1- Linux için yazılmış oyunlar doğrudan çalışmaktadır. Windows oyunlarını oynamak için ise araçlar vardır. Steam'ın kendi içine gömülü Proton ve Windows uyumluluk katmanı olan Wine kullanabilirsiniz. Proton özellikle oyunlar için özelleşmiş olduğu için uyumluluğu yüksek ve çok az uğraşla neredeyse her oyunu oynayabilir duruma geliyorsunuz.
2- Hiçbir şey kurmazsanız yaklaşık 10 GB yer kaplar. Linux Mint kullanıcıyı ön plana alan ve diğer Linux dağıtımlarına göre ağır olan bir işletim sistemi ancak Windows'a göre çok hafif diyebiliriz.
3- Kurulum yapmak çok kolay. USB'den çalıştırıp masaüstünde çıkan "Kur" tuşuyla kurabiliyorsunuz.
4- Linux yıllardır var olan açık kaynak kodlu bir çekirdek ve sürücülerini bulmak macOS'a göre daha kolay. Linux'un geniş bir sürücü kütüphanesi var, Linux Mint gibi modern dağıtımlarda bütün sürücüler kurulu olarak gelir. İstisnalarda ise birkaç komutla halledilebilir. Özel sürücü gerektiren USB modem(VINN olarak bilinir) gibi durumlarda sıkıntı yaşayabilirsiniz.
5- Komutları ve dosyaları çok karıştırırsanız sistemi bozma ihtimaliniz var. Broadcom Wi-Fi sürücülerinde sıkıntı yaşayanlar olduğunu duydum.
6- Hayır, çalıştıramazsınız. Bu programlar ya özel sürücü ya da doğrudan G/Ç bağlantısı gerektiriyor. Bunun haricinde ise Windows uygulaması olduğundan doğrudan anakarta ve parçalara erişemiyor. QEMU gibi bir sanallaştırma yazılımı ile eğer ayarlanırsa belki çalışabilir, garanti veremiyorum.
7- Rahatsız etmez. Gayet temiz ve okunaklı.
8- Ben IDM'in bir karşılığını bulamamıştım. FDM isimli bir uygulama kullanıyorum. Bu çok karışık bir soru, uygulamaların alternatifleri(en az asılları kadar iyi) bulunabilse de birçok uygulamanın da Linux desteği yok.
9- Hayır, gerek yok. Kullanacağınız komutları ve ne işe yaradıklarını internetten rahatlıkla bulabilirsiniz. Çoğu uygulamanın artık GUI'si olduğundan saatlerce komut satırında dolaşmanıza gerek kalmıyor. Komut satırını kullandıkça alışıyorsunuz, hatta bazı işleri yapmak komut satırında daha kolay ve hızlı gerçekleşiyor.