Linux Kaldırma

ANFOTER

Hectopat
İyi günler Technopat!
Linux ile alakam olmamasına rağmen deneme amaçlı Linux mint 17 kurdum ve şöyle bir göz gezdirdim. Ardından tekrar kaldırdım ve sistemimdeki mevcut Windows 10 da başlatmayı denediğimde ''grub'' diye siyah bir ekran geldi. Boot seçeneklerinden Windows Boot Manager seçmeden windowsa ulaşamıyorum. Tekrar Linux kullanmak gibi bir niyetim yok ve başlangıçta (olması gerektiği gibi) Windows açılmasını bekliyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Öncelikle şuna GNU/Linux deyin. Keşke Mint'i OS-Uninstaller kullanarak kaldırsaydınız, böyle sorunları hiç yaşamazdınız. Şu anda yapacağınız iş boot-repair diye bir yazılım vardı onu araştırın, sorununuzu çözebilir.

Bir flash belleğe Windows 10 kurulum diskini yaz. Sonra usb den başlat ve başlangıç onarmayı seç. Belki yardımcı olur.

Başlangıç onarma çalışmazsa disk üzerinden komut istemi ile şu komutları girin.
bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot
[TBODY] [/TBODY]

Son düzenleme:
Linux Mint yüklediğin USB'yi tak ve sistemi canlı olarak başlat. Daha sonra boot repair adlı paketi kur. Advanched Mod'u işaretle ve uygula. Bu kadar:matrix:

Yahu arkadaş ; Windows Boot manager diye bir seçenek varsa sistemi UEFİ kurmuşsun demektir. Dolayısıyla Bios içerisine gir ve Windows Boot Manager'i boot sıralamasında ilk sıraya al ve kaydet. Hepsi bu.

Öncelikle şuna GNU/Linux deyin. Keşke Mint'i OS-Uninstaller kullanarak kaldırsaydınız, böyle sorunları hiç yaşamazdınız. Şu anda yapacağınız iş boot-repair diye bir yazılım vardı onu araştırın, sorununuzu çözebilir.
Ha Linux ha GNU/Linux ne fark eder? İkisi de doğru kullanım. İsteyen istediğini kullanabilir. Mesela ben Linux kullanımını tercih ediyorum.

GNU/Linux kelimesi gereksiz uzatma gibi geliyor ve basitçe Linux demeyi tercih ediyorum. Ve kim ne derse desin cienyu, linuks kadar ilgi çekici bir telaffuz değil.

Sanki Linux'un tek sorunu GNU/Linux değil de Linux olarak telaffuz edilmesi.

GNU/Linux adının propogandasını yapmaktansa Linux'un eksiklerini kapatmak veya kendi Hurd kernelınızı adam etmeye çalışmak daha mantıklı değil mi?

Neyse konuyu açan arkadaşın sorusuna cevap verirsek UEFI modunda kurulmuşsa boot önceliği değiştirilerek kolayca düzeltilebilir.

Eğer legacy modda kurulmuşsa şu konudakileri yapman gerekiyor:

Windows 7 : Hasar Görmüş MBR Kaydını Onarmak enpedi-Windows 7

Ha Linux ha GNU/Linux ne fark eder? İkisi de doğru kullanım. İsteyen istediğini kullanabilir. Mesela ben Linux kullanımını tercih ediyorum.

GNU/Linux kelimesi gereksiz uzatma gibi geliyor ve basitçe Linux demeyi tercih ediyorum. Ve kim ne derse desin cienyu, linuks kadar ilgi çekici bir telaffuz değil.

Sanki Linux'un tek sorunu GNU/Linux değil de Linux olarak telaffuz edilmesi.

GNU/Linux adının propogandasını yapmaktansa Linux'un eksiklerini kapatmak veya kendi Hurd kernelınızı adam etmeye çalışmak daha mantıklı değil mi?

Neyse konuyu açan arkadaşın sorusuna cevap verirsek UEFI modunda kurulmuşsa boot önceliği değiştirilerek kolayca düzeltilebilir.

Eğer legacy modda kurulmuşsa şu konudakileri yapman gerekiyor:

Windows 7 : Hasar Görmüş MBR Kaydını Onarmak enpedi-Windows 7

Öncelike GNU ciyenyu, nu falan gibi telaffuz edilmiyor. Gınu gibi söyleniyor, GNU'nun babasından dinleyebilirsiniz.
Bu arada bence linuks minuks falandan kırk kat daha cool gınu :cool:. Sonraki sözünüze cevabım ise Linux'un eksiklerinin GNU/Linux'a Linux deyip geçerek kapatılamayacağıdır çünkü GNU/Linux'a Linux diyenler sağolsun insanların RMS Reis'ten, GNU projesinden, FSF'ten haberleri olmuyor; özgür yazılım fikri (dört özgürlük gibi özgür yazılım fikrinin en temelleri bile), telif hakları ve yazılım patentleri gibi konuların muhabbeti açıldığında şaşkın şaşkın bakıyorlar. GNU/Linux'a geçmenin tek sebebini daha güvenli, kararlı, kullanımı kolay, pek çok güzel özelliklere sahip diye algılıyorlar. Tüm bunlardan haberdar olmadan Linux'un gediklerinden biri olan özgür olmayan yazılımlar içermesi sorunundan haberdar bile olamazlar! Neyse Linux deyip geçmeyen GNU/Linux diyen insanlar sayesinde bunlar da duyulmaya başlandı ve Linux'un en büyük gediği dolduruldu, ilk yayınlanması bundan yaklaşık yedi yıl önce olan Linux-libre ile. Umarım bunun benim takıntım, fantezim olmadığını anlatabilmişimdir :kitapkurdu:.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı