Line interactive UPS kullanılırken BIOS güncellemesi sırasında elektrik giderse sorun olur mu?

Alienware24

Zeptopat
Daha fazla  
Merhaba line interactive UPS alsam örnek veriyorum Tunçmatik Lite II 850 VA line ınteractive UPS. Bilgisayarımın BIOS'unu güncelerken elektrik gitti diyelim. Bir şey olur mu?
Bir de nasıl kullanılıyor? Mesela ben BIOS'u güncelledim işim bitti, nasıl kapatacağım veya bu cihazı nereye bağlayacağım hiçbir bilgim yok. Yardımcı olur musunuz?

Merhaba. UPS (Line-interaktif, on-line, off-line tipleri) elektrik şebekesiyle PC arasında bulunursa BIOS güncellemesini garantiye almış, bir kesinti olsa bile PC'ye giden elektrik kesilemediği için olumsuz bir durum olmamış olur. UPS'ler ev prizi ile PC arasında kullanılırlar. UPS'nin fişini topraklı elektrik prizine (topraklı uzatmasına) takıp UPS'nin arka panelindeki 220 VAC prizine ise PC'nin topraklı fişini (monitör+ PC + modem) takmak ve UPS'nin ON/OFF anahtarına basmak kesinti durumuna karşı hazırda (destekte) kalması için yeterli olacaktır. Modem adaptörü UPS'ye takılı olmazsa internet de kesilebileceğinden flash bellek yerine örneğin netten online (direk) güncellemelerde yine bir kesilme olur.

UPS'nin ON/OFF anahtarı açık iken elektriğin kesilmesi veya fişinin prizden bilerek/bilinmeden çekilmesiyle UPS'ler iç akü-inverterlerini devreye alacak, gelen elektriğin kesilmeden PC'ye verilebilmesini sağlayacak şekilde aktif olurlar. Elektrik kesilmediği sürece şebeke 220 volt elektriği bypass'la (PC'ye düz olarak iç grup rölelerle) verilir, akü-inverter bu esnada kullanılıp akü şarjı azalamaz, aksine akü şarjı gerekenden az ise aküler tam şarj oluncaya kadar iç akü şarj devresiyle yine devam eder. (Line-interaktif ve off-line tiplerinde) Ancak güç desteğinin belirli süreler (15-25 dakika) boyunca verilebilmesi için UPS aküleri en az 10 saat kadar prizde takılı kalıp şarj olmaları gerekir. Çünkü akü şarjı ne kadar az olursa destek süresi de o kadar kısa olabilir. Tam şarjlı akü/akülerle UPS'ler en az 15-25 dakika (kullanım kitapçığında bu yazılıdır) güç desteğini elektrik kesilmeden PC'lere verebilirler. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Peki sizce Online mı alayım yoksa line interactive'mi çünkü line interactive UPS modelleri birazcık daha geç devreye giriyor BIOS güncelleme esnasında sıkıntı olur mu bir de bu bypass ederek 220 VA düzgün elektrik verme Online olan modeller için geçerli değil mi sadece? Line interactive bunu yapıyor mu FSP'nin 1kva 900Watt Online UPS modeli var mesela ben bunu alsam benim monitör Max kulanında Watt değeri 72 kasamın güç kaynağı 750 Watt RTX 3070 Ti Ryzen 5 3600 klavye RGB mouse RGB LED lamba var 1 tane mouse pad RGB yeter mi 1kwa 900 Watt çünkü eğer Online alırsam ve yeterli gelmezse işlev göremez sonuçta Online aküdeki elektriği veriyor şebekeden alıyor eğer sistemin ihtiyacı olan elektrik daha fazla ise işlev görmeyecek. Doğru anlamışmıyım bana yardımcı olur musunuz tek istediğim şey BIOS güncellemesinde güvende olmak elektrik kesildikten sonra sistemimi güvenli şekilde kapatmak ve voltaj dalgalanmasından yüksek-düşük korunmak FSP'nin 1K VA 900Watt Online UPS modeli tüm bu dediklerimi yapıyor ama 1kva 900 Watt yeter mi rahat? O yüzden korkuyorum bir de eğer line interactive UPS de varsa bu fonksiyonları yerine getiren önerir misiniz bir model uzun oldu ama çok yardıma ihtiyacım var çok teşekkürler şimdiden.

Merhaba. Bakın, online UPS tipi tam olarak o şekilde değildir, sürekli akü-inverterden PC'yi AC>DC DC olarak şebekeden bağımsız beslediği için şebekedeki olası parazitlerden hiç etkilenmiyor bu tiplerle, ama fiyatı line-interaktife göre her zaman daha yüksek oluyor. Çünkü daha yüksek kapasiteli akü ve inverterin 24/24 aat devrede kalabilecek dayanımda olabilmesi söz konusudur. Çok kaliteli sistemler, bu yüzden sıradan line-interaktif UPS'lerle beslenmeyip bu amaç (şebekedeki parazitler, şebekedeki harmonikler gibi diğer etkilenimlerle, vb.) göz önüne alınırsa online satın alınıyor, sizde ise böyle hassas bir durum hiç yoktur ve line-interaktif tiplerin kesintide devreye girme hızı oldukça yüksektir, bu nedenle BIOS güncellerken hiçbir sıkıntınız olmaz, hiç merak etmeyin.

VA gücü seçimi watt toplamı olarak karşılığı en üstteki calculator'e göre (güç faktörünü boş kutuya koyarak) seçilen UPS'nin VA>watt karşılığı olarak kolayca bulunabilir. en düşük (az kalitelilerde) bu değeri 0.6 alıp UPS VA'sını en alt güç faktörü değerinden seçebilirsiniz. 1000 VA veya 1200 VA'lık UPS lerin kısa süreli olan elektrik kesintilerinde sisteminizi her ikisi de destekler, 1000 VA olanı örneğin 23 dak. desteklerse 1200 VA olanı 26 dak. olarak bu destek süresi değişir, yani net 15 -20 dak. kadar elektrik kesildiğinde PC'yi mağdur etmemek için her zaman yeterli zaman olur. BIOS güncellemesi için 1000 veya 1200 VA line-interaktif tipi tercihen seçebilirsiniz. Elinizdeki toplam sisteme her ikisi de çok az destek süresi farkıyla yine yeter ve kesintilerde mutlaka destekleyip çalıştırır. Makelsan veya tunçmatik iyi olan markalardandır, örneğin. 1200 VA 'lık olanı tercih etmeniz daha iyi olur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Anladım peki o zaman ben line interactive UPS alıyorum sizin dediğiniz markalardan 1200 VA olan modelden. Bir de son olarak regülatör görevide görecek değil mi eğer görmüyorsa dalgalanmadan nasıl koruyabilirim cihazları bir de akım korumalı priz alsam (uzatmalı)UPS ona taksam problem olmaz değil mi?
Hangisini almamı önerirsiniz?

Dosya Ekleri

• Screenshot_20211112-232602_Hepsiburada.jpg
    40,3 KB · Görüntüleme: 37
  • Screenshot_20211112-232655_Google.jpg
    44,3 KB · Görüntüleme: 39
Son düzenleme:
Evet, line-interaktif UPS'ler ayni zamanda regülatör görevi de görüyor, ayni düşündüğünüz gibi, şebeke akımını beğenmediğinde akü-inverter devreye girip kendisi direk AC üretmiş oluyor, yani küçük dalgalanmalarda regülatör görevi vardır. Büyük (aşırı) piklerde artı yöndeki üst pikler için akım korumalı bir prizi de alıp kullanırsınız ek olarak. Yani büyük piklerde sadece UPS'dekine güvenmeyerek akım korumalı prizleri de satın alırsınız. Böylece bu şebekede çok düzenli dalgalanmalar yoksa eğer direk regülatöre de gerek yoktur, line-interaktif UPS ve akım korumalı prizle küçük sorunlu dalgalanmalar ve artı yöndeki pikler sorun olmayıp aşılmış oluyor. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Bilginiz ve ilginiz için çok teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…