Launcher, Marketplace ve Digital Gaming Ecosystem arasındaki farklar nedir? Bir çok kişi bunu bilmiyor ve yanlış açıklıyor. Ben de bunun hakkında konuşmak istedim.
Marketplace'lere örnek verelim:
DGE'lere örnek verelim:
Steam, Epic Games, Rockstar L, EA G L, MC L, Nyx L, AssoultCube (Non L)
Marketplace listesi:
Steam, Epic Games
DGE Listesi:
NVIDIA App, MSI AB, Steam
Temel olarak her şeyi anlatabildiğimi düşünüyorum. Şimdi ise karşılaştırma veya eleştirme yapılırken çok sık karşılaşılan hataları örneklendireceğim:
Bu bir karşılaştırma değildir. Steam'in özelliklerini severim, överim ve kullanırım. Ama Steam'de olan her özelliği Epic'den beklememelisiniz. Olsa iyi olur mu? Evet. Ama Steam'de her olan şey diğer "Launcher" veya "Marketplace" lerde olacak diye bir kural yok. Belki DGE'ler için konuşabilir/eleştirebilirsiniz. Bazıları illa "Ya bu Epic fanı da onu savunuyor vs." gibi diyip geçiştirecektir. Bir şeyler karşılaştırılacaksa başlığa bakılmalı. Yâni Epic'in yıllardır getirmek isteyipte getirmemesini, her platformdaki uyumsuzluklar (Steam, Epic Games vs.), Epic Launcher'inin yavaş ve ağır olması bir eleştiri konularıdır. Sizi belki ilgilendirmiyor ama benim için UE ve Source farkı da bir eleştiri konusu. Steam'in DGE'ye verdiği destek kadar Source'a da vermesini beklerim açıkcası. Her neyse konuyu çok da karıştırmadan sonlandıralım.
Ek bilgiler:
Herkese iyi günler ve iyi sosyaller dilerim!
Launcher nedir?
- Evet. Launcher görevini tamamladı. (Args [Kısayol argümanları] vs. girilebiliyor. Opsiyonel ama genelde var.) Launcher.
- Hayır. Launcher görevini tamamlayamadı. Launcher değil.
- Steam:
- Epic Games:
- Rockstar Games:
- EA Games:
- Minecraft Launcher:
- NyxLauncher:
- Non-launcher (.BAT veya farklı yollarla):
AssaultCube
AssaultCube is a FREE multiplayer first-person shooter game. Taking place in realistic environments, with fast, arcade gameplay, it's addictive and fun!assault.cubers.net - Bunlar bile Launcher olma görevini karşılıyorlar:
Marketplace nedir?
Marketplace'lere örnek verelim:
- Steam:
- Epic Games:
Dijital oyun ekosistemi (DGE) nedir?
DGE'lere örnek verelim:
- NVIDIA App or Exprience:
- MSI Afterburner or Dragon Center:
- Steam:
- O halde şu ana kadar bahsettiğim yazılımları bir kategoriye sokacak olsaydık nasıl olurdu?
Steam, Epic Games, Rockstar L, EA G L, MC L, Nyx L, AssoultCube (Non L)
Marketplace listesi:
Steam, Epic Games
DGE Listesi:
NVIDIA App, MSI AB, Steam
Temel olarak her şeyi anlatabildiğimi düşünüyorum. Şimdi ise karşılaştırma veya eleştirme yapılırken çok sık karşılaşılan hataları örneklendireceğim:
- "Epic'in Launcher'inde topluluk yok."
- "X Launcher'inde FPS sayacı yok."
- "Hesap makinesinde Technopat yok."
- "Samsung buzdolabında Doblo'nun sağ ön farı yok."
Bu bir karşılaştırma değildir. Steam'in özelliklerini severim, överim ve kullanırım. Ama Steam'de olan her özelliği Epic'den beklememelisiniz. Olsa iyi olur mu? Evet. Ama Steam'de her olan şey diğer "Launcher" veya "Marketplace" lerde olacak diye bir kural yok. Belki DGE'ler için konuşabilir/eleştirebilirsiniz. Bazıları illa "Ya bu Epic fanı da onu savunuyor vs." gibi diyip geçiştirecektir. Bir şeyler karşılaştırılacaksa başlığa bakılmalı. Yâni Epic'in yıllardır getirmek isteyipte getirmemesini, her platformdaki uyumsuzluklar (Steam, Epic Games vs.), Epic Launcher'inin yavaş ve ağır olması bir eleştiri konularıdır. Sizi belki ilgilendirmiyor ama benim için UE ve Source farkı da bir eleştiri konusu. Steam'in DGE'ye verdiği destek kadar Source'a da vermesini beklerim açıkcası. Her neyse konuyu çok da karıştırmadan sonlandıralım.
Ek bilgiler:
Stabilite (Stability)
Tanım: Stabilite, bir sistemin veya yazılımın beklenmedik hatalar, çökme veya bozulmalar olmadan düzgün bir şekilde çalışabilme kapasitesini ifade eder. Stabilite, yazılımın ya da donanımın uzun süre boyunca tutarlı performans gösterip göstermediğini belirtir.
Örnek: Bir oyun yazılımının stabil olması demek, oyun sırasında donmaların, çökme hatalarının olmaması demektir. Bir oyun sürekli çöküyorsa, bu oyun stabil değildir. Aynı durum yazılımlar için de geçerli.Optimizasyon (Optimization)
Tanım: Optimizasyon, bir sistemin veya yazılımın verimliliğini artırmak amacıyla yapılan iyileştirmelerdir. Bu, genellikle daha az kaynak (zaman, bellek, işlem gücü gibi) kullanarak daha hızlı veya daha verimli çalışmayı sağlamak anlamına gelir. Yâni bir oyuna veya yazılıma optimizasyonu kötü demek için belli kriterler vardır.Uyumluluk (Compatibility)
Tanım: Uyumluluk, bir yazılımın veya donanımın, farklı sistemlerle, platformlarla veya cihazlarla düzgün çalışabilme yeteneğidir. Yani, yazılım ya da donanım, belirli bir çevrede veya sistemde sorunsuzca çalışabiliyorsa, buna uyumlu denir. Eğer bir oyun veya yazılım bir işletim sisteminde daha iyi çalışırken diğer işletim sisteminde daha kötü çalışıyorsa uyumluluk sorunu vardır. Stabilite veya optimizasyon değil.
Örnek:- Bir mobil uygulama, hem Android hem de iOS platformlarında çalışabiliyorsa, bu uygulama her iki platformla da uyumludur.
- Bir USB aygıtı, farklı bilgisayar işletim sistemlerinde (Windows, macOS, Linux) çalışabiliyorsa, bu aygıt uyumlu kabul edilir.
Kararlılık (Reliability)
Genel olarak Stabilite'ye benzese de ufak tefek farkları vardır:
Tanım: Kararlılık, bir sistemin uzun vadeli kullanımda sürekli olarak hatasız ve güvenilir bir şekilde çalışabilmesiyeteneğidir. Kararlı bir sistem, belirli bir süre boyunca sürekli çalışabilir, hatasız sonuçlar verebilir ve genellikle uzun süreli kullanımda güvenilirliğini kaybetmez.- Sistemin sürekli ve doğru çalışabilmesi.
- Yüksek güvenilirlik: Hata oranının düşük olması, sistemin kolayca arızalanmaması.
- Arıza durumlarında sistemin hızlıca toparlanabilmesi (failover, recovery).
Herkese iyi günler ve iyi sosyaller dilerim!
Son düzenleyen: Moderatör: