Linux Mint Kullandınız mı?

linuxturk.net

Hectopat
Katılım
18 Nisan 2017
Mesajlar
66
Yer
İstanbul, Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Yönetici
Dünyanın en kolay kurulan ve kullanılan, ofis, video codecleri ve ihtiyaç duyacağınız tüm donanımı otomatik tanıyan işletim sistemi.

Linux Mint hiç kullandınız mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uzun yıllar kullandım. Yalnız hiçbir dağıtım kendiniz adım adım isteğiniz ve amacınıza göre inşa ettiğiniz Arch Linux kadar olamaz. Tabiki Arch tecrübe ve İngilizce gerektirir. Ayrıca insana mantığı öğretir.
 
2002 yılından beri muhtelif linux sürümlerini kullanıyor ve test ediyorum :D
İlk linux tecrübem GELECEK BİREYSEL LİNUX sürümüdür.
Linux mint'i de 2008 yılında kullanmış ve test etmiştim. En son Mint testlerim 17.3 KDE, CINNAMON sürümleri olmuştu.
Linux mint sürümlerinin çoğunda çoklu uygulamalar sorunu bulunmaktadır. Bazen tek bir uygulama bile düzgün çalışmayabiliyor. Ama UBUNTU STUDIO sürümlerinde bir tarafta render işi yaparken, diğer taraftan müzik dinleyip, bir de utanmadan internet üzerinden JAVA tabanlı oyunları bile oynadığım olmuştur :D
Şimdilerde LUBUNTU sürümünü test etmekteyim.
2017-11-27-172716_1280x1024_scrot.png

Hiç te fena değil gibi görünüyor.
Bazı uygulamalarda eksik kodek ve kütüphane yapısından dolayı zayıf olsa da, eksikleri yavaş yavaş tamamlayıp, tam yapılandırma sonunda kesin kararımı vereceğim.
 
Bana göre yeni Windows'tan geçecek olanlar için güzel bir dağıtım. Ubuntu bunun yanında hantal. Ancak ben, bunun Debian tabanlı olan LMDE'yi öneririm.
 
Burada esas nokta sistem uyumluluğu birinde sistem hatasızken deyim yerindeyse canavar gibi çalışırken kimisinde berbat çalışıyor. Sebebi ise test edilen makineler çok sınırlı olduğundan mevcut hatalar giderilmesi zaman alıyor o süre zarfında da başka Linux dağıtımında soluk alıyoruz. Mesela
Kod:
sudo dmesg
komutu sistem açılırken arkaplanda donanım çekirdek haberleşmesi hakkında bilgi aktarır.
Kod:
journalctl -xe
komutu da çekirdek ile sistem altyapısını oluşturan systemd bilgisi verir. Çıktılardaki hataların birçok nedeni Linux donanım uyumluluğunu umursamadan Windows sürücüleriyle testi yapıp geçiren üreticiler. Bana göre üreticiler böyle yapmakta haklılar azınlıkta olan Linux kullancılarıda donanım yahut dizüstü gibi cihazlar alırken uyumluluğu hakkında bilgi edinmeleri gerek.

Linux ile uyumluysa veya hatalardan arındırabilirsen Windows'da kasılan fan gürültüsü yapan makine sessiz sedasız adeta MacBook sessizliğinde çalışıyor. Windows 10 ise o kadar desteğe ve para harcamaya rağmen hala pişmemiş yemek gibi 2 tane ayar merkezi arasında ne nasıldı deyip kafam karışıyor. Her güncellemede biraz bozup yapıyorlar. Bunu göz önünde bulundurunca Linux tarafında yaşanılan anormal sorunlar normal geliyor.

Amaç kararlılık, kaynak, destek, kolaylık ... bakımından Debian kararlılıktan ödün verip daha kolay sistem olsun derseniz Mint ve Manjaro ideal seçimler olacaktır.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı