AraWnN
Kilopat
Daha fazla
- SSD veya HDD modeli
- ADATA SU650
Öncelikle merhaba. Elimde yaklaşık 8 yıllık Lenovo Z50-70 model bir laptop var. Genellikle okul için kullanırım. Geçen günlerde normal bir kullanım sonrası bilgisayarı kapattım. Ertesi gün bilgisayarı açmaya çalıştığımda normalden çok çok daha yavaş açıldığını ve aşırı kastığını gördüm. Bilgisayar normalde Windows 11 desteklememesine rağmen Technopat.net de paylaşılan yöntemi kullanarak bilgisayarı Windows 11'e geçirmiştim. Bu şekilde de çok uzun bir süre herhangi bir sıkıntı olmadan kullandım. Yine de işi garantiye almak için sıfırdan Windows 10 kurulumu gerçekleştirdim ve sonuç yine aynı. Normalde yaklaşık 10 dakika civarında biten kurulum işlemi bu sefer 1.5 saat civarında sürdü. Bu yüzden sorunun donanımsal bir arıza olma ihtimalini düşünerekten SSD diski başka bir bilgisayara bağlayarak, RAM bellekleri ise Memtest86 ile test ettim. İkisinde de herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Yalnız Memtest yaklaşık 18 saat gibi bir sürede tamamlandı.
İnternette baktığımda ise ortalama olarak 4-5 saat civarında test tamamlanıyormuş. Sorun başladığı andan itibaren dikkatimi çeken şey ise fan normal kullanımda düşük devirde döner iken yine aynı kullanım senaryosunda yüksek devirde sürekli dönmeye başladı. Eskiden Office programlarını kullanmak veya internette gezinmek gibi gündelik işlemler esnasında da ara sıra takılır, bilgisayar kilitlenir ve fan yüksek devirde dönmeye başlardı ancak 1-2 dakika içerisinde tekrar normale dönerdi. Bilgisayarın rutin temizlik işlemleri yapılmış olup, sıcaklık konusunda herhangi bir sıkıntısı yoktu. Değerler ortalama olarak 30-35 derece civarında değişiyordu. Aklıma gelen her türlü yolu denedim lakin sıkıntıyı çözemedim. Bilgisayar çok eski olduğu ve zaten ihtiyaçlarıma ucu ucuna cevap verebildiği için tamire vermek gibi bir düşüncem yok. Arızayı kendim çözebileceğim, bakmam gereken başka parçalar var mı yoksa artık geçen yıllara daha fazla dayanamayan bu emektarı rafa kaldırmanın zamanı geldi mi yardımcı olursanız sevinirim. İyi Sosyaller.
İnternette baktığımda ise ortalama olarak 4-5 saat civarında test tamamlanıyormuş. Sorun başladığı andan itibaren dikkatimi çeken şey ise fan normal kullanımda düşük devirde döner iken yine aynı kullanım senaryosunda yüksek devirde sürekli dönmeye başladı. Eskiden Office programlarını kullanmak veya internette gezinmek gibi gündelik işlemler esnasında da ara sıra takılır, bilgisayar kilitlenir ve fan yüksek devirde dönmeye başlardı ancak 1-2 dakika içerisinde tekrar normale dönerdi. Bilgisayarın rutin temizlik işlemleri yapılmış olup, sıcaklık konusunda herhangi bir sıkıntısı yoktu. Değerler ortalama olarak 30-35 derece civarında değişiyordu. Aklıma gelen her türlü yolu denedim lakin sıkıntıyı çözemedim. Bilgisayar çok eski olduğu ve zaten ihtiyaçlarıma ucu ucuna cevap verebildiği için tamire vermek gibi bir düşüncem yok. Arızayı kendim çözebileceğim, bakmam gereken başka parçalar var mı yoksa artık geçen yıllara daha fazla dayanamayan bu emektarı rafa kaldırmanın zamanı geldi mi yardımcı olursanız sevinirim. İyi Sosyaller.
Son düzenleyen: Moderatör: