun için laptop almayın. Fikir başlangıç noktası olarak sakat. Birkaç sebep yazayım, ama öyle çok uzatabilirim ki... Üstüne bir bardak su döktüğünüz anda, işiniz biter. Ne kadar üst seviye olsun, hepsi için geçerli olanlardan aklıma gelenleri, masaüstüne kıyasla yazayım sadece: Zayıftır. Isınır. Gürültülüdür. Yavaştır. Ağırdır. Pahalıdır. Narindir. Ekranı küçüktür. Klavyesi konforsuzdur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…