Çözüldü Lenovo Ideapad 3 15IML05 Format Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
1
Hocam format USB'sini GPT şeklinde mi yazdınız?

Öyle olması lazım.

Ya SSD bozuldu ya da Windows kurulumunuz. Eğer önemli veriniz varsa bir Ubuntu ISO yapıp, Live boot deyip verilerinizi kurtarabilirsiniz. Önemli veri yoksa format USB'sini takın ve kurulum ekranına varın bakalım SSD formatlanabiliyor mu?

Hocam ben eski bilgisayarımda kendim format ediyordum sorunsuz bir şekilde. Ama bu bilgisayarda olmuyor. Flash bellek takınca Windows 10 kurulum ekranı gelmiyor. Ekran parlayıp parlayıp sönüyor ya da sadece siyah ekran kalıyor.

Ben de yine forumda araştırırken çözümü buldum. Çözümü yazan arkadaş ISO dosyasının dosya konumuna girip, setup.exe dosyasını çalıştırıp format yapılabileceğini söylüyordu. Ben de o çözümü uyguluyordum. O arkadaşın dediği çözüm ile format atınca Windows.old isimli klasör oluşuyordu. Onu silince sıfırlamış oluyordum. BIOS ekranında iken tüm diskler gözükmesine rağmen ekranı kapatınca bilgisayar sanki onları tanımıyor. Çok garip.

Çözüm
Kurabildiniz mi en nihayetinde? Ne oldu?

Recep abi görmemişim kusura bakma. Laptop'u zamanında yere düşürmüştüm. O sebepten ötürü SSD ile alakalı bir problem olmuş anlayacağınız. Tahminimce SSD hasar aldı. Garantiye gönderdik 1 ayın sonunda geldi. 50 defa farklı ISO kurdum bir sürü şeyle uğraştım fakat bir daha bu sorunla karşılaşmadım. PC SSD'yi görmüyordu. Dediğim gibi büyük ihtimalle SSD hasar aldı düşünce. Ama Laptop yere düştükten 1 ay sonra fişi çekti. O da çok ilginç.
Eski Rufus sürümleri ile hazırlanan USB'lerde boot sorunu olabiliyordu. Güncel Rufus ve ISO ile deneyin, sorun olmaması lazım. BIOS sürümünüzü de belirtin, tam cihaz modelini de. Bunu ayrı bir konu yapacağım.

Rufusu kendi sitesinden indirmiştim. En azından öyle hatırlıyorum.

Product Name: Ideapad 3 15IML05
BİOS Version: DXCN34WW

BIOS güncel. Rufus ile en son ne zaman deneme yaptınız? Windows 11 denediniz mi hiç?

BIOS ayarlarınız tam bir çorba bu arada. Sanırım siz kurcaladınız. PXE'yi neden devreye alıyorsunuz ki?
  • Boot Mode: UEFI
  • Boot Priority: UEFI
  • Fast Boot: Disabled
  • USB Boot: Enabled
  • PXE Boot to LAN: Diabled

Hocam yeni fark ettim burada USB Boot devre dışı o özelliği açıp USB'den Boot eder misiniz?
Denedim de önce ki konu da olan “Default Boot Missing...” hatasını verdi.
BIOS güncel. Rufus ile en son ne zaman deneme yaptınız? Windows 11 denediniz mi hiç?

BIOS ayarlarınız tam bir çorba bu arada. Sanırım siz kurcaladınız. PXE'yi neden devreye alıyorsunuz ki?
  • Boot Mode: UEFI
  • Boot Priority: UEFI
  • Fast Boot: Disabled
  • USB Boot: Enabled
  • PXE Boot to LAN: Diabled
Hocam insan çaresizlikten her şeyi denemek zorunda kalıyor. Dediğim gibi NTlite ile İSO düzenledim. 1 hafta önce onu GPT formatın da yazdırdım. 4 GB RAM’im olduğu için Win 11 denemedim bile.

Hocam bu arada boot mode UEFI yapınca Boot Priority seçeneği çıkmıyor. Onun çıkması için Legacy Support’a almam lazım. Diğerlerini ayarladım.

Default Boot Device Missing hatası veriyor hala. Flash takılı olsa da olmasa da.

@Recep Baltaş @Jobs

Son düzenleme:
Denedim de önce ki konu da olan “Default Boot Missing...” hatasını verdi.
Bu hatayı araştırdığımda genelde Legacy olanlar UEFI yapınca veya UEFI olanlar Legacy yapınca açığa çıktığını gözlemledim.
Lenovo'da şu şekilde sistemi Boot ettirenler var:
İlk ayarı Legacy Support yapıp ikinci ayarı UEFI First yapıp Windows'u çalıştırmayı başarmışlar.
Yine de olmassa temiz modlanmamış GPT USB yazdırın ve BIOS ayarlarını @Recep Baltaş hocamın dediği gibi yapıp deneyin.

Hocam bu arada boot mode UEFI yapınca Boot Priority seçeneği çıkmıyor. Onun çıkması için Legacy Support’a almam lazım. Diğerlerini ayarladım.
Normal bir durum. Çünkü Boot öncelik ayarı, Legacy ve UEFI varsa olur. Sadece UEFI olunca öncelik ayarına gerek kalmaz.

NTLite ISO kullanmayın. Rufus güncel sürüm ve güncel Windows 10 ISO indirip tekrar USB hazırlayın.

Bu hatayı araştırdığımda genelde Legacy olanlar UEFI yapınca veya UEFI olanlar Legacy yapınca açığa çıktığını gözlemledim.
Lenovo'da şu şekilde sistemi Boot ettirenler var:
İlk ayarı Legacy Support yapıp ikinci ayarı UEFI First yapıp Windows'u çalıştırmayı başarmışlar.
Yine de olmassa temiz modlanmamış GPT USB yazdırın ve BIOS ayarlarını @Recep Baltaş hocamın dediği gibi yapıp deneyin.

Bu sefer de No Bootable Device hatasını veriyor. İki türlü de öyle.

Bu sefer de No Bootable Device hatasını veriyor. İki türlü de öyle.

Hocam en başa alalım her şeyi sırayla;
1-BIOS'u sıfırlayalım EXIT kısmında Load Default gibi bir seçenekle her şeyi varsayılan ayarlara döndürelim.
2-Ekstra olmayan ayarları @Recep Baltaş hocamın verdiği şekilde ayarlayalım.
3-GPT temiz Windows 10 USB'si hazırlayalım.
4-F12 olması lazım bilgisayarınızı kapattıp açarken ard arda F12 tuşuna basarak Boot Menu'ye girelim.
5-UEFI:Flash_belleğinizi marka modeli yazana basalım bakalım Boot edecek mi?
6-Boot ederse temiz kurulum deneyebilirsiniz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı