En ucuz IPS monitörler bile (24G2U, VP249QGR, VG279Q) o civardaki TN monitörlere göre normal kullancıyı bence daha çok mutlu eder.
Helios 300 kolayca önerebildiğim gayet iyi bir laptop çünkü kutudan çıktığı gibi undervoltlu geliyor, paneli zaten güzel, soğutması aşırı iyi (gürültüden rahatsız olursanız tabi kulaklık lazım) bununla güzel performans verir hiç undervolta vs girişmeden, verilere göre de Y540 ve Tulpar (Tongfang) kasalarına göre daha az sıkıntı çıktığını gördük. Bu modelin sıkıntısı diyecek olursanız tabi jet motoru gibi soğutmasından dolayı max performansta biraz gürültülüdür, ağırlığı da 2.3kg civarı eğer çok taşıyacaksanız.
Y540 ve Tulpar T7'nin de soğutmaları çok iyi, benzer seviyede performans verirler tabi undervoltlarsanız. Ama onların bazı sıkıntıları (Y540'in heatsinkinin bazen teması yeterli olmuyor, Lenovo yazılımı da biraz garip) (Tulpar kasa kalitesi çok yüksek değil arada menteşe panel çerçevesi vs çıkabilir, yazılımı ama fena değil bence yeterli) önerirken düşündürüyor insanı.
Aynen hatta IPS paneller tepki süresiyle TN panellere rakip seviyeye geldi. Bu günlerde baya kaliteli 1080p 144Hz IPS paneller varken TN almanın çok manası kalmadı, 240Hz-300Hz vb yenilemelerin altında. En ucuz IPS monitörler bile (24G2U, VP249QGR, VG279Q) o civardaki TN monitörlere göre normal kullancıyı bence daha çok mutlu eder.
IPS panel renk anlamında TN'den daha iyi, fakat şu %45 NTSC her şeyin içine ediyor. NTSC değerinin en az %72, sRGB değerinin de en az %100 olmasına dikkat edin. Bu iki değerden biri belirtilmiş olabilir, öyle olursa kafanız karışmasın. Genelde %72 NTSC ≈ %100 sRGB oluyor zaten.
Hocam bir de renk performansı konusunda TN, görüş açısı konusunda ise IPS olan IPS-level isminde bir panel çıkartmışlar. Bunların sitesinde de özellik kısmına genellikle IPS panel diye yazıyorlar. Bunu da iyi araştırmanız gerekli. Bir ihtimal sitelerinde küçücük yazılarla belirtmiş olabilirler.Tamamdır hocam dikkat edeceğim çok teşekkürler.
Yüzey sıcaklıkları için MSI GL75 ve Helios 300 arasında arasında fark görmedim. İki laptop için de orta ve üst kısımlar baya ısınıyor H300 için 45 ve GL75 için 40 derece civarı. H300'da wasd kısmı az da olsa biraz daha serin. Tabi bunu hiç hissetmek istemiyorsanız harici klavye ve mouse'ın yerini hiçbir şey tutamazHocam asıl korkum ısınma sorunu. Hiç hoşlanmam oyun oynarken parmaklarımda o sıcaklığı hissetmeyi. Helios bunun önüne kesinlikle geçebilir mi sizce? Msi gl serisinde cpu ve gpu için ayrı soğutma sistemi ve 6 bakır ısı borusu var. Aynı şeyi helios verebilir mi? Bunun dışında lenovonun bazı modellerinde Intel graphics yok. Google a kadar rtx i kullanıyor bu da bataryasına kadar etkiliyor. Helioslarda intel graphics var mı? Ayrıca coil whine, ışık sızması, menteşe kırılmaları gibi sorunlar var mı helioslarda? Çok sorduysam mazur görün. Sadece verilen para bana hala çok büyük geliyor ve her yıl laptop güncelleyecek bir bütçem yok. Çok uzun süre kullanabilmem lazım ve saçma bir modelle çarçur etmek istemiyorum.
Yüzey sıcaklıkları için MSI GL75 ve Helios 300 arasında arasında fark görmedim. İki laptop için de orta ve üst kısımlar baya ısınıyor H300 için 45 ve GL75 için 40 derece civarı. H300'da wasd kısmı az da olsa biraz daha serin. Tabi bunu hiç hissetmek istemiyorsanız harici klavye ve mouse'ın yerini hiçbir şey tutamaz.
Lenovo arada modellerine Intel grafik bulunmayan HF işlemcilerini koyabiliyor doğru. Nedeni Y540'de (ve yeni Tulpar'larda da) mux switch bulunması. İşlemci grafiğini kapatıp tüm işlemleri Nvidia karttan geçirebiliyorsun, bununla bazı ekstra özellik ve biraz daha performans kazanabiliyorsun. Tabi entegre kartı kapatırsanız Optimus çalışmaz ve pil ömrüne güle güle diyebilirsiniz.
Helios 300 modelinde menteşe veya coil whine sıkıntıları görmedim. Coil whine daha çok ince laptoplarda oluyor zaten. Menteşe sıkıntısı da daha çok MSI'ın ucuz modellerinde görülüyor (GL GF GV serileri, GS65). Işık sızması da IPS panellere karakteristik bir sıkıntı malesef, H300 ve Y540 modellerinde çok görmedim ama şansınıza ne gelirse.
Hocam bir de renk performansı konusunda TN, görüş açısı konusunda ise IPS olan IPS-level isminde bir panel çıkartmışlar. Bunların sitesinde de özellik kısmına genellikle IPS panel diye yazıyorlar. Bunu da iyi araştırmanız gerekli. Bir ihtimal sitelerinde küçücük yazılarla belirtmiş olabilirler.
Çoğu Max Q model vereceğin fiyat farkına değmez, Helios 300 2070MQ dahil. 2070 performansı lazımsa Türkiye'de iyi tek bildiğim GE75 2070 modeli var. Tulpar T7 ve Excalibur G900 de 2070 ile geliyor da onlarda tabi kalite sıkıntı çıkabilir.Hocam 2070 max q lu modeli gördüm. Öncelikle problemlerine baktım hoparlörde ses cızırtısından ve sıcaklıktan dert yananlar olmuş. Sıcaklık olayında msi'ı da görmüştüm de bi korkmadım değil. Max-q lu modeli önerir misin yoksa bildiğin daha iyi bir model var mı? 9750H 10750H'a göre daha mı çok ısınır? Kullandıysan eğer hoparlöründe bir sorun yaşadın mı? Garanti konusunda bir sıkıntısı var mı? Intel hd graphics barındırıyorlar mı? Yaklaşık 5 yıl kullanacağım alırsam. Uzun süre götürmesi gerekiyor beni.
Detay kovalamaktan aklımı çıldıracağım hocam. Sürekli tam şuan alacağım modeli buldum diyorum, sürekli yeni birşey çıkıyor. Küçücük yazıları geçtim, resimlerine kadar dikkat edeceğim bu saatten sonra, çok teşekkürler tekrardan.
GE 75 e de bütçem yok zaten. Çok teşekkürler hocam yardımların için çok şey kattın bana. Sonuna hf gelme olayını ve 10. Nesilerde undervolting olmadığını bilmiyordum. Maxq bataryayı da iyi yönde etkiliyormuş sanırım bi tık. Bu da cezbetti. Adam akıllı son kez karşılaştırma yapıp ya düzgün ekranlı msi modellerine, ya da 2060 lı veya 2070 li heliosa yöneleceğim. Çok teşekkürler herkese.Çoğu Max Q model vereceğin fiyat farkına değmez, Helios 300 2070MQ dahil. 2070 performansı lazımsa Türkiye'de iyi tek bildiğim GE75 2070 modeli var. Tulpar T7 ve Excalibur G900 de 2070 ile geliyor da onlarda tabi kalite sıkıntı çıkabilir.
9750H ve 10750H neredeyse aynı, 10. nesil bazı laptoplarda undervolting yok ama.
MSI GL75 speakerları bas biraz az olsa da var, laptop için güzel. Helios 300'daki speakerlar MSI'dan biraz daha sessiz ve subwoofer olmadığı için baslar kötü. Gaming laptoplarda speakerlardan çok beklentin olmasın bence hepsi bir anlamda kötü, harici speaker beya kulaklık al.
Türkiye'de garanti konusunda çok fikrim yok, hiç kullanmadım da.
Intel HD Graphics işlemci adının sonunda HF olmadığı ya da masaüstü işlemcisi olmadığı sürece her laptopta var.
5 yıl çoğu laptop götürür zaten. Sadece 2-3 yıldan sonrasında yeni oyunlarda ayarları biraz kısman gerekecek.