Hocam tam da anlayacağım bir şekilde açıkladınız. Linux'a geçmeyi düşündüğümde ilk olarak Debian ile başlamak istemiştim. Belirttiğiniz haliyle; ekran kartı konusunda sorun yaşayacakmışım. Bu yüzden doğru bir yerden başlamışım. Bu detay ile benim adıma noktayı koymuş oldunuz
Aslında yukarıda da Özgün hocamın detaylıca açıkladığı üzere uygun driver olmadığında maalesef ki donanımın gücünü de alamıyorsunuz. Elbette bu da total performansı etkiliyor. Buna ek olarak bazı dağıtımların kendisinde, geliştiricilerin veya gönüllü geliştiricilerinin paylaştığı donanım amaçlı yamalar-yazılımlar ile de ek performans sağlanması veya oluşabilecek problemlerin önüne geçilebiliyor. Sistemin daha stabil hale gelmesi sağlanabiliyor.
Bu yüzden anladığım kadarıyla, seçim yaparken; dağıtımların yanında geliştirici ekosistemi de çok önemli. Mutlaka donanımınıza uygun bir dağıtım seçmek gerekiyor. İşte bu doğru tercihi yapmak ve sistemi uygun yamalar-ek paketler ile çalıştırıyor olmak ben ve benim gibi kullanıcılar için pek kolay değil.
Bu bağlamda genel olarak Linux dağıtımları arasındaki tartışmalardaki donanım özellikleri farklılıklarının dikkate alınmadığına değinmek istemiştim.
Fakat sizin değindiğiniz üzere Windows ile Linux karşılaştırmasına geçtiğimizde de aslında bakmamız gereken kullanım amacımız ve ne beklediğimiz. Ben oyun amaçlı kullanmıyorum. Fakat Office, YouTube, Zoom gibi programlar kullanıyorum. Bir şekilde grafik tüketiminde sorun çıkarmaması gerekiyor. Bu haliyle günlük işlerde stabil çalışan bir Linux Mint beni mutlu ederken, oyun oynamak ve performans görmek isteyen bir kullanıcı için bu mutsuzluk sebebi