Linux Mint kurulurken Dual boot mu yoksa tek sistem mi olmalı?

LuNİZz 1989

Hectopat
Yer
Çankaya,Ankara
Daha fazla  
Hocalarım selamlar.
Yakın zamanda cihazım eskidiği ve Microsoft'un "Windows 11'e geç" baskısından dolayı ve gizlilik-güvenlik açıkları nedeniyle Linux Mint kullanma kararı almıştım.
Bu aşamada kafama takılan her şeyin cevabını sosyalde ve ChatGPT'de buldum ancak kafama bir soru takıldı.
ChatGPT kurulum esnasında bana Dual boot yapmamı, bu şekilde olası bir sistem arızasında Windows'a geri dönebileceğimi ya da Linux'u beğenirsem Windows'u silip devamlı Linux kullanabileceğimden bahsetti.
SSD'de an itibarı ile 55 GB kadar yer var. SSD'deki yer doldukça sistem bariz şekilde yavaşlıyor (kanımca). Veri yedeğim elimde var, sizce Dual boot mu yapmalıyım yoksa Windows'u silip Linux'u mu kurmalıyım?
(Linux'u ilk defa kullanacağım.)
Sistemim:
  • işlemci: AMD A9-9420 (çift çekirdekli)
  • RAM: 8 GB.
  • depolama: 256 GB SSD.
  • ekran kartı: Radeon R5 (onboard)

Hocalarım selamlar.
Yakın zamanda cihazım eskidiği ve Microsoft'un "Windows 11'e geç" baskısından dolayı ve gizlilik-güvenlik açıkları nedeniyle Linux Mint kullanma kararı almıştım.
Bu aşamada kafama takılan her şeyin cevabını sosyalde ve ChatGPT'de buldum ancak kafama bir soru takıldı.
ChatGPT kurulum esnasında bana Dual boot yapmamı, bu şekilde olası bir sistem arızasında Windows'a geri dönebileceğimi ya da Linux'u beğenirsem Windows'u silip devamlı Linux kullanabileceğimden bahsetti.
SSD'de an itibarı ile 55 GB kadar yer var. SSD'deki yer doldukça sistem bariz şekilde yavaşlıyor (kanımca). Veri yedeğim elimde var, sizce Dual boot mu yapmalıyım yoksa Windows'u silip Linux'u mu kurmalıyım?
(Linux'u ilk defa kullanacağım.)
Sistemim:
  • işlemci: AMD A9-9420 (çift çekirdekli)
  • RAM: 8 GB.
  • depolama: 256 GB SSD.
  • ekran kartı: Radeon R5 (onboard)
Bence dualboot 30 gb versen yeter çünkü ben mintte rtx ekran kartını tanıtamadım geri windows döndüm.

Windows kullanırken Linux'ta kullanamacağınız ve vazgeçemeyeceğiniz bir şey var mı? Riot oyunları, Adobe progrmaları gibisinden.

Windows kullanırken Linux'ta kullanamacağınız ve vazgeçemeyeceğiniz bir şey var mı? Riot oyunları, Adobe progrmaları gibisinden.

Yok hocam. Amacım temelli geçmek.

Bence dualboot 30 GB versen yeter çünkü ben Mint'te RTX ekran kartını tanıtamadım geri Windows döndüm.

Kurmadan önce live USB mantığında çalışırken bunları görebiliyor muyuz bir de?

Ben de ilk başta Dual boot ile geçmeye çalıştım ve ya ben tam beceremedim ya da iki işletim sistemi aynı diskte olduğu için boot ederken hata alıyordum bu yüzden sinirlendim komple geçiş yaptım ve hiç de pişman olmadım. Zaten Mint arayüz olarak Windows'a benziyor başlangıç için güzel bir seçim. Ayrıyeten beğenmezseniz yine Windows dönebilirsiniz bunun sorun olacağını sanmıyorum. Tavsiyem komple yükleyin öğrenmek daha kolay olur çünkü Dual boot ile kullanırken bir problemle karşılaşırsanız üşenip kapatabilirsiniz ama komple geçtiğinizde ister istemez sorunu çözmek zorunda hissedersiniz ve 1-2 sorun çözünce fark ediyorsunuz ki karşılaştığınız sorunları çözmek çok kolay.

Bazı office programları için yıllardır dual boot kullanıyorum, sorun yaşamadım. Dual boottan sonra windows bazen bitlocker şifresi soruyor, bitlocker açıksa onun key'ini bir kenara not alın kesinlikle. Grub bootloader Windows'a sorun çıkarmaz ama Windows bootloader bir ara linux boot dosyalarını siliyordu. Bir tek o uğraştırabilir.

Mint'e denemek ve günlük kullanım için 15 GB verseniz yeter. Büyük programlar ve oyun yüklemezseniz tabi. Beğenince tamamen geçip Microsoft zorbalığından kurtulup mutlu olursunuz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı