Liberalizm ile Gelişmeyen Bir Ülke Var mı?

Liberal

Hectopat
Yer
🐬
Bana liberalizm ile gelişmeyen bir(1) tane ülke söyleyin, ben liberalizmi bırakacağım. Söz veriyorum. Liberal olmayan herkese meydan okuyorum! Varsa gösterin. Bazı ılımlı solcular, İskandinav ülkelerini sosyal demokrat olduğunu söylüyorlar. Bu yalandır. İskandinav ülkelerindeki devletin, fabrika açtığını gördünüz mü? Hayır! Sosyal demokrasi de karma ekonomik model vardır. Yani devlet de fabrika açar. İskandinav ülkeleri, Dünya'nın en kapitalist ülkelerinden birisidir. ABD'den bile daha kapitalistlerdir. İşçi haklarının korumak içinde Türkiye'ye sermaye çekmeniz gerekir. Singapur 2020 yılında 59 milyar dolar cari fazla vermesine ve pandemi olmasına rağmen 55 milyar dolar yabancı yatırım çekti. Bu cari fazla veren bir ülke için yüksektir. Cari fazla veren bir ülke genellikle diğer ülkelere yatırım yapar. Ama Singapur, ekonomik konuda en özgür ülke olduğu için inanılmaz yabancı yatırım çekiyor. Türkiye ise 2020 yılında 4 milyar dolar yabancı yatırım çekti. Bu rakam çok düşüktür. Mesela 2007 yılında 20 milyar dolar yatırım çekmişti. Ekleme yapayım. 2021 1.çeyreğinde(ocak-şubat-mart) Singapur, 26 milyar dolar daha yatırım çekti.

Dünya'nın en kapitalist ülkesi Singapur. Türkiye 78. sırada. Yani kapitalist ülke değiliz. Kapitalist ülke olan Singapur'da işsizlik %2,7. Türkiye'de işsizlik %22,4 (atıl işgücü oranı/gerçek işsizlik) %22,4 açıklayan da TÜİK. Ekonomik özgürlük yani kapitalizm demektir.

Kaynak: Economic freedom, overall index by country, around the world | TheGlobalEconomy.com

Ayrıca pandemi döneminde en çok yardım yapan ülkeler Kapitalist ülkelerdir.

Liberalizmi merak eden arkadaşlar için: Liberalizm nedir?

Dosya Ekleri

• turkiye-pandemide-halkina-en-az-destek-veren-ulkeler-arasinda-869398-1.jpg
    34,2 KB · Görüntüleme: 909
Son düzenleme:

Gelişmekten kastın ekonomik refahsa evet liberal ülkeler ekonomik açıdan çok gelişmiş durumda fakat ben şahsi olarak liberal bir toplumda yaşamam insanların liberallerden neden nefret ettiğini anlamak için önce liberalizimin toplum ahlakına ne yaptığını anlaman lazım dostum.

İlk başta ahlak ne? Kime göre neye göre ahlak? Ahlak, matematik gibi kesin değildir. Göreceli bir kavramdır. Bu sebeple ahlak sebebiyle eleştirmen saçma.

Ee kanka ne yapalım Erdoğan'ın rüyasına girip "L İ B E R A L L İ K" mi diyelim? Ayrıca Türkiye hem ahlaki hem de ekonomik açıdan liberalliğin uygulanmasına hazır değil.
Niye hazır olmasın? Çin, Güney Kore ve Singapur bir anda ekonomik liberal politikalar uygulamaya başladı. TC niye hazır olmasın?

Hocam vallaha öncelikle muhtemelen beni solculukla suclayacaksin ama herhangi siyasi görüşü benimsemiyorum ve gerçekten burada tam olarak liberalizimin ahlakını tartisacagimizi zannetmiyorum o kadar salak değilsindir yani ahlakin evrensel olmadığını düşünecek kadar kuş beyinliysen hiç tartismayalim çünkü vakit kaybedemem ekonomik model olarak haklı olsanda liberal bir toplumun silahlanma ve onlarca ahlakı konuyu oluşturmakta başarısız olduğunu kabul eden onlarca liberal arkadaşım var onlar liberal sen liboş oluyorsun.
İsmini liberal yapmadan önce keşke biraz kafa patlatsaymissin kardeşim 15 yaşında atsız 20 yaşında babası asgari ücretle çalışan liberal gibi konuşuyorsun çünkü

Ahlak evrensel değildir. Basit bir soru: Eşcinsellik kötü bir şey midir? Orta doğuluya sorsan kötüdür. ABD'deki kişilere sorsan kötü değildir. Bak evrensel değilmiş. İstisnalar elbette vardır. Ahlakın evrensel olduğunu söyleyenler kuş beyinlidir.
Babam asgari ücret almıyor; patron. Siyasi ideolojiler üzerine ve ekonomi üzerine çok düşündüm. Sana ekonomi dersi de veririm. Liberalizmde hukuk devleti diye bir kavram vardır. Öyle asayiş bozukluğu sistemi değildir.

Birader sen gerçek misin yoksa sürpriz yumurtadan mi çıktın bende o zaman bütün dinler yalanciligi ve hırsızlığı kınar ahlak evrensel derim Ahlak'ı ele alırken Arap ülkelerini ele alma onlar ahlaksız köpekler çünkü.

Hah ikinci olarak düşündüğüm siniftansin ekonomi dersi verecekmis sen liberal ütopyan hakkında hayal kurmaya devam et güzel kardeşim eski Akp'li bir genel başkan eminim harika temsil eder bu sistemi her ülkeyi ABD zannediyorsunuz ya harbi şaka gibisiniz.

Ben ne dedim: "İstisnalar vardır" dedim. Yazımı bir daha oku.
Sen ABD'yi benim kadar da eleştirmemişsin. Bir örnek: Kapitalizme Eleştiri

Ben ne dedim: "istisnalar vardır" dedim. Yazımı bir daha oku.

Evet istisnalar vardır fakat bu yönde değil evrensel ahlakı öğeler dinlerden bağımsız olarak söylüyorum hemen hemen evrenseldir istisnalar evrensel olmadığı yönde gerçekleşiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…