Laptoplarda oyun içi sıcaklıklar nasıl olmalı?

aDOLp

Centipat
Daha fazla  
Yaklaşık 1-2 senedir kullandığım bir laptopum var. İndie diyebileceğimiz küçük çaplı ağırlıkta piksel olan oyunlarda sıcaklık 50 60 derecelerde oluyor en fazla fakat Last of Us God of War Uncharted vb. yüksek grafikli AAA oyunlarda sıcaklık 75, bazen 85'lere çıkıyor. Laptoplarda bunun normal olduğunu biliyorum ama 85 civarına çıktığında bilgisayar için bir zararı oluyor mu? Yoksa bir sakıncası yok mudur?

85 derece laptop için yüksek ama genelde kritik sınır değil. Bu sıcaklıkta kısa süre kullanmak sorun olmaz ama uzun süre 85+ derece çalışması işlemci ve GPU ömrünü kısaltabilir. Isınmayı azaltmak için soğutucu pad kullanabilir, fan ayarlarını optimize edebilir veya oyun performansını biraz düşürebilirsin. Sonuç olarak ara ara 85 dereceyi görmek normal ama sürekli o sıcaklıkta çalıştırmak sağlığa zarar verir diyebilirim.

Bildilendirme için teşekkürler aktif soğutucum var fakat 2 fanlı sanırım yenisini almam gerekecek pek yeterli gelmiyor gibi fanları zaten güç modunda çalıştırıyorum hızlılar. Oyunları da yüksek veya Ultra yerine bir süre orta ayarlarda oynarım yeni fan alana kadar.

85 derecenin zarar vereceğini zannetmiyorum 90 ve üzeri her anlamda sıkıntılı sadece. En kötü eğer laptopunuzda turbo fan modu varsa (genelde klavye kısayolu olarak bulunur, eğer kısayolu yoksa kontrol merkezinde bir ihtimal olabilir) onu açarsanız sıcaklık 82 civarına düşebilir. Fanları full RPM'de çeviriyor. Fanları daha erken temizlemeniz gerekir.
Ayrıca sıcaklık laptopa zarar verecekse zaten işlemci kendini kısıtlıyor her türlü. Şirketler bir laptop üretip 2-3 yıl sonra sıcaklık kaynaklı zarar yüzünden laptop çöp olsun istemezler.
Laptop soğutucu almanızı öneririm. Bakımla beraber 85 derece civarına düşen laptopum rampage'in dandik laptop soğutucusuyla bile 78 derece civarında geziyor.

Fanlarımı oyuna girerken dediğiniz kısayoldan güç moduna alıyorum. 2 fanlı soğutucum var tabii fanın 1'i yavaş dönmeye başladı o yüzden değiştirmem gerekir gibi. Eğer dediğiniz gibi 80 85 civarı pek zararlı değilse çok rahatlamış olurum bir süredir sıcaklıktan dolayı bozulur diye korkum vardı. Fanların temizlenmesi gerektiğini düşünüyorum ama yerel bilgisayarcılara güvenemiyorum garantisi hala var servise gönderebilirim ama servis uzak ve yolda başına bir şey gelir korkum var güvenemiyorum.

Yüksek sıcaklıktan ötürü CPU ve GPU'a zarar gelir diye endişelenmenize gerek yok, kime nereye sorduysam (ChatGPT dahil) çok dayanıklılar diyor. Ama onlardaki yüksek ısı dolaylı yoldan daha az dayanıklı bileşenlerin ömrünü kısaltabilir. Bence çok kafaya takılacak bir durum değil.

Bilen de konuşmuş bilmeyen de. Laptop için 80-90 dereceler gayet kabul edilebilir dereceler. Triple a oyunlarda sıcaklıklarında fazla olması gayet normal, fazla işlem gücü isteyen oyunlar çünkü. Laptop küçük bir cihaz hemen ısınması ve yüksek derecelere çıkması çok normal. 80-90 dereceler zarar vermez, zira bu cihazı tasarlayan kişi bunu göze alarak tasarlamıştır değil mi? bakımını ihmal etmezsen hiçbir şey olmaz. Ek olarak, stand veya soğutucu yardımıyla laptopu kaldırabilirsin hava akışının iyi sağlanması için.

Merak etmeyin, hiçbir şey olmaz hocam. İyi bir bilgisayarcıya götürün yanında bekleyin yapsın gereken şeyleri. Yaparken de iyice bakın neyi söktü neyi çıkarttı neyi taktı gibi.

Rahatlattığınız için sağ olun.

Bilgilendirme için teşekkürler. Temizlik hariç bütün bakımlarını yapıyorum tek temizlik konusunda şüphem vardı ama sanırım dediğiniz gibi başında beklersem sorun olmayacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…