Arkadaşlar benim sorunum eski bir laptopum var ve artık çok kasıyor ve birçok şeylerde desteği kaldırıldı. Linux Mint diye bir işletim sistemi duydum ve galiba eski bilgisayarlar için stabil ve hızlı çalıştırıyormuş. Bana uygun bir sürüm bulabilirseniz ve bilen birisi nedir ne değildir kısaca özet geçse yeter. Laptopun özelliklerini bırakıyorum. Teşekkürler.
Windows 7 Ultimate.
İşlemci: Intel(R) Core(tm) i3 CPU.
RAM: 2,00 GB.
Sistem türü: 32 Bit işletim sistemi.
Arkadaşlar benim sorunum eski bir laptopum var ve artık çok kasıyor ve birçok şeylerde desteği kaldırıldı. Linux Mint diye bir işletim sistemi duydum ve galiba eski bilgisayarlar için stabil ve hızlı çalıştırıyormuş. Bana uygun bir sürüm bulabilirseniz ve bilen birisi nedir ne değildir kısaca özet geçse yeter. Laptopun özelliklerini bırakıyorum. Teşekkürler.
Windows 7 Ultimate.
İşlemci: Intel(R) Core(tm) i3 CPU.
RAM: 2,00 GB.
Sistem türü: 32 Bit işletim sistemi.
32 Bit ise Linux Mint kullanamazsınız maalesef. Onun yerine MX Linux kullanabilirsiniz. Güzel bir işletim sistemidir.
Düzenleme: LMDE (Linux Mint Debian Edition) 32 Bit desteği sunuyormuş. Normal Linux Mint fakat taban aldığı dağıtım farklı. Anlamamış olabilirsiniz bu normal ama aynı şey sadeve oradan LMDE 6 faye olan sürümü indireceksiniz. 32 Bit kısmına basarak. Fakat MX Linux daha iyi olabilir çünkü cinnamon 2 GB RAM ile stabil çalışmayabilir. Cinnamon ise masaüstünüz olacaktır Mint ile. MX Linux masaüstü ise Xfce diye geçer.
32 Bit ise Linux Mint kullanamazsınız maalesef. Onun yerine MX Linux kullanabilirsiniz. Güzel bir işletim sistemidir.
Düzenleme: LMDE (Linux Mint Debian Edition) 32 Bit desteği sunuyormuş. Normal Linux Mint fakat taban aldığı dağıtım farklı. Anlamamış olabilirsiniz bu normal ama aynı şey sadeve oradan LMDE 6 faye olan sürümü indireceksiniz. 32 Bit kısmına basarak. Fakat MX Linux daha iyi olabilir çünkü cinnamon 2 GB RAM ile stabil çalışmayabilir. Cinnamon ise masaüstünüz olacaktır Mint ile. MX Linux masaüstü ise Xfce diye geçer.
Güncelleme v4(10.01.2025) Windows bölümünde güncellemeler yapıldı. Rehber daha derli toplu olması adına düzenlendi. Windows tierlist güncellendi. Tierlist yazılı hale getirildi. Çünkü resminde bazı dağıtımlar seçilmiyordu. Windows için antivirüs önerileri ve bilgileri eklendi. Mabox Linux...
www.technopat.net
Rehberime göz atabilirsiniz. Ayrıca öneri de sunayım. İşlemciniz 64 bit destekliyorsa 64 bit sistem öneririm. Linux tarafında 32 bit'le yapılabilecekler çok sınırlı. Eğer kullanırım, alışırım derseniz antiX ile o donanımı uçurursunuz. Zor gelirse de Bodhi Linux kullanabilirsiniz. AntiX'ten az daha ağırdır. Ama derseniz ki kullanımı çok zorlamasın ve hafiflik de içersin, bu sefer Lubuntu önereceğim.
Not: 2 GB RAM ile asla Xfce, Kde, Cinnamon vb masaüstü kullanan dağıtımlara bulaşmayın. Ağır kaçar. En uygunu Lxde ve ya Lxqt masaüstlerini kullananlar. Ya da kullanımda biraz zorlayan ama hafifliği arttıran masaüstü ortamı kullanmayıp sadece pencere yöneticisi(i3, openbox, icewm gibi) kullananlar.
Bu arada Mint'i kötülemiyorum ama 4 GB RAM yokken gerçekten denenecek bir dağıtım değil. Günümüzde 1 ve 2 GB RAM'li donanımları halen kullanan biri olarak söylüyorum bunları, bilginiz olsun.
İlla da 32 bit kullanmanız gerekirse debian tabanı tercih etmelisiniz çünkü ubuntu 32 bit'i terk etti. Debian tabanlı 32 bit seçenekli hafif öneriler: AntiX, Wattos, Deb Puppy(son çare)