Linux dağıtımı önerisi ve dual boot

Makaleler
3
Arkadaşlar merhaba, birkaç soru sormak istiyorum izniniz ile.
(İşletim sistemin şu anda W10 UEFI kurulum)

• Windows 10 ile birlikte Linux aynı anda kuruluyor mu? ( W7 ile birlikte kuruluyordu)
  • Hangi Linux sürümünü kurmalıyım? Amacım; Linux öğrenmek. Kod bilgim yoktur.
  • Tıklamayla arayüzü gelişmiş, driver problemi olmayan bir sürüm istiyorum.

Velev ki Linux'u kaldırmak istedim, (Linux kurarken boş bir sürücü oluşturup sadece ona ayıracağım) kaldırdıktan sonra boot açılışı bozulur mu? W10 eskisi gibi sorunsuz tek kullanabilir miyim?
Daha önce kurduğumda boot problemi yaşamış W7 sürümüne de format atmak durumunda kalmıştım.

Son düzenleme:
OEM lisans ile aldığınız bir bilgisayarınızın lisans ile ile ilgili sıkıntı yaşamasını istemiyorsanız UEFI olarak kurulum yapmalısınız. Ve evet Windows 10 ile dual boot olarak kurulabiliyor. Bir de Linux dağıtımları sürüm olarak geçmiyor. Onlara dağıtım diyoruz. Dağıtım olarak ise Linux Mint öneririm. Driver sorunu yaşamazsınız. Yaşar isen aygıt üreticisinin sitesinden kurabilirsiniz. Mint Windows'a da benzer. Kolay öğrenirsiniz. Zaten Ubuntu tabanlı ki Ubuntu da baya popüler bir Linux dağıtımı.
Son olarak doğru olarak kurulursa boot ile ilgili sıkıntı olmaz.

Windows 10 UEFI şekilde kuruluysa Linux dağıtımınıda aynı şekilde UEFI olarak kurun. Ben bootloader olarak dağıtımla gelen grub'u kullanmadım, anakartın bootloaderını kullandım ve sorunsuz şekilde işimi gördü. Dağıtım olarak Ubuntu'yu öneririm. BIOS'tan varsayılan olarak başlamasını istediğiniz işletim sistemini başa alırsınız. Diğer işletim sistemine geçmek istediğiniz zaman bilgisayar açılırken boot menüsüne girer ve seçersiniz. Ubuntu'yu kurarken bootloader'ın kurulacağı bölümü, Ubuntu'yu kuracağınız bölüm olarak seçinki bölümü formatladığınızda listenizden kalksın. Anakartınızın UEFI desteği yoksa Ubuntu kurulu bölümü sildikten sonra Windows kurtarma diskiyle bootloader'ı tekrar yüklemeniz gerekebilir. Bootloaderı tekrar yüklemeniz gerek kalmadan Ubuntu'yu silme seçeneğiniz vardır belkide bu konuda çok bilgim yok açıkcası. Ubuntu'dan devşirme dağıtımları başlangıçta kullanmanı tavsiye etmem, masaüstü arayüzü hoşunuza gitmezse farklı bir arayüzü aynı dağıtımla deneyebilirsiniz. Ve bu Windows'a tema kurmaya benzemez, tamamen sorunsuz şekilde çalışabilirler ve aralarında geçiş yapmak oldukça kolaydır.

Bu incelemeleri incelemeni öneririm. Sana biraz fikir verir. Linux Mint veya Ubuntu tavsiye ederim. Kullandığım ve memnun kaldıklarım bunlar. Linux Mint ve Ubuntu kurduğum zaman sürücü sorunu yaşamamıştım. Sorun yaşayacağını düşünmüyorum.
Pisi Linux incelemesi
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Linux Mint incelemesi
Linux dağıtımlarından Elementary OS İncelemesi

UEFİ kurulum ile ikisini aynı anda kurabilirsiniz. Başlangıç için Ubuntu kullanın çünkü teknik destek olanağı çok fazla. İstediğiniz zaman kaldırırsınız ve sorun yaşarsanız bizimle paylaşın sorunu beraber çözeriz.

Linux ve dağıtımlarında Driver proglemi yoktur. Otomatik olarak tanır sisteminizi.

Buradan her türlü sorunuza yanıt bulabilirsiniz : Ubuntu Türkiye Wiki

Arkadaşlarım şu anda W10 UEFI olarak kurulu ilk mesajı düzelterek ilave ettim.
Genelde duyduklarım ise ubuntu, mint ve debian.
Tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum konunun en sonunda karar verip yükleme işlemini yarın tamamlayacağım.

İlk defaysa çok sorununuz olacak Ubuntu tekrar önerme gereği duydum Wiki sayfasına göz atın. Genelde çoğu sorun orada hal olur olmazsa burada konu açın ben yardımcı olayım. Olmazsa ubuntu forumu mevcut orası çok aktiftir.

Terminali açıp "xrandr -s 1280x1024 -r 144" yazdığınızda bu sorunu halledebilirsiniz. Burada ekran çözünürlüğünü kendinize göre ayarlayın. Bunun yanında sistem ayarlarında da Hz ayarı var.

Terminali açıp "xrandr -s 1280x1024 -r 144" yazdığınızda bu sorunu halledebilirsiniz. Burada ekran çözünürlüğünü kendinize göre ayarlayın. Bunun yanında sistem ayarlarında da Hz ayarı var.

Rate 144.0 Hz not available for this size hatası veriyor bu boyut uygun değilmiş :/

Sorunu çözdüm, nvidia panelin de varmış gözümden kaçmış teşekkürler.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…