Lenovo G710 ses kalitesi sorunu ve mikrofon çalışmama sorunu

Uşaklı™

Kilopat
Daha fazla  
Lenovo G710 dizüstü bilgisayarına sahibim. İşletim sistemim Windows 10. Bu bilgisayarda varsayılan olarak IDT High Definition Audio CODEC ses sürücüsü bulunuyor. Fakat bilgisayarın sesi sorunlara sahip. Ses, bilgisayarı açtığım bazı günlerde kaliteli ve yüksek gelirken, bazı günlerde tiz ve alçak şekilde geliyor. Mikrofon ise bilgisayarı kullandığım bazı günlerde çalışırken bazı günlerde sesi almıyor, çalışmıyor (Mikrofon laptop'un dahili mikrofonudur, soketle takılan mikrofonlardan değil). Böyle bir takım sorunlar beni bu sürücüyü değiştirme yoluna itti.

Aygıt yöneticisinde "Ses, video ve oyun denetleyicileri" alt sekmesinde bulunan "IDT High Definition Audio CODEC"e sağ tıklayıp sürücü yazılımını güncelleştir dedim. "Sürücü yazılımı için bilgisayarımı tara"ya tıkladım, "Bilgisayarımdaki aygıt sürücüleri listesinden seçmeme izin ver" dedim. Burada "High Definition Audio Aygıtı"nı seçerek ileri dedim ve bu sürücüyü kurdum. Bu sefer de mikrofon ve PC hoparlörü sorunsuz çalışırken bilgisayara takılan herhangi bir kulaklığa ses gelmez oldu. Bunun da işe yaramadığını anlayınca yeni bir sürücü kullanmak istedim. Niyetim sesle ilgili her şeyi bu yeni sürücünün çalıştırmasını sağlamaktı.

Realtek High Definition Audio akla ilk gelen sürücü oluyor haliyle. Resmi sitesinden sistemime uygun olan 64 bit sürücüsünü indirdim. Sürücüyü kurduktan ve bilgisayarımı yeniden başlattıktan sonra hiçbir değişiklik olmadı. Aygıt yöneticisine girip baktığımda ise hala IDT sürücüsünün kullanılmakta olduğunu gördüm. Bunun üzerine üst menüdeki "Eylem" komut penceresinde bulunan "Eski donanım ekle" seçeneğine tıkladım. İlerleyerek "Listeden seçeceğim donanımı yükle"yi seçtim ve tekrar ilerledim. "Ses, video ve oyun denetleyicileri"ni seçerek tekrar ilerledim. Sol taraftaki üretici bölümünde "Realtek"i bularak seçtim ve sağ taraftaki model bölümünde "Realtek High Definition Audio" göründü. Yine ilerledikten ve sürücü kurulumu tamamlandıktan sonra aygıt yöneticisindeki ses, video ve oyun denetleyicilerinin içindeki "Realtek High Definition Audio"nun solundaki hoparlör simgesinin üstünde ünlem işareti olduğunu gördüm. Sağ tıklayıp özelliklere girdiğimde ise aygıt durumu bölümünde "Bu aygıt başlatılamıyor. (Kod 10) İstek desteklenmiyor." yazdığını gördüm.

Bu hata nedir? Ya da Realtek sürücüsünü kurmak için bu noktaya kadar yaptıklarım yanlış mıdır? Doğru kurulum için ne yapmalıyım? Veya Realtek sürücüsünü kurmayı denemeden önce bahsettiğim kulaklığa ses gelmeme sorunu çözülebilir mi? Ya da en başta kalarak ses değişikliklerini ve mikrofonun bir çalışıp bir çalışmama problemini halledebilir miyim?

Konunun çok uzun olduğunun farkındayım fakat her şeyi ayrıntılı olarak yazmanın daha faydalı olacağına inanıyorum. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…