Sanmam. CS.GO OpenGL ile çok performanslı, bu video eskiden böyleydi:Hocam CS:GO gibi basit bir oyunda bile optimizasyon sıkıntıları oluyor kaldı ki oyun motoru da yeni değil. Uzun süredir piyasada var olan bir oyunu oynamak bu kadar zor olmamalı.
Hocam oyun oynarken sıkıntı çekiyorum. Örnek olarak CS:GO örnek verdim popülerliğinden dolayı. Windows daha çok donanım tüketmesine rağmen daha rahat oynatıyordu bundan bahsediyorum.Sanmam. CS.GO OpenGL ile çok performanslı, bu video eskiden böyleydi:
Farkı açık.
Sadece oyun oynamak amacım değil teknik sorun yaşatır mı Arch? Güncelleme yaparken sorunlar olabildiğini görmüştüm.Bu rehberdeki ayarları yaparsan oyun performansın artar Arch kurulumu da var içinde.Rehber: Arch Linux Kurulumu ve Oyun Oynamaya Hazırlanış
Herkese Selamlar! İlk rehberde Arch Linux oyun performansını az çok tanıtmıştık ve ufak da olsa yüzeysel olarak nasıl yapabileceğinizden bahsetmiştik. Bu rehber ise kurulumdan itibaren oynanışa hazırlığın kurulumunu anlatacaktır. Detaylı ve en özeli bu olacaktır. Öncekini kendimiz özellikle...www.technopat.net
Bir Input Lag sorunu olabilir o da X11'de bazı konfigürasyonlar ile düzeliyor. Bence öyle çok uğraştırmıyor.Hocam oyun oynarken sıkıntı çekiyorum. Örnek olarak CS:GO örnek verdim popülerliğinden dolayı. Windows daha çok donanım tüketmesine rağmen daha rahat oynatıyordu bundan bahsediyorum.
Linux'ta oyun oynarken sıkıntılar bekliyordum ama oyun rahat çalışmıyor yani.
Aynı zamanda çevre birimleri için Linux'ta yazılım yok. Piper'da her şey ayarlanmıyor.
Gold oyunlarda zaten küçük ayarlamalar yaptıktan sonra iyi çalışıyor. (gamemode gibi)Gold oyunlarda Proton kullanarak yine de iyi performans alamama,
Alias diye bir özellik var,terminal kullanımına alışamama gibi sıkıntılarla
Normalde update yazdığınızda bir şey çıkmaz, komut yok der. Ancak bunu şöyle kısaltıp ayarlayabilirsiniz:
sudo nano ~/.bashrc
Bu dosyanın içine:
alias update='sudo apt-get update'
yazarsanız update komutunu yazdığınızda 'sudo apt-get update' komutunu çalıştırır.
Umarım mantığını anlamışsınızdır.
Kullanarak.Linux'un nimetlerinden daha iyi yararlanmak için Linux kullanmayı daha rahat nasıl öğrenebilirim?
Kullanarak.Linux'u bırakma taraftarı değilim ve gayet beğendim ama alışması ve öğrenmesi sanki bitmeyecek gibi duruyor.
Bunun hiçbir anlamı yok, Linux kullanmak istiyorsanız kullanırsınız. Solidworks ya da Photoshop gibi programların alternatifleri sana yaramıyorsa, mantıken kullanman gerek zaten. Ancak yine de Linux'un bu konuda aşırıya kaçtığını düşünüyorum, normal bir kullanıcının Windows kullanması çok daha iyi olur bence.Windows ile Dual Boot şeklinde kullanıp bir süre sonra tamamiyle geçmek daha rahat ve mantıklı olur mu?
Daha rahat oyun nasıl oynanılabilir? Proton dışında Linux için ayarlamalar nasıl olmalı?
Optimize etmenin bir çok yolu var. Gümüş olan oyunlar bile sıkıntısız çalışabiliyor, Proton 8 ile çok şey geldi.Hem mahremiyet hem hafiflik ve rahatlık açısından Custom ISO mantıklı olur mu? Oyunlarda da Proton ile kullanmama rağmen pek optimize oynanmıyor. (Online olduğu için de olabilir. Bunun sebebini de yazarsanız sevinirim.)
Şu ana kadar Windows'ta oynabildiğim kadar rahat oyun oynayamadım online olarak.Bir Input Lag sorunu olabilir o da X11'de bazı konfigürasyonlar ile düzeliyor. Bence öyle çok uğraştırmıyor.
Hatta hikayeli oyunları açtığı zaman FPS artışı oluyor hep, çok iyi.
Diğer bir artı yeni ve güncellenen kerneller ile sistemin her daim yeni algoritmalar ve yeni çözümler ile performanslı çalışması da bir oyunlarda FPS artışına yol açıyor Linux'ta.
Ama şu konuda haklı olabilirsin. Çevre birimleri konusunda. Onların entegrasyonunu bilmiyorum pek.
Ben de bir adet güzel RGB Blue Switch bir mekanik klavye var. LoL oynarken Linux'ta sorun çıkartmıyor hiç.
Tabi şu da bir eksi, her online oyun oynanmıyor.
Nasıl sıkıntılar?Linux'ta oyun oynarken sıkıntılar bekliyordum ama oyun rahat çalışmıyor yani.
Ne gibi bir şey ayarlamak istiyorsunuz?Aynı zamanda çevre birimleri için Linux'ta yazılım yok. Piper'da her şey ayarlanmıyor.
Bugün bile sorun yaşadım, ama sorunu kolayca çözdüm. Şu anda sıkıntısız kullanabiliyorum.Sadece oyun oynamak amacım değil teknik sorun yaşatır mı Arch? Güncelleme yaparken sorunlar olabildiğini görmüştüm.
Her distro'ya her arayüzü indirebilirsiniz. Tavsiyem KDE olacaktır.Bu arada GNOME dediğiniz şey arayüz ise Arch başka bir arayüz mü kullanıyor ve bu daha kullanışlı mı oluyor?
Proton 8 kullanıyorum zaten.Gold oyunlarda zaten küçük ayarlamalar yaptıktan sonra iyi çalışıyor. (gamemode gibi)
Alias diye bir özellik var,
Bash:Normalde update yazdığınızda bir şey çıkmaz, komut yok der. Ancak bunu şöyle kısaltıp ayarlayabilirsiniz: sudo nano ~/.bashrc Bu dosyanın içine: alias update='sudo apt-get update' yazarsanız update komutunu yazdığınızda 'sudo apt-get update' komutunu çalıştırır. Umarım mantığını anlamışsınızdır.
Kullanarak.
Kullanarak.
Bunun hiçbir anlamı yok, Linux kullanmak istiyorsanız kullanırsınız. Solidworks ya da Photoshop gibi programların alternatifleri sana yaramıyorsa, mantıken kullanman gerek zaten. Ancak yine de Linux'un bu konuda aşırıya kaçtığını düşünüyorum, normal bir kullanıcının Windows kullanması çok daha iyi olur bence.
Rehber: GNU/Linux ile oyunlarda Windows'tan daha fazla FPS almak!
Arch Linux, Gentoo ya da Ubuntu base-iso gibi bir baştan, sıfırdan kurulum yapabileceğiniz bir ISO'ya ihtiyacınız olacak. Ayrıca ekran kartınızın kesin olarak Vulkan desteklemesi gerek. Bunu yapmamızın temel sebebi, paketleri kendimiz seçebilmemiz, fazlalık paketlere gerek duymadan sistemi...www.technopat.net
Optimize etmenin bir çok yolu var. Gümüş olan oyunlar bile sıkıntısız çalışabiliyor, Proton 8 ile çok şey geldi.
Viewmodel sıkıntılı gibi. Oyun daha smooth gibi ama daha tuhaf çalışıyor. Bazı tuşlar oyunda geç algılanıyor. Bu sadece CS:GO için değil diğer online oyunlar da bu sorunu yaşadım.Nasıl sıkıntılar?
Ne gibi bir şey ayarlamak istiyorsunuz?
Bugün bile sorun yaşadım, ama sorunu kolayca çözdüm. Şu anda sıkıntısız kullanabiliyorum.
Her distro'ya her arayüzü indirebilirsiniz. Tavsiyem KDE olacaktır.
Sistemimde 2 display server, 1 masaustu ortami, bir pencere yoneticisi ve toplamda 1700 paket var. Bazen haftalarca guncellemedigim oluyor. 1 yildir bana hicbir sorun cikartmadi. Utanmasam Arch Debian'dan daha stabil derim.Sadece oyun oynamak amacım değil teknik sorun yaşatır mı Arch? Güncelleme yaparken sorunlar olabildiğini görmüştüm.
Arch deneyceğim hocam ama önemli olan balık tutmasını öğrenmek. Bu konuyu da bu yüzden açmıştım. Sorulara bakıp yanıtlarsanız sevinirim.Sistemimde 2 display server, 1 masaustu ortami, bir pencere yoneticisi ve toplamda 1700 paket var. Bazen haftalarca guncellemedigim oluyor. 1 yildir bana hicbir sorun cikartmadi. Utanmasam Arch Debian'dan daha stabil derim.
Gereken ayarlamaları yapmazsanız sorun yaşamanız normal. Tak çalıştır çoğu oyun mükemmel şekilde çalışmıyor.Proton 8 kullanıyorum zaten.
Bildim bileli Arch kullanıyorum, başka tavsiye edebileceğim bir şey yok.Dağıtım olarak daha iyi bir öneriniz var mı varsa neler? Arch iyi midir?
CSGO'da başlangıç parametrelerini ekledikten sonra gayet iyi çalışıyor. Drop sorunu bende de var, çözemedim onu. Ancak yaşadığınız şey input lag, Linux Mint'te yaşamanız çok normal. Cinnamon en ağır DE'lerden biridir, en çok input latency Cinnamon'daydı sanırsam. Compositorsuz KDE, gayet iyi çalışıyor.Viewmodel sıkıntılı gibi. Oyun daha smooth gibi ama daha tuhaf çalışıyor. Bazı tuşlar oyunda geç algılanıyor. Bu sadece CS:GO için değil diğer online oyunlar da bu sorunu yaşadım.
Windows'a özel olan şeyleri indirememeniz normal. VM'de deneyebilirsiniz aslında. Ama çalışacağını düşünmüyorum...G hub indiremedim mesela hocam. Hz ve DPI, Piper'da olsa bile renkler ayarlanmıyor.
mangohud-common diye bir paket güncellemesi gelmişti, güncelleme yaptığımda diğer paketi de kaldırmamı istiyordu ama diğer paketi kaldırırsam birsürü paket daha kaldıracaktı, ve o paketler de kullanmam gereken paketlerdi. Bende mecburen ilk çakışan paketi kaldırdım, sorun çözüldü, 1 saat sonra gerekli güncellemeyi zaten yaptılar.Bir de sorunu çözdüm yazmışsınız. Yeni başlayan biri bu sorunlarla mücadele edebilir mi?
Hayır, biraz daha merak meselesi olduğunu düşünüyorum. Linux'un sağladığı imkanlar çok güzel evet, ama 10 kare fazla alınca pek bir şey değiştiğini düşünmüyorum, çoğu insan için de böyle. Ha arada çok açık fark olsa, tartışmasız Linux kullanılır ancak o kadar bir fark yok. Hadi 500 MB RAM'in var, çok eski bir işlemciye sahipsin, o zaman gidip Windows kullanman aşırı mantıksız olur. Yine sana kalıyor seçim.Bir de yazılım ile uğraşmayan bir kullanıcı da bence Linux kullanmalı ama siz normal kullanıcı için önermem demişsiniz. Sebebi bu ilk alışma sürecinden dolayı mı?
Öyle olduğunu düşünmüyorum. Ben Windows kullandığımda her zaman görev yöneticisini açık tutuyordum, çünkü arkada sürekli gereksiz şeyler açık duruyordu. Linux'da böyle bir sorunum yok, bilgim dahi olmadan çok gereksiz programlar arkada açılmıyor.Custom Win ISO mahremiyet vs. için Linux kadar iyi midir?