Linux Mint donuyor

K.Makise

Kilopat
Makaleler
4
Daha fazla  
Sistem yük altında değilken bile donuyor ve öyle anlık bir donma değil, direkt hiçbir şey tepki vermiyor zorla yeniden başlatmak zorunda kalıyorum.

Mesela az önce YouTube'dan konu anlatımı dinliyordum dondu.

Şu an boşta 855 MB RAM kullanıyor.

RAM'leri Memtest ile yaklaşık 2-2.5 saat test ettim hata almadım.

ISO'da sorun olduğunu düşündüm sıfırdan indirip kurdum çözülmedi.

Eskiden böyle bir sorunum hiç olmamıştı, Secure Boot kapalı, sanallaştırma açık.

Dağıtım sürümü: Linux Mint 22 X86_64 Xfce.
Çekirdek sürümü: 6.8.0-47-generic

Sistem (HP laptop 14-FQ0014NT);
RAM: (16+4) 20 GB DDR4,
CPU: AMD Ryzen 3 3250U,
GPU: AMD atı Radeon Vega series.

Fedora Xfce'de dene bence.

Bir de açılışta logo göründükten sonra ESC basınca en başta şöyle hatalar gördüm:

Fedora Xfce'de dene bence.

Görünüşe göre artık Mint beni sevmiyor

Yeni dağıtımları tatma zamanı gibi, Fedora Workstation kurdum bir iki ayar çektim bayağı güzel oldu.

Son düzenleme:
Bu kadar iyi bilgisayarın var neden windows kurmuyorsun

Bu kadar iyi bilgisayarın var neden Windows kurmuyorsun?

Çok uzun bir süre Windows kullandım, Vista, 7,8.1 ve 10'u deneyimledim. Windows'tan hem sıkıldım hem de bıktım; acil işin olur bir açarsın seni Windows Update ekranı karşılar onu beklersin, format atarsın lisans sıkıntısı çıkar, KMS atarsın arkadan bilgisayarı götürürler, ucuza key alırsın süreli olur, orijinali desen çok pahalı, bir iki bir şeyi değiştireyim özelleştireyim desen lisans yoksa unut üçüncü parti yazılım denesen mavi ekran.

Kendimi kapana kısılmış gibi hissediyorum ama GNU/Linux öyle değil, özgür hissediyorum Windows'ta saydığım bu hataları görmek için ya çok sıkıntılı bir dağıtım kullanmak ya da sistem dosyalarına ciddi zararlar vermek lazım. Onun dışında çoğu dağıtım ücretsiz ve açık kaynaklı, bir sorunun olduğunda internetteki geniş Linux topluluğu sana çözümü sunuyor.

Açık kaynaklı olduğu için bir program geliştirmede ya da entegre etmede kolaylık sağlıyor. Kaynak tüketimi az tamam 20GB RAM'im olabilir ama sistemin boşta 1 GB kullanması mı daha iyi yoksa boşta en az 3-4 GB kullanması mı daha iyi.

Ben zaten sadece Linux kullanan biri değilim, günlük kullanım ve yazılım işleri için Linux tercih ediyorum ama oyun oynamak istediğimde ikinci bir taşınabilir SSD ile Windows'a geçiyorum.

Onun dışında sadece Linux.

Ayrıca Linux Windows'a kıyasla daha iyi batarya ömrü veriyor. En azından şu an Fedora öyle.

Ayrıca şöyle bir şey de var. Windows'ta çok büyük sıkıntılar yaşadın diyelim nereye gideceksin sürüm mü düşüreceksin? 11'den 10'a geçtin diyelim aynı sorunu yaşama ihtimalin yüksek çünkü altyapıları aynı ayrıca Windows 10'un da fazla zamanı kalmadı, daha alt sürümler zaten güvenli değil.

Custom Windows sürümleri desen onların da güvenliği şüpheli ki onlar da aynı altyapıyı kullanıyor.

Linux'ta ise bir ton dağıtım var ve o oranla farklı temalar, farklı masaüstü ortamları, farklı kabuklar var. Birinde yaşadığın sorunları diğerinde hiç yaşamıyor ya da daha beterini yaşayabiliyorsun ama günün sonunda aşkını da buluyorsun. Windows gibi üzmüyor.

Son düzenleme:
Bende şu anda merakımdan kendi Bilgisayarıma Linux mint kuruyorum iyi midir

Bende şu anda merakımdan kendi bilgisayarıma Linux Mint kuruyorum iyi midir?

Yani sizin beklentilerinize göre değişir. Mint'in Mate, Xfce ve cinnamon gibi farklı masaüstü ortamları var.

Biri şık ve modern ama yavaş olabilirken diğeri hızlı ve stabil ama daha sade bir görünüme sahip.

Ben Mint Xfce kullanıyordum gayet güzeldi sonradan saçma sapan donma sorunları yaşadım. Sizde bu tarz bir sorun yaşatmazsa iyi bir dağıtımdır.

Ben cinnamon olanını şu anda kurdum inceliyorum teşekkürler

MX Linux, Zorin OS veya Fedora deneyin bence. Alışınca ve iyi olduğunuzu düşündükten sonra EndeavourOS deneyebilirsiniz.

Tam olarak emin olmamakla beraber sorunun kullandığım "RTL8821CE" sürücüsü yüzünden olduğunu düşünüyorum. Çünkü birkaç kez Wi-Fi'yi açıp kaparken fare dışında her şey donmuştu.

Bu sorunun eskiden herhangi bir dağıtımda olmadığını göz önünde bulundurursam çok büyük ihtimalle çekirdeğe gelen bir güncellemeden sonra oldu diye düşünüyorum.

Çünkü şu an Fedora'da da aynı sorun oldu. Büyük ihtimalle de sürücüyü kurduğum her dağıtımda da olacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…