Büyük ihtimalle kablolarınız sıkıntılı. Kablonuz mahallenizdeki direkten geliyordur, onu bulup elektrikçiyle halledebilirsiniz.Merhabalar, ASUS DSL-N16 model bir modeme sahibim. 2021'in haziran ayına kadar ADSL altyapısıyla beraber Türk Telelekom'un 16 Mbps'ye sahip bir paketini kullanırken yine Türk Telekom üzerinden VDSL altyapısı üzerinden 24 Mbps'ye geçmeye karar vermiştik. Daha sonrasında modemim IP alamadığından ötürü bize "altyapınızdaki kablolar çok eski, 24 Mbps hızını kaldıramıyor ve bu yüzden modem IP alamıyor, hızınızı 16 Mbps'ye düşürün" dediler. Bu durumu farklı bir konuda değinmiştim ama bir sonuca ulaşamadığım için sorunumu şimdi daha fazla görsel ile daha genel anlatıp tekrar konu olarak açmaya karar verdim. 2022'nin şubat ayının sonunda da paketimizin taahhüdü bitti. Benim en başta çözülmesini istediğim konu VDSL altyapısını tam verim ile kullanamamam. Yine forumlarda gördüğüm kadarıyla bunun için eve ankastre kutusundan yeni bir kablo çekilmesi gerekiyormuş ama müstakil evde oturduğumdan dolayı apartman girişlerinde bulunan ankastre kutuları gibi bir şeye sahip değilim ya da nerede olduğunu bilmiyorum. Sorunun çözümü için her türlü soruya ve öneriye açığım.
Eki Görüntüle 1348810
Eki Görüntüle 1348814
Eki Görüntüle 1348815
Eki Görüntüle 1348828
Eki Görüntüle 1348822
Eki Görüntüle 1348830
Aynen öyle bir direk mevcut 10-15 metre yakınımızda. Sokaktaki direkten kabloyu eve çekebilir mi elekrikçi? Hem maliyeti ne olur?Büyük ihtimalle kablolarınız sıkıntılı. Kablonuz mahallenizdeki direkten geliyordur, onu bulup elektrikçiyle halledebilirsiniz.
Maliyetini bilmiyorum, kutu bir tık uzakmış. Cat6 ile değiştirmeniz gerekiyor ama kaliteli kablo ile, Nexans, Ugreen gibi. Elektrikçi halleder, yeter ki işten anlasın.Aynen öyle bir direk mevcut 10-15 metre yakınımızda. Sokaktaki direkten kabloyu eve çekebilir mi elekrikçi? Hem maliyeti ne olur?
Tamamdır hocam çok teşekkür ederim. Son olarak dediğim gibi müstakil evde oturduğumuzdan dolayı evin içindeki kabloların da değişmesi gerekir mi? Ya da değişip değişmemesinin gerektiğini nasıl anlayabiliriz?Maliyetini bilmiyorum, kutu bir tık uzakmış. Cat6 ile değiştirmeniz gerekiyor ama kaliteli kablo ile, Nexans, Ugreen gibi. Elektrikçi halleder, yeter ki işten anlasın.
Kablodaki ek yerlerine bakın. Siyahlanma, paslanma falan varsa o yerleri tekrar yapabilirsiniz. Kablo sizin eve anladığım kadarıyla kalın siyah kablodan ince kabloya ek yapılmış şekilde geliyor doğru mu?Tamamdır hocam çok teşekkür ederim. Son olarak dediğim gibi müstakil evde oturduğumuzdan dolayı evin içindeki kabloların da değişmesi gerekir mi? Ya da değişip değişmemesinin gerektiğini nasıl anlayabiliriz?
Yani şöyle izah edeyim: Normalde bizim bu hat direkt olarak evlerimizin bitişik olduğu yan komşumuzdan geliyordu. Komşumuz evini tadilata aldı ve tadilat sırasında bizim eve bağlı olan kabloları işçiler sökmüş. Ondan sonrasında şimdiki hattımız 10-15 metre uzaklıktaki, yolun altından çıkan kalın siyah kablolar ile bağlı elektrik direğinden geliyor. Oradan da en yakın evin üstündeki ,tahminimce, küçük bir ankastre kutusuna, oradan sonra da ince bir kablo ile önce tekrar direkten, daha sonrasında da yan komşumuzun çatısı üzerinden bizim evin çatısından bağlantı kurmuşlardı. Yani sizin dediğiniz gibi sanırım önce kalın kablodan ankastre kutusuna, oradan da ince kablo ile bizim eve. Eğer tam anlaşılmadıysa kuş bakışı bir görsel ile tekrar anlatmayı deneyebilirim.Kablodaki ek yerlerine bakın. Siyahlanma, paslanma falan varsa o yerleri tekrar yapabilirsiniz. Kablo sizin eve anladığım kadarıyla kalın siyah kablodan ince kabloya ek yapılmış şekilde geliyor doğru mu?
Böyle bir durumda böyle bir hız almanız sanırım normal. Komşunuz evi tadilata almadan önce değerler normal miydi? Kablo değişseniz bile düzelmeyebilir çünkü belki de oradaki ankastre kutusu farklı, uzak bir dolaba bağlı olabilir. Mümkünse o ankastre kutusunun yakınındaki evleri sorgulayabilir misiniz?Yani şöyle izah edeyim: Normalde bizim bu hat direkt olarak evlerimizin bitişik olduğu yan komşumuzdan geliyordu. Komşumuz evini tadilata aldı ve tadilat sırasında bizim eve bağlı olan kabloları işçiler sökmüş. Ondan sonrasında şimdiki hattımız 10-15 metre uzaklıktaki, yolun altından çıkan kalın siyah kablolar ile bağlı elektrik direğinden geliyor. Oradan da en yakın evin üstündeki ,tahminimce, küçük bir ankastre kutusuna, oradan sonra da ince bir kablo ile önce tekrar direkten, daha sonrasında da yan komşumuzun çatısı üzerinden bizim evin çatısından bağlantı kurmuşlardı. Yani sizin dediğiniz gibi sanırım önce kalın kablodan ankastre kutusuna, oradan da ince kablo ile bizim eve. Eğer tam anlaşılmadıysa kuş bakışı bir görsel ile tekrar anlatmayı deneyebilirim.
Hocam çok ilginç sonuçlar elde ettim. Tadilat yaptığını söylediğim komşumun evini sorgulattığımda santralin 381 metre uzaklıkta olduğunu ve 47 Mbpsye kadar desteklediğini söylerken, elektrik direğinin dibindeki evleri sorgulattığımda santralin 900 metre uzaklıkta olduğunu ve maksimum 15 Mbps desteklediği sonuçlarına ulaştım.Böyle bir durumda böyle bir hız almanız sanırım normal. Komşunuz evi tadilata almadan önce değerler normal miydi? Kablo değişseniz bile düzelmeyebilir çünkü belki de oradaki ankastre kutusu farklı, uzak bir dolaba bağlı olabilir. Mümkünse o ankastre kutusunun yakınındaki evleri sorgulayabilir misiniz?
Bütün sitelerde böyle değil mi? Eğer öyleyse kablo değişmenize gerek yok, boşa masrafa girmeyin. Mecburen komşunuzun tadilatı bitirmesini bekleyip kablonuzu tekrar o kutuya aldırmanız. Ondan sonra değerlere tekrar bakarız. Duruma göre de kablo değişirsiniz.Hocam çok ilginç sonuçlar elde ettim. Tadilat yaptığını söylediğim komşumun evini sorgulattığımda santralin 381 metre uzaklıkta olduğunu ve 47 Mbpsye kadar desteklediğini söylerken, elektrik direğinin dibindeki evleri sorgulattığımda santralin 900 metre uzaklıkta olduğunu ve maksimum 15 Mbps desteklediği sonuçlarına ulaştım.