corllaps
Decapat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- RTX 3060Tİ GDDR6X i7 3930K 8+8 1600mhz ram
- Meslek
- Öğrenci
Qd IPS panelde kullandım giriş seviye VA panelde kullandım. Hangi monitördü hatırlamasamda renk gamutu kesinlikle çok düşüktü. Çünkü gözle görülür Black smearing mevcuttu ve renkler çok cansızdı. O yüzden oyunlarda hiç memnun kalmamıştım. Yalnız video, film, dizi vs izlerken IPS panele göre kat kat daha fazla zevk aldım. Çünkü VA olduğu için kontrast açısından çok üstündü. TV'lerin ağırlıklı olarak VA panel kullanmasınında sebebi yüksek kontrast oranı sunabilmesi. 10 tane TV varsa 8'i VA panel. TV'lerin film ve dizi izlemek için üretildiğini düşünürsek en iyi görüntü kalitesi de OLED'den sonra VA panelde olduğu bir gerçek. Eskiden renk gamutu yüksek ve hızlı bir VA bulmak pek mümkün değildi. Günümüzde üstteki arkadaşın dediği gibi %90 DCI-P3 ve üstüne çıkabilen VA paneller var. %100sRGB renk kapsamına ulaşmakla yetinmeyip %130 üstü sRGB volume sunabilen VA paneller var. Yine keza %75 üstü rec 2020 renk gamutuna ulaşabilen VA paneller var.
Tamam hala renk gamutu olarak gerideler ama eskisi gibi değil. Kaliteli VA aldığınız zaman IPS ile arasında %3-5 renk gamutu farkı anca oluyor. Eğer çok yüksek renk gamutlarına ulaşan örneğin G274QPX gibi IPS monitörlerle kıyaslamazsanız arada artık gözle görülür derecede renk gamutu farkı kalmadı sayılır. Yani cansız renkler mevzusu geride kaldı. Kontrast ve siyah mevzusuysa hala aynı. Yani VA paneller hız ve renk gamutunda gelişirken IPS panellerin çoğu yerinde saydı.
Güncel olarak kaliteli VA ile kaliteli IPS paneli kıyaslarsak VA panel görüntü kalitesinde ezer geçer.
G65B'nin rtings incelemesine bakabilirsin örnek olarak. Sdr ve HDR resim olarak G65B hepsini tokatlıyor.
![]()
Samsung Odyssey G65D S32BG65D Review
The Samsung Odyssey G6/G65D S32BG65D is a mid-range 32-inch, curved gaming monitor. It's a Best Buy-exclusive and updated version of the Samsung Odyssey G6 S32BG...www.rtings.com
MiniLED kıyaslamalarına da bakabilirsin. Neo G7 ve Q27g3xmn gibi VA paneller en iyi HDR görüntü kalitesine sahip panellerden. Neo G7 incelemelerde best 4K HDR LCD monitör olarak bahsediliyor. Q27g3xmn ise Rtings'te best budget monitör olarak zirvelerde. OLED'lerin çok iyi gözükmesinin sebebi de kontrast oranıdır. Çünkü sonsuz kontrast oranı sunarlar. Peşlerinden 3000:1 kontrast oranıyla VA paneller geliyor.
Kontrast oranı görüntü kalitesinde en önemli şeydir.
IPS-VA-TN karşılaştırmasını izlersen VA panellerin IPS ile aynı renk gamutlarına ulaşabildiklerini görürsün. Bunu monitors unboxed kendi söylüyor bu arada. Kontrast ise test ettiklerimize göre IPS ile VA arasında 3 katlık bir fark var diyor. Yani aynı renk gamutları ve 3 katlık kontrast farkından bahsediyoruz burada. Nasıl oluyor da IPS en iyi görüntü kalitesine sahip olabiliyor?
Hocam Samsung Odyssey G3 S27ag320'nu 165Hz 27 inç monitör kullanıyorum dediğiniz VA özellikleri benim monitörüm içinde geçerli mi? Ya da benim monitörüm hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir de Lenova R27FC-30 280Hz (Curved) monitöre geçsem Hz harici kalite artışı elde edebilir miyim?