Hocam bilgisayar komple gitti. İlk mesajda cihaz bir haftalık yazmışım, fakat; cihazı 10 Nisan'da sipariş geçtim, 14 Nisan'da elime ulaştı. Aceleyle yazdığım için aklımda bir hafta olarak kalmış. Her neyse Hepsibura ile görüşüyorum, 14 gün geçmemesine rağmen iade için kabul etmiyorlar. Servise gitmesi lazımmış. Servis raporu gerekiyormuş. Bu arada BIOS'u güncelleyeli 3-5 gün oluyor. BIOS'u güncelledikten sonra ilk defa MUX açmaya çalıştığımda bu sorunla karşılaştım. Ya BIOS kaynaklı ya da aşağıda yazdığım sebeplerden dolayı cihaz kullanılamaz hale geldi. Ne yapmam lazım bana yardımcı olur musunuz? Kısaca sorunu, yaptığım işlemleri ve sonucu açıklayayım.
Dün cihaza SSD yükseltmesi yaptım. Arka kapağı açtım, statik eletkrik vb. durumlar için bataryanın kablosunu soketten çıkarmaya çalıştım. Soketi sökmeden önce diğer SSD'ye bakmak için SSD koruyucu kapağını sökerken ilginçtir ki; tornavidayı her çevirişimde cızırtı geliyordu. Sonra soketi çıkarmaya çalıştım, çıkarmakta aşırı zorlandım. ( İki uçtan yavaş-yavaş dengeli çıkarmaya çalıştım) Büyük ihtimal soket girişindeki pinlerde veya sokette üretimden kaynaklı bir sorun var diye düşündüm. Bir şekilde soketi çıkardım. İkinci yuvaya yeni aldığım SSD'yi taktım. Batarya soketini taktım, ama zorlayarak yuvaya oturtabildim. Sonra arka kapağı kapattım. O şekilde dünden bugüne kadar sorunsuz kullandım. Metro Exodus oyununu açana kadar herhangi bir problem yoktu. Oyunu açtım 3-5 dk oynadım, fanlar birden sesli çalışmaya başladı ve oyun hafiften kasmaya başladı, FPS 40-50lerdeydi. Bende oyundan çıkıp bilgisayarı yeniden başlattım. FPS'in düşük olduğuna kanaat getirdiğim için MUX'u açmak istedim. MUX'u açınca BIOS donuyor. Mecbur güç düğmesinden açıp kapattım. Birkaç defa BIOS'tan MUX'u her defasında açtığımda BIOS donuyordu. Güç düğmesinden mecbur cihazı yeniden başlattım, sorunsuz açıldı. Sonra acaba sürücülerden mi kaynaklanıyor diye hem AMD hem NVIDIA yazılımlarını sildim. Tekrar başlattım, bu sefer ekranda hiç görüntü yok. Tekrardan aç-kapa yaptım. Hafiften ekşimsi bir koku geldi bilgisayardan, ama klavye ısıkları falan yanıyor. Sonra tekrar bilgisayarın içini açtım, batarya soketini yeniden çıkarıp (gücü tamamen kesmek için) güç kablosuyla çalıştırmayı denedim; sonuç yine aynı. Batarya soketini bu sefer yerine hiç sokamadım. Telefon feneriyle baktığımda soket pinlerinden biri yamulmuş. Tahminim fabrika çıkışında pinlerde bir sorun vardı, ya da soketi takarken pinlerden birini yamulttuk. (Öyle olsa niye ilkinde soket yerinden çıkmamak için inat etti diye düşünüyorum.) Pense ile soketin korumasını ayırıp eğilen pini düzelttim ve soketi yerine taktım. Herhangi bir kısa devre veya anakart, soket lehimlerinde bir problem yok. Bataryada cihaz açılıyor. (Güç düğmesi ışıkları, klavve ışıkları yanıyor ve fanlar dönüyor) Ancak garantiye göndersem soket girişiyle oynadığım görülecek ve sanırım kullanıcı hatası denilecek. Bu arada tahminimce cihazda ekran kartı yandı gibi, çünkü hiç görüntü yok.
Hocam kısa dedim ama uzun yazdım. Şimdi ben sizce ne yapayım?