Linux disk yapılandırması nasıl yapılır?

708176

Femtopat
Linux disk yapılandırması yaparken karşıma birçok seçenek çıkıyor.

Ekran görüntüsü_2023-09-17_23-32-31.png

Bunların ne olduğunu araştırdım ama tam olarak adamakıllı bir cevap alamadım, ben her şeyi / (root) altına kurmak istiyorum ama Windows uygulamalarını da çalıştıracağım ve sanırım bunun için FAT32 denen şeye de ihtiyacım varmış, ayrıca BIOS bölgesi ve UEFI bölgesi oluşturmadan yaparsan sorun çıkar diyor o bölgelere ne kadar alan ayırmalıyım? Ayrıca bağlama noktası nedir?

Sanal makine için fazla kasıyorsun.
Windows uygulamalarını da çalıştıracağım ve sanırım bunun için FAT32 denen şeye de ihtiyacım varmış
Sanal makine için geçerli değil o.
ayrıca BIOS bölgesi ve UEFI bölgesi oluşturmadan yaparsan sorun çıkar diyor o bölgelere ne kadar alan ayırmalıyım?
BIOS bölgesi ne? EFI için 500 mb ver geç.

Bunların ne olduğunu araştırdım ama tam olarak adamakıllı bir cevap alamadım

Onlar dosya sistemi. Btrfs dosyaların geçmişini de saklayan APFS benzeri bir şey. Ext dosya sistemi standart, ext4 seç kur.

Sanal makine için fazla kasıyorsun.

Sanal makine için geçerli değil o.

BIOS bölgesi ne? EFI için 500 mb ver geç.

Onlar dosya sistemi. Btrfs dosyaların geçmişini de saklayan APFS benzeri bir şey. Ext dosya sistemi standart, ext4 seç kur.
Ana sistemime kuracağım bilgisayarı bozmayayım diye sanal makine kurdum.

Bios bölgesinin ne olduğunu öğrenirseniz banada söyleyin ama EFI gibi önemli birşey sanırım bu 2'si olmadan kurulmuyor.

Bilgisayarda windows için olan uygulamalarıda çalıştıracağım, bunun için fat32 gerekiyor diye biliyorum eminmisiniz sadece ext4 kullanmam gerektiğine?

Ayrıca bağlama noktası diye birşey var onunda ne olduğunu söylerseniz sevinirim.

Sanal makineye kuruyorsunuz, direkt kurabilirsiniz aslında.
Bilgisayarı bozmamak için deneme amaçlı kullanıyorum ana sistemimede kuracağım.

Ayrıca bağlama noktası diye birşey var onunda ne olduğunu söylerseniz sevinirim.
Bölümün sistemdeki amacı.

Otomatik yapılandırma kullan. Windows ile beraber falan çalışmasın sanal makinede. Ana makinene kuracağın zaman uğraşırsın bölümlendirmeyle.

Her halükarda /boot'a 1GB, UEFI ise /boot/EFI'ye 500 MB, Sisteme 30 GB yani /, kalanı da sana /home.

Otomatik yapılandırma kullan. Windows ile beraber falan çalışmasın sanal makinede. Ana makinene kuracağın zaman uğraşırsın bölümlendirmeyle.

Her halükarda /boot'a 1GB, UEFI ise /boot/EFI'ye 500 MB, Sisteme 30 GB yani /, kalanı da sana /home.
/Boot nedir?

/home bölümüne ayırdığım, müzikler metin dosyaları ve resimler gibi şeyler için anladığım kadarıyla, bilgisayara indirdiğim şeyler / bölümünde yer kaplayacak değilmi?

Otomatik biçimlendirme yapınca "dosya sistemi" yanında garip yazılarla dolu başka bir disk var ve içine giremiyorum bir tek program yüklerken otomatik o diskin içindeki games dizinine kaydediyor ve o sırada isminin z olduğunu görüyorum.

O kadar uğraşmasına gerek yok. /boot/efi için 500 MB, swap RAM kadar, gerisi de "/" verilir geçilir. Genelde böyle yaparım, home ayrı gerekirse zaten söküp alır içinden arkadaş diye düşünüyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı