Lenovo Z50-70 aşırı kasıyor

AraWnN

Kilopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
ADATA SU650
Öncelikle merhaba. Elimde yaklaşık 8 yıllık Lenovo Z50-70 model bir laptop var. Genellikle okul için kullanırım. Geçen günlerde normal bir kullanım sonrası bilgisayarı kapattım. Ertesi gün bilgisayarı açmaya çalıştığımda normalden çok çok daha yavaş açıldığını ve aşırı kastığını gördüm. Bilgisayar normalde Windows 11 desteklememesine rağmen Technopat.net de paylaşılan yöntemi kullanarak bilgisayarı Windows 11'e geçirmiştim. Bu şekilde de çok uzun bir süre herhangi bir sıkıntı olmadan kullandım. Yine de işi garantiye almak için sıfırdan Windows 10 kurulumu gerçekleştirdim ve sonuç yine aynı. Normalde yaklaşık 10 dakika civarında biten kurulum işlemi bu sefer 1.5 saat civarında sürdü. Bu yüzden sorunun donanımsal bir arıza olma ihtimalini düşünerekten SSD diski başka bir bilgisayara bağlayarak, RAM bellekleri ise Memtest86 ile test ettim. İkisinde de herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Yalnız Memtest yaklaşık 18 saat gibi bir sürede tamamlandı.

İnternette baktığımda ise ortalama olarak 4-5 saat civarında test tamamlanıyormuş. Sorun başladığı andan itibaren dikkatimi çeken şey ise fan normal kullanımda düşük devirde döner iken yine aynı kullanım senaryosunda yüksek devirde sürekli dönmeye başladı. Eskiden Office programlarını kullanmak veya internette gezinmek gibi gündelik işlemler esnasında da ara sıra takılır, bilgisayar kilitlenir ve fan yüksek devirde dönmeye başlardı ancak 1-2 dakika içerisinde tekrar normale dönerdi. Bilgisayarın rutin temizlik işlemleri yapılmış olup, sıcaklık konusunda herhangi bir sıkıntısı yoktu. Değerler ortalama olarak 30-35 derece civarında değişiyordu. Aklıma gelen her türlü yolu denedim lakin sıkıntıyı çözemedim. Bilgisayar çok eski olduğu ve zaten ihtiyaçlarıma ucu ucuna cevap verebildiği için tamire vermek gibi bir düşüncem yok. Arızayı kendim çözebileceğim, bakmam gereken başka parçalar var mı yoksa artık geçen yıllara daha fazla dayanamayan bu emektarı rafa kaldırmanın zamanı geldi mi yardımcı olursanız sevinirim. İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Termal macun değiştirdiniz mi?

Yaklaşık 15 gün önce fanların temizliği yapıldı ve termal macunlar yenilendi hocam.

Cyristaldiskinfo programından görüntü at hocam disk sorunlu olabilir.

Maalesef laptop şu an kullanılabilir durumda değil hocam. Sadece açılması ortalama 1 saat kadar sürüyor. Dediğiniz konuya gelirsek elimde cihazda takılı olandan harici başka sıfır SSD ve bir tanede HDD disk var. İkisi ile de sıfırdan Windows 10 kurup test ettim sonuç aynı. Yani disk kaynaklı bir sıkıntı olduğu düşünmüyorum.

Tüm sistemini belirt. Ayrıca 1 saat nasıl sürüyor? Pek mümkün değil. Sağlam bir disk ile dene.

i5 4210U işlemci, 4*2 8 GB 1600MHz Hynix marka RAM, GT840M ekran kartı var sistemde. Normalde kullandığım SSD Adata SU650. 1 saat konusunda ise şifre girme ekranına gelmesini kastettim. Gerçekten bilgisayarın açılması yaklaşık 1 saati buluyor. Bilgisayarı Office programında sunu hazırlamak için kullanmıştım en son. Sonrasın da ise normal bir şekilde sıkıntısız kapatmıştım. Ertesi gün açmaya çalıştığımda bu haldeydi. Disk konusunu ise yukarıda başka bir arkadaşa cevap olarak yazmıştım ama tekrardan buraya da yazayım. Kutusundan yeni çıkardığım James Donkey JD120 model sıfır bir SSD disk ve boşta duran başka bir HDD disk ile Windows 10 kurarak denedim sonuç aynı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı