Linux DE yerine WM kullanmak için hızlı başlanabilecek kılavuzlar var mı?

Hyosuke

Hectopat
Hesabımda, internetimde ya da Google'da problem olsa gerek ki aradığım şeye doğru dürüst bir tane bile kılavuz bulamıyorum.

Evet şaka gibi ama bunu yazmaya başlarken tekrar arattım ve bu sefer dokümanlar vs geldi karşıma.

Evet I3WM dokümanlarına bakıyorum da uçak paneli kullanmak gibi diye düşündüm. Hani böyle ne bileyim yemek yapmayı bilirsiniz ama et yemediğiniz için etli yemekleri bilmezsiniz ya, ben de öyleyim bu WM konusuna. Hatta kwin değişmeye kalktım değişmedi, değişti buga girdi falan.

Türkçe kaynak yine yok, veya bendeki problemden dolayı ben göremiyorum.

Bir tane video buldum, adam benim Arch kurmaya ayırdığım süreyi sırf masaüstü dosyası özelleştirmeye ayırıyor.
Aradığım şey eğer kendimize özel ayarlama şart değil ise bir tane ayar atıp onunla kısa bir deneyim yaşamak.

Nasıl yapıldığını veya yapılamayacağını bilen varsa, bir ışık yakarsa çok sevinirim.

Not: Şu en üstteki problemi kendim de çözerim, mümkün olduğunca ana amaçtan sapmadan yorumlayın lütfen.

Aslinda i3 yerine awesomeWM kullanabilirsiniz, daha kolay diye dusunuyorum. Hatta kofteistkofte'nin guzel bir config dosyasi var.
Awesome wm için açacaktım aslında konuyu ama i3wm hakkında daha fazla döküman var diye daha kolay olduğunu düşündüm.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dakikalardır arama yapıyorum ve kanalına girip awesome yazınca anca çıktı video. Videoya göz atıyorum şimdi, teşekkürler.

Pencere yöneticili oturum istiyorsunuz galiba, öyle anlıyorum.
i3 klavye kullanmak içindir, daha doğrusu klavye ile oynamak içindir, sistem kullanmak için değildir.
Awesome ise pek farklı sayılmaz, o da kutularla oynaşmak içindir.
Gerçek bir pencere yöneticisi kullanmak istiyorsanız, Openbox, JWM ve biraz da İcewm kullanabilirsiniz.
Örneğin burada Openbox için anlatım var, burada JWM için çok farklı paylaşımlar var.

Dotfiles dediğimiz bir şey var. Bunlar windows manager'ın config dosyalarıdır. Eğer sen birinin dotfiles dosyasını kendininkine atarsan, onunki gibi bir masaüstün olur. Burada dikkat edilmesi gereken bir şey var. Dotfiles'ını aldığın kişi genelde alta şöyle yazar: "notifications:xxx, theme:nord, terminal:terminator, launcher:dmenu" gibi. Eğer dotfiles'ı atıp onunki gibi olmasını istiyorsan adamın kurduğu gerekli her şeyi kurman gerekiyor demektir. Eğer kişi gerekli paketleri belirtmemişse kendisine ulaşıp bunları sorabilirsin. Sana güzel 2 tane reddit sayfası bırakıyorum, girip bir dolaş oralarda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…