Bir RAM health check taraması yapmanızı öneririm.
Memtest86+ programı, pek çok Linux dağıtımında yer alıyor.
Bazı dağıtımların da kurulum ISO'larında yer alıyor, yani live desktop devreye girmeden de çalışabiliyor.
Eğer Zorin OS kurduktan sonra yine bu sorunu yaşarsanız, RAM'i kontrol etmekte fayda var.
Bu şekilde bir tarama yapıp (uzun sürüyor), sorun olmasa bile, bu seçeneği ortadan kaldırabilirsiniz.
Yıllar önce, bunun gibi "sebebi kolay açıklanamayan" bazı donma sorunları yaşamıştım.
Sorunu çoğunlukla LibreOffice veya Firefox ile yaşıyordum, ama bazen başka programlara da oluyordu.
Pek çok şey denedikten sonra, bootable bir Linux CD'si ile açıp, "Memtest" uyguladım, ve RAM bloklarından birinde bir yerde hata çıktı. Anladım ki, eğer uzun bir seans sonrası bu RAM blokları kullanılınca, donuyordu. LibreOffice ve Firefox diğerlerine göre daha çok RAM kullandığı için, bozuk yer, çoğunluk onlara denk geliyordu. Ama, küçük küçük başka birkaç program açarsam, rastgele başka bir programa daha denk geliyordu. RAM'i değiştirdim ve sorun çözüldü.
Driver problemi de olabilir, ve temiz kurulum ve başka bir OS (mesela Zorin OS) kurulumu da sorunu çözebilir tabii.
Bu arada, Memtest86+ kendisi de bir
ISO olarak var.
Zorin OS'dan önce bunu yazarak, RAM test edip, sonra da Zorin OS'u kurarak devam etmeyi tercih edebilirsiniz.