Sağ olun hocam. CPU değerleri daha oynak. Genelde 80'lerde ama 90 üstüne çıkıp geri iniyor.Hocam o değerler çok normal. Hatta harika GPU için. CPU ne durumda? Malum metal kasa. Takılmayın hocam. Hızlı ısınır hızlı soğur. Oyun bölgesinde size zararı yoksa endişeniz olmasın. Plastik kasa alsaydınız biraz daha geç ısınıp, çok farklı şekilde geç soğuyacaktı. Diğer arkadaş sorunu kökten çözdü sayılır. Hatta Turbo devreye aldı bile. Sorun düşündüğüm gibi Lenovo yazılım kaynaklı ya da o BIOS sorunu. Kesinlikle yine geri dönüş sağlayın. Her şey yolunda olduğu için inanın çok mutluyum. Umarım uzun süre size hizmet eder.
Sağ olun hocam. CPU değerleri daha oynak. Genelde 80'lerde ama 90 üstüne çıkıp geri iniyor.
Evet hocam duruma göre bios ayarlarına gireceğim. Şu an göze çarpan kasanın ısınması durumu var ama onu da normal karşılıyoruz artık.Ortalama 80 çok iyi hocam. Anlık 90-95 görebilir gayet doğal. Baktınız sıcaklık 87 ya da 90 sabit o zaman BIOS ayarları düşünebilirsiniz ya da hemen. Sizin seçiminiz.
Hocam biosta iki ayarı değiştirdim sıcaklık sorunu kalmadı. Klavyenin üst kısmı sıcak oluyor fakat kasanın diğer bölgelerinde eskisi gibi aşırı ısınma yok. Kasanın ısınması da tamamen malzemeyle alakalıdır hocam. Aminyum iyi bi ısı iletkeni. Düşününce bu durum avantaj aslında, ısıyı kasanın içinde hapsedeceğine dışarı vermesi donanımın soğumasına faydalı olur.Evet hocam duruma göre bios ayarlarına gireceğim. Şu an göze çarpan kasanın ısınması durumu var ama onu da normal karşılıyoruz artık.
@trgtorhan dostum güncel durum nedir acaba sorunu tamamen çözdün mü, memnun musun? İlgili bölgede aşırı sıcaklık alıyor musun hala?
Ben de öyle düşündüm. Peki ciddi bir performans düşüklüğü yaşadınız mı biostaki ayar değişikliğinden sonra?Hocam biosta iki ayarı değiştirdim sıcaklık sorunu kalmadı. Klavyenin üst kısmı sıcak oluyor fakat kasanın diğer bölgelerinde eskisi gibi aşırı ısınma yok. Kasanın ısınması da tamamen malzemeyle alakalıdır hocam. Aminyum iyi bi ısı iletkeni. Düşününce bu durum avantaj aslında, ısıyı kasanın içinde hapsedeceğine dışarı vermesi donanımın soğumasına faydalı olur.
Önce daha önce yazdığım üç ayarı düşürmüştüm, o şekilde r23 performans testinden 15bin civarında puan aldı. Sonradan intel threading thechnology i açıp tekrar r23 testi yapınca puanı 17500 lere çıktı. Performans illaki düşmüştür fakat günlük işlemlerde düşüşü hissedeceğimi sanmıyorum.Ben de öyle düşündüm. Peki ciddi bir performans düşüklüğü yaşadınız mı biostaki ayar değişikliğinden sonra?
Bir güncelleme yapayım öyleyse. En son RDR 2'de denedim. GPU'nun 81'i geçtiğini görmedim. Zaman zaman 75-80 aralığında seyretti. CPU da 80-85 aralığında daha stabil kaldı. Hatta onun da 80 altına indiğini gördüm. Önceden çok daha değişkendi ve anlık olarak 90'ları görüyordu. Bu değerler Vantage'in akıllı soğutma modunda bir tık daha düşüyor hatta. Ufak bir FPS kaybı yaşatsa da. Yüksek performans modunda ise ortalama olarak yukarıda yazdığım gibi. Ama haliyle fanı da daha çok duyuyorsunuz.
Yaptığım işlemlere gelirsek.
BIOS'ta Turbo Boost'u kapattım.
Smart mode açık.
Güç planı ayarlarından en yüksek işlemci durumunu %100'den %99'a çektim.
Hangisi ne kadar işe yaradı bilmiyorum ama etki ettiğini söyleyebilirim.
Malzemenin ısınması durumuna gelirsek. Bahsettiğim kısım hâlâ çok ısınıyor. Ama yanlış bakmadıysam diğer kısımlar şu an daha iyi durumda ve klavyede yani dokunmak zorunda kalacağım yerlerde aşırı sıcaklık yok. Bir de malzeme hızlı ısınsa da bir o kadar da hızlı soğuyor.
@745396
Hocam BIOS default ayarları;Öncelikle sanırım sorun kesin çözüldü diyebiliriz. Bence o sıcaklıklar o metal kasa ve Slim tasarımda şahane. %99-100 işi her modelde işe yaramaz hocam. Turbo kapatmak size kalmış ben en son seçenek olarak düşünüyorum. Sadece Hyper- treading thechnology dilerseniz Smart kapatmak yeterlidir. Turbo kapalı olayı gündelik kullanımda size sorun yaşatmaz. FPS oyunlarında teoride düşüş yaşanabilir. Render ya da CPU yüklü işlerde keza süre uzar. Bence Turbo kapatmak aslanı kafeste tutmak gibi. Çok elzem değilse açabilirsiniz tekrar. Ya da duruma göre hareket edersiniz. Sizde Turbo açık ya da kapalı (diğer Smart ve Hyper treading kapalı) R23 ne kadar oynadı? İ9 olunca biraz daha değişken olabilir sonuçlar. Bildiğim ve kendi deneyimime göre 1-2 k öyle ahım şahım performans kaybı yaşatmaz. Bu ürünün üstün kalitesi belli, üst seviye vereceği hizmet belli. Lenovo yazılım ve yaptığınız şekilde BIOS küçük dokunuşlar ile ürün tadından yenmez. Bölgeler arası ısınma olarak kesinlikle normal. O durumda klavye kısmı serin ya da hafif serin kalsın yeterli fazlasıyla. Tekrar iyi günlerde kullanın.
İlave. Ürün fiyatı ne yazık ki düşmedi. 52-55k Avrupa fiyatından ucuz ya da denk sayılırdı. Alan kişilerin gerçekten şanslı olduğunu düşünüyorum. Daha fazla fiyat oynamaz gibi duruyor. Benzer kullanınım amacı isteyen arkadaşlar için mecburi i7 modeli öneriyorum. Konuyla alakalı sizin ve @trgtorhan incelemeleriniz, görüşleriniz, çözümleriniz çok önemli. Katkılarınız için teşekkürler.