Linux kurmak kolay mı?

RzSlayer0

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 5500

Nvidia RTX 4060
Meslek
Öğrenci
Linux kurması kolay mı? Evde kurabilir miyim kendim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Kurulumu kolay ama öğrenmesi senin hevesine bağlı olarak zor kalabilir. Windows gibi kurayım dümdüz kullanayım olayı pek olmuyor, kurulumdan sonra da uğraşman gerek bazı şeylere.

Açıkçası kurması Windows'tan daha kolay (çoğu dağıtımın) ama kurulum sonrası biraz uğraştıyor.

Çoğu Linux dağıtımı oldukça kolay kuruluyor.

Beğenmedi yağmuruna tutulacağım belki ama benim listem böyle;

Çok zor olanlar: LFS Linux
Zor olanlar: Gentoo, Archinstall olmadan Arch Linux kurmak (Gentoo'ya göre biraz ya da çok kolay olabilir tabii)
Orta olanlar: Arch install ile Arch Linux kurmak
Biraz kolay olanlar: Debian, Ubuntu 24.04 (işte beğenmedi kısmı burası olacak, çünkü doğru düzgün disk seçimi ve özelleştirmesi yok, işleri zorlaştırıyor), Fedora.
Kolay olanlar: Manjaro, EndevourOS, Artix Linux, CachyOS kısaca "calamares" ile kurulum sağlayan her dağıtımı kurmak, aşırı kolaydır.

@xgravity böyle bir liste sunmanız yeni kullanıcının gözünü korkutabilir hocam, çok fazla dağıtım adı kafa karışıklıı yapabilir.

Ubuntu ise direkt boş alanı kullanıyor. Yaani kurulum öncesi Windows'tan alan ayırırsanız sizden disk seçmenizi istemeden direkt o boş alana kuruyor. Eğer disk dolu ise de alan ayırmayı da grafik arayüzü üzerinden yapmanıza olanak sağlıyor. Bence Calamares kurucudan daha kolay bir kurucuya sahip.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…