Ben yaklaşık üç yıldır glinux kullanıyorum, arkadaşlarıma öneriyorum ama bir şeylerin yüklenmesi zor, terminal var, oyun oynanmaz gibi şeyler diyorlar. Anlatıyorum çoğu dağıtımda neredeyse hiç terminal açmana gerek yok, pek çok oyun Glinux'ta daha iyi çalışıyor, uygulama yüklemek o kadar da zor değil ama yok kafalarına yerleşmiş artık. O ön yargılar yıkılmadıkça glinux kullanımı hızla artmayacak.
"Terminal veya komut satırı" adı önemsiz. Birçok sistem güvenlik işlemlerini hala komut satırından yapıyorum. Tabii buna DOS'dan gelmem de etken mi bilmiyorum. Telefon'umun ekranını PC'ye aktarmak için BAT dosya kullanıyorum.
Birçok eski yeni virüsler hala komut satırı haricinde görüntülenmiyor. Biilinmeyen dosya içeriğinin ilk sayfalarının görüntülenmesini DOS'dan yapmak çok daha güvenli.
Bana göre yakın tarihe kadar Ad'nin recovery işlemi komut satırı haricinde yapılamıyor idi. Tam recovery için GUI varsa da bilgim yok. Çünkü o tür bir farm da çalışmadım.
2000'de Oracle'ın recovery eğitiminde GUI'den recovery anlatılırken özellikle komut satırından yapılması öneriliyor idi. Çünkü doğru komutu bilen birinin hata yapma ihtimali çok düşük.
Şu an birçok Windows kullanıcısı FAT32/NTFS'in ne olduğunu bile bilmiyor.
Windows sistemin neden yavaşladığını anlatmak veya searchındex'in gereksizliği anlatmak imkansız.
2007 exchange beta tanıtımında her mail için 5Klık bir log dosyası oluşturduğunu anlattıklarında sorum şu idi? Büyük Farm'larda bu log dosyalarını saklayacak disk ve index'leyebilecek fat hangisi dedim? Cevap suskunluk idi. O log yapısından vaz geçildi diye biliyorum. Ülker, Lotus'dan Exchange'e geçtiğinde birçok bilinçli kullanıcı isyan etmişti. Değişim kaçınılmaz.
Windows server ayarları gerçekten çok güzel ve kolay. Özellikle file server ve GRUB yapılandırması oldukça zevk ile yapılıyor. Admin'ler bu ayarları yaparken ekrana bile bakmadan yapıyorlar. Ama gel gör güvenlik sorunu çıktığında, kullanıcıların oyun dosyalarını yedeklemek - mükerrer dosyalarını kopyalamak istediklerinde ortaya çıkan güvenlik ve das kapasite sorunlarında herkes ciyaklamaya başlıyor.
Ben hala büyük farmlar için think Client mantığının en güvenli bir yapı olduğunu düşünen fosillerden biriyim.
Warez hayatımıza değil ruhumuza işlemiş.
2000'lerde firmalar otomasyon ve Barcode'lu sisteme geçmeye çalıştığında, birçok çalışan isyan etti. Bilgisayarlar işimizden edecek diye. Şahsımı defalarca farklı alakasız konular ile şikayet ettiler. Çünkü implemantasyonu ben yaptırıyordum.
Ama gel görki her bölüme bilgisayar bilen vardiyalı yeni elemanlar alındığında, mesai sonrası kullanımını anlatmam için yalvarmaya başladılar.
Hatta güzel bir örnek; ülker bayi otomasyon projesinde bayiler isyan etmişti. Ama 3 ay sonra müfettişler beni arayıp teşekkür ediyorlardı. Eğitimlerim ile 40 çeşit ürünü 3 ayda 65 çeşide çıkarmışlar yıllık hedeflerini 120 çeşide çıkarmışlar ve aynı sezondaki zayi sayısında %20 azalma olmuş idi. Tahsilat süreleri %50 azalmış idi 3 ayda.
Teknoloji kullanımı, bilinçli bir şekilde uygulanırsa çok üstün performans elde edilir.
... firması çok ucuza sattığı toplama bilgisayarlar ile ülkeyi çöplüğe çevirdi. Satılmayan ve kadar sorunlu anakart ve eski işlemciler ile ucuz bilgisayarları satıp şuan ülkedei teknoloji devi holding olarak isimleri geçiyor....... Ama ülkeyi elektronik çöplük yaptılar. Tek faydası bu eski döküntü bilgisayarlar ile çok kişi evine bilgisayar aldı ve insanların eli mouse tuttu. Aldıkları en pahalı bilgisayarı bile 1 ay geçmeden upgrade etmeye çalışmaları ayrı bir konu idi.