Laptoplarda işlemci değişir mi?

ErkanKemal

Hectopat
Arkadaşlar ben kaç yerde duydum bunu, laptoplarda işlemci değişiyormuş. Bu nasıl oluyor? Merak ettim bir de 10 nesil i5 işlemciyle, 10 nesil i7 değişir mi?

Anakarta lehimli yapılarda BGA cihazlarıyla lehimlerinden sökülüp yenisini takıyorlar. Maliyetli bir işlem. Hem yeni işlemci ücreti hem de BGA işlem ücreti tuzlu oluyor biraz. Eğer arıza dışında değişim yapılacaksa i5 ten i7 ye geçmek bana göre mantıklı değil.
Arkadaşlar ben kaç yerde duydum bunu, laptoplarda işlemci değişiyormuş. Bu nasıl oluyor? Merak ettim bir de 10 nesil i5 işlemciyle, 10 nesil i7 değişir mi?

Benim cihazımda chipset ve işlemci arızası var. Büyük ihtimalle değişecek chipler. Değiştirildikten sonra bu foruma yükleyeceğim sonucu. Yapan çok firma var ama garanti vermedikleri için insanlar korkuyor yaptırmaya. Hak veriyorum bu yüzden yaptirmayanlara. Bence BGA cihazıyla risk yok ama firmalar garanti vermiyor yine de. Verenler de çok az veriyor. Yaptırdıktan 1 ay sonra çalışmasa kullanıcı hatası diyebilirler. Cihazın garantisi yoksa ve eski model bir cihaz ise bence yaptırın. İşlemciler, chipsetler, ekran kartı chipleri hepsi değişebiliyor bunların. Chipler yurtdışında satılıyor. Yurtiçi bulursan ikinci eldir ve kazık fiyata bulursun. Alibaba.com da notebook işlemci satan birçok satici bulabilirsin. Örneğin işlemci tipin U serisi ise U serisi bir işlemciyle degistirebiliyorsun. Ama islemcin U serisiyse başka serilere gecemezsin, soket yapısı uymaz cunku. İ3'den i5, i7 geçebilirsin. Üst nesilin soket yapısı aynıysa ona da geçebilirsin. İntelin sitesinde desteklenen soket yapıları yazıyor işlemcilerin. Bunun haricinde üst nesile gecirirsen, BİOS'da degistirdigin işlemcinin desteği yoksa oradan sorun çıkabilir ama BİOS güncel olursa sorun çıkacagini sanmıyorum. Üst nesile geçirmeyi düşünürsen satıcıya sorabilirsin chipset modelini ve aklındaki işlemciye desteği olup olmadığını. Yapanların sayısı gün geçtikçe artıyor ama firmaların bencilliği bırakıp garanti vermesi lazım ve firma sayısının da artması lazım. Bir chip için 500 lira işçilik ödeyeceksin. Bu miktar insanlara batar + hem tedarikçi hem de montajı yapan kişiler vermiyor garantiyi.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…